logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt kolumien ok. 400w - prosba o ocene i porady

grzesserowik 27 Lut 2007 22:10 1665 10
REKLAMA
  • #1 3625510
    grzesserowik
    Poziom 11  
    Zaprojektowałem obudowę do kolumny i chciałbym usłyszeć waszą opinię na jej temat i prosić o ewntualne rady co do tego co powinienem zmienić. Mają w niej siedzieć dwa GDN-30-200-8-AE , GDS-27-150-4-SE i GDWT-8-150-4-PJ. Nie wiem jeszcze co ze zwrotnicą ale prawdopodobnie też wezmę coś z STX-a. Mam zamiar zbudować dwie takie kolumny oraz wzmacniacz 2x 400W na Hexftach którego schemat znajduje sie na Elektrodzie. Wszystkie jednostki w projekcie są w centymetrach a całość ma być wykonana z 2cm MDF-u. Będę wdzięczny za wszelkie porady fachowców ;)
    Projekt kolumien ok. 400w - prosba o ocene i porady
  • REKLAMA
  • #2 3625957
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kolumny projektuje się ze względu na poziom głosnosci czyli kombinacje mocy i skuteczności. O ile z moca nie bedzie problemów to ze skutecznoscią juz tak.

Na pewno średniotonowy trzeba zmienić. Potrzeba minimum 95dB powiedzmy 8" Beymy, Eminenca lub powiedzmy. Lub powiedzmy 2x ARZ6604 w opcji średniotonowca, z kombinowana zwrotnicą, musisz wziaśc pod uwage charakterystyki przy obieraniu głośników do siebie i montowaniu zwrotnicy. Im bardziej kombinowane głosniki tym więcej zapału trzeba wsadzić do zwrotnicy,
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 3626041
    grzesserowik
    Poziom 11  
    Mógłbyś mi zaproponować jakiś konkretny głośnik ? A tak poza tym to zapomniałem dodać że cenie sobie przede wszystkim "konkretny" bas. Nie da sie zastosować jakiegoś STX-a ? Proszę też o wyrozumiałość bo dopiero zaczynam swoją "przygodę" w tej dziedzinie :D
  • REKLAMA
  • #4 3634765
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    daruj sobie STXy. Ich ceny idą w góre a jakośc spada :/
  • REKLAMA
  • #5 3635198
    grzesserowik
    Poziom 11  
    A co proponujesz w to miejsce ??
  • REKLAMA
  • #6 3635582
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Kolega wyżej mówił coś o Beyama albo Eminence :) w tym poszukaj :D:D:D
  • #7 3635876
    grzesserowik
    Poziom 11  
    Wiem że kolega wyżej proponował którąś z tych firm, ale mam ograniczony budżet, a poza tym miałem nadzieje na jakieś sugestie odnośnie konkretnych modeli ;)
  • #8 3641483
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    a tego ci nie powiem... Słuchaj można zaryzykować STXy jeśli trafisz na dobry egzemplarz to będziesz się cieszył :D:D:D Mój kumpel kupił dwa basowe STXy nie pamiętam modelu. Jeden mu się po prostu rozwalił a drugi chodzi do dziś (1,5 roku)
  • #9 3652105
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    do altare stxy? lepiej krowe podpiac, bedzie lepszy bas dawac :) i mleko pewnie tez ;) zajrzyj do dzialu diy i poszukaj sobie odpowiadajacej ci konfiguracji. od razu ci powiem ze estradowca nie zrobisz na domowych przetwornikach -na pewno musisz uzyc czegos na twardym zawieszeniu bo inaczej bedziesz mial buczenie rodem z dresiarskiego zlotu. i przeznacz mniej wiecej tyle samo kasy na przetworniki co na wzmacniacz...
    mowisz ze jestes poczatkujacy - na peno sobie poradzisz z tym wzmakiem? to ciezki orzech do zgryzienia, wbrew pozorom.. wiem cos o tym ;)
  • #10 3655934
    grzesserowik
    Poziom 11  
    Powiedzmy że mam trochę więcej praktyki w dziedzinie elektroniki niż akustyki. Na codzień zajmuje sie komputerami (hardware i software), postawiłem kilka płyt uszkodzonych elektronicznie i do tego mam spoooro farta więc mam nadzieje, że mi sie uda :P
  • #11 3656067
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Podaj więcej szczegółów: ile kasy na to chcesz przeznaczyć, jaki rodzaj zastosowania - domowe słuchanie muzyki, kino domowe, imprezy - tutaj plenery czy w pomieszczeniach i jaka kubatura.
    Również odradzam taki zestaw głośników. Pomyśl o jednym solidnym basowym zamiast 2 szt. stx - może nawet 15" - paczka mniejsza, a przy zastosowaniu solidnego firmowego głośnika lepsze efekty. Średniotonowe stx - nie nadają się ze względu na kiepską efektywność i odstają nie tylko od innych stx-ów, ale także od każdego solidnego głośnika.
    Nie zapominaj o zwrotnicy, to również konkretne koszty.

Podsumowanie tematu

✨ Projekt kolumn o mocy około 400W zakłada użycie głośników GDN-30-200-8-AE, GDS-27-150-4-SE oraz GDWT-8-150-4-PJ w obudowie z 2 cm MDF. Dyskusja koncentruje się na doborze odpowiednich głośników średniotonowych i basowych oraz zwrotnicy, z uwzględnieniem skuteczności i jakości dźwięku. Zalecane jest zastąpienie średniotonowego głośnika obecnego modelu na głośnik o skuteczności minimum 95 dB, np. 8" Beyma lub Eminence, lub alternatywnie 2x ARZ6604 z odpowiednią zwrotnicą. Krytycznie oceniono głośniki marki STX ze względu na spadającą jakość i niestabilność, choć niektórzy dopuszczają ich użycie przy ograniczonym budżecie i szczęściu w doborze egzemplarzy. Sugeruje się zastosowanie jednego solidnego głośnika basowego, nawet 15", zamiast dwóch mniejszych STX-ów, co pozwoli na lepsze efekty akustyczne i mniejszą obudowę. Podkreślono znaczenie zwrotnicy i konieczność dopasowania charakterystyk głośników. Projekt wzmacniacza 2x400W oparty jest na schemacie Hexfatch z Elektrod. Wskazano, że do zastosowań estradowych konieczne jest użycie głośników na twardym zawieszeniu, a budowa takiego systemu wymaga doświadczenia i odpowiedniego budżetu na przetworniki i wzmacniacz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA