logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zamiennik dla PIC 12C509A z możliwością wielokrotnego programowania?

Nick 23 Wrz 2003 14:31 1601 3
REKLAMA
  • #1 335960
    Nick
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Mam pytanie. PIC 12C509A jest układem OTP. Czy jest jakiś układ którym mozna go zastąpić i programować go wielokrotnie ? Najlepiej aby rozkład nóżek był taki sam i obudowa DIP8.

Pozdrawiam
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 335974
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    W obudowei DIP8 są uC serii ATtiny (AVR) ale to zupełnie inna rodzina procesprków - ale mają pamięć FLASH.
  • REKLAMA
  • #3 335989
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Odpowiednikiem jest PIC12F629 przy czym wg katalogu jest 2x szybszy (ale pewnie to zależy od ustawień zegara). Wogóle rodzina PIC12 jest jedną z najstarszych i moim zdaniem nie powinno się jej urzywać przy nowych projektach.
  • #4 336621
    Nick
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ech... Szlag mnie jasny trafi.. Mam programator PonyProga i do tej pory wszystko szło super. System XP. Schody zaczęły sie dopiero przy PIC-ach. Wyczytałem, że problemy może robić za niska wydajność prądowa portu COM (stmtąd brałem zasilanie dla Pony) więc zacząłem go zasilać z zewnętrznego zasilacza. Efekt taki, że po odczycie kości przy zasilaniu raz z kompa a raz z zasilacza dostaję dwa różne odczyty. Na razie nie mam więcej PIC-ów do eksperymentów bo może na zasilaczu będzie w końcu dobrze, ale jak nie to już nie wiem co kombinować... no może poza kupnem innego programatora...

Wojtek
REKLAMA