logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łucznik 877 - Czy mój naprężacz górny jest kompletny i poprawnie złożony?

pawelsiara74 27 Lut 2007 23:42 19839 5
REKLAMA
  • #1 3625999
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    mam prośbę o pomoc w ustaleniu czy mam kompletny naprężacz gdyż kiedys maszyna trafiła do jakiegoś mechanika i już później nie szyła najlepiej gdyz problemem był górny naprężacz, poniżej zdjęcie i wszystkich części które posiadam do tego tylko nie wiem czy to już jest wszytsko i czy dobrze poskładane, czy dobra kolejność poszczególnych podzespołów, głównie chodzi o tą sprężynkę, jak ona ma być?? jeszcze nie wiem jak to szyje bo nie mam założonego naprężacza ale jutro już założe i napisze co jest...
    a tak wogóle to ten naprężacz jest z tej maszyny? bo bardzo możliwe że mechanik podmienił.....
    Pozdraiwam i z góry dziękuje za wszelką pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3626105
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    Witam
    Prowadniczka nici,która jest włożona przed sprężynką musi być osadzona nóżką w tarczy blaszanej i na to sprężynka,osłonka plastykowa oraz nakrętka.[z fotki drugiej].Tak prawdę mówiąc to ten naprężącz rozebrałbym do poszczególnych elementów i wyczyściłbym z osadów korozyjnych.Przede wszystkim talerzyki powinny być czyste,to fundament w przemieszczaniu się nici.
    Powodzenia Andrzej
  • REKLAMA
  • #3 3627013
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Witam
    wielkie dzięki za pomoc. okazało się że mechanik który ją kiedyś naprawiał źle poskładał ten naprężacz....
    Tależyki oczywiście przeczyściłem zaraz bede zakładał do maszyny, tylko mam pytanie co ustawia się tą nakrętką która jest zaznaczona czerwoną strzałka na poniższej fotce?? i jak to ustawić? czy dokręcić do samego końca czy regulować jakoś?? i jak byś mógł to sprawdź czy dobrze to poskładałem...
    Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki!
  • REKLAMA
  • #4 3627093
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1709
    Tą nakrętką ustala się wstępny docisk talerzyków.
  • REKLAMA
  • #5 3630682
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    Witam
    Nakrętka-jak w poście axxx.
    Wstępnie można było wyregulować docisk oraz sprawdzić naprężenie nici.W tej pozycji wprawadziłbym nici i klawiszem w zakresie od 0-9 jak napręża nici-ciągnąc wprowadzoną nitkę raz w lewo raz w prawo.Będzie wówczas dobrze gdy zwiększając zakres odczujesz coraz trudniejszy przesuw nici.
    Powodzenia
    Andrzej
  • #6 5960029
    Norwid
    Poziom 15  
    Ocena: 155
    JA polecam ustawienie naprężacza nitki górnej na 8 bo przy 2 lub 3 lub 4 będzie pętelkować ja tak mam w Łucznik 834,kiedyś przed naprawą miałem tylko na między 3 a 4 możę to przez bębenek bo naprężenie jest większe po przed naprawą był stary bębenek a teraz jest nowy dlatego aż na 8 :D
REKLAMA