logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal TV5575 - Kolorowe kropki na ekranie mimo wymiany kondensatorów

chicken007 28 Lut 2007 12:03 1428 6
REKLAMA
  • #1 3627136
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Witam. Po włączeniu tv jest obraz i dźwięk ale na obrazie są kolorowe kropki, układają się w różne pręgi i latają tak po ekranie, efekt ten nie występuje przez av. Powymieniałem kondensatory w przetwornicy po pierwotnej i wtórnej stronie, w gałęzi 12V i 5V też wymieniłem. w pośredniej były dwa kond. i też je podmieniłem. Nic się nie zmieniło. Próbowałem delikatnie ruszyć cewką arcz ale nie znikneły. Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 3627148
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Posprawdzaj lutowanie mas,radiatorów itp. Może zakłócenia z anteny?Daj sygnał na głowicę z innego urządzenia np. Sat,Video
  • REKLAMA
  • #3 3627267
    chicken007
    Poziom 26  
    Sygnał mam dobry, zresztą u gościa jest taki sam objaw.
  • #4 3627362
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Może odlutowana masa potencjometrów trafopowielacza? Bywa, że "na oko" nie ma śladu. Czasem podobny, do opisanego efektu powoduje zła masa kineskopu, albo obejmy kineskopu.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #6 3630263
    chicken007
    Poziom 26  
    Tak na wszystkich, ale różnie się objawiają, na niekt órych kanałach są jakieś pręgi poziome, zamiast tych kropek. Masy sprawdzałem są ok.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Royal TV5575 po włączeniu pojawia się obraz i dźwięk, jednak na ekranie widoczne są kolorowe kropki układające się w pręgi, które poruszają się po ekranie. Problem nie występuje przy sygnale z wejścia AV. Wymieniono kondensatory elektrolityczne w przetwornicy po stronie pierwotnej i wtórnej oraz w gałęziach 12V i 5V, a także kondensatory w części pośredniej, jednak problem pozostał. Próby manipulacji cewką arcz nie przyniosły efektu. Sygnał z anteny jest dobry, a objaw występuje również u innego użytkownika. Sprawdzono masy, w tym masę potencjometrów trafopowielacza oraz masę i obejmę kineskopu, które wydają się być prawidłowe. Zakłócenia pojawiają się na wszystkich pasmach tunera, choć ich charakterystyka różni się w zależności od kanału (kropki lub pręgi poziome). Sugerowano sprawdzenie lutowań mas, radiatorów oraz kondensatorów elektrolitycznych przy głowicy, które mogą być źródłem problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA