logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat układu do badania liczników cyfrowych na pracownię

szyderca 28 Lut 2007 09:18 1413 3
REKLAMA
  • #1 3626622
    szyderca
    Poziom 11  
    Poszukuje schematu układu do badania np. liczników cyfrowych. Chodzi o to, że muszę wykonać jakiś układ na pracownie. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 3626906
    djanj
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    nie wiem o co ci chodzi, opisz to dokladniej
  • REKLAMA
  • #3 3644861
    szyderca
    Poziom 11  
    Po prostu mam zrobić na lekcje pracowni jakieś zadanie dotyczące przerzutników lub liczników. Potrzebuje do tego jakiegoś schematu aby później zbudować układ i umieścić go w obudowie, aby potem można było go zbadać. Do niedawna takie prace robiło się jako prace dyplomowe. Wystarczy jakis układ przerzutnika lub licznika, tak aby stany na jego wejściach i wyjściach były sygnalizowane świecącą diodą, a stany na wejściach zmieniać za pomocą przełączników z 0 na 1 itp. (tak, żeby na podstawie obserwacji stanów tych diód można było napisać tablice prawdy).
  • Pomocny post
    #4 3646930
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Jest aktualnie w księgarniach książka "Pracownia podstaw techniki cyfrowej" wydawnictwa PWSiP (dzisiaj ją przeglądałem). Jest tam opisane min. ćwiczenie z badania liczników. Proponuję wycieczkę do księgarni i jeżeli nie zakup to przynajmniej przejżenie wzmiankowanej pozycji (a może wyprawa do bibloteki szkolnej, gdzie ta pozycja jest do wypożyczenia).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
REKLAMA