logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal TV5575 - Kolorowe kropki na ekranie mimo wymiany kondensatorów

chicken007 28 Lut 2007 12:03 1437 6
REKLAMA
  • #1 3627136
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Witam. Po włączeniu tv jest obraz i dźwięk ale na obrazie są kolorowe kropki, układają się w różne pręgi i latają tak po ekranie, efekt ten nie występuje przez av. Powymieniałem kondensatory w przetwornicy po pierwotnej i wtórnej stronie, w gałęzi 12V i 5V też wymieniłem. w pośredniej były dwa kond. i też je podmieniłem. Nic się nie zmieniło. Próbowałem delikatnie ruszyć cewką arcz ale nie znikneły. Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 3627148
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2945
    Posprawdzaj lutowanie mas,radiatorów itp. Może zakłócenia z anteny?Daj sygnał na głowicę z innego urządzenia np. Sat,Video
  • REKLAMA
  • #3 3627267
    chicken007
    Poziom 26  
    Sygnał mam dobry, zresztą u gościa jest taki sam objaw.
  • REKLAMA
  • #4 3627362
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Może odlutowana masa potencjometrów trafopowielacza? Bywa, że "na oko" nie ma śladu. Czasem podobny, do opisanego efektu powoduje zła masa kineskopu, albo obejmy kineskopu.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #6 3630263
    chicken007
    Poziom 26  
    Tak na wszystkich, ale różnie się objawiają, na niekt órych kanałach są jakieś pręgi poziome, zamiast tych kropek. Masy sprawdzałem są ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Royal TV5575 po włączeniu pojawia się obraz i dźwięk, jednak na ekranie widoczne są kolorowe kropki układające się w pręgi, które poruszają się po ekranie. Problem nie występuje przy sygnale z wejścia AV. Wymieniono kondensatory elektrolityczne w przetwornicy po stronie pierwotnej i wtórnej oraz w gałęziach 12V i 5V, a także kondensatory w części pośredniej, jednak problem pozostał. Próby manipulacji cewką arcz nie przyniosły efektu. Sygnał z anteny jest dobry, a objaw występuje również u innego użytkownika. Sprawdzono masy, w tym masę potencjometrów trafopowielacza oraz masę i obejmę kineskopu, które wydają się być prawidłowe. Zakłócenia pojawiają się na wszystkich pasmach tunera, choć ich charakterystyka różni się w zależności od kanału (kropki lub pręgi poziome). Sugerowano sprawdzenie lutowań mas, radiatorów oraz kondensatorów elektrolitycznych przy głowicy, które mogą być źródłem problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA