logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kartridż w HP 5550 - błąd uległ uszkodzeniu po napełnieniu

lukasz108 28 Lut 2007 14:01 1737 4
REKLAMA
  • #1 3627483
    lukasz108
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.

PO 3 napelnieniach padl mi kartridż czarny (56). Podejrzewam zaschniecie dysz. Jednak po jakims czasie wlaczylem drukarke i zaczela mi mrugac lampka od kontroli poziomu tuszow a na ekranie wylecial blad:"Pojemnik z tuszem z prawej strony kosza ulegl uszkodzeniu i musi zostac wymieniony"

Poczatkowo zignorowalem to i lecialem na samym kolorze, po wyjeciu czarnego zasobnika. Ale z czasem potrzebny mi byl czarny. Wsadzilem nowy kartridż i sytuacja ta sama. Styki przeczyscilem alkoholem, ale to nic nie pomoglo

Moze macie jakies sugestie i pomysly.

Pozdrawiam Lukas
  • REKLAMA
  • #2 3628386
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Bardzo dokładnie obejrzyj styki od czarnego kartridża w karetce - gdzieś niedawno przeczytałem, że jakiś plastikowy czy metalowy element w karetce często powoduje uszkodzenia styków po kilku wyjęciach i włożeniach kartridży. Dotyczyło to urządzenia wielofunkcyjnego używającego tych samych kartridży, więc wiele elementów konstrukcyjnych może być takich samych i narażonych na takie same uszkodzenia...
  • REKLAMA
  • #3 3634943
    lukasz108
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Dokładnie przejrzałem karetke, nie ma nic takiego, styki sa nienaruszone, wygladaja jakby nowe byly. Postanowilem rozebrac troszke drukareczke zeby japrzeczyscic. Wyczyscilem zbiorniczek zbierajacy tusz, pampersa i inne pozostalosci. Złożyłem cala drukarke jednak problem nadal sie powtarza, troche to dziwne bo jesce z takim przypadkiem sie nie spotkalem.Wyjmujac tusz czarny wszystko pieknie dziala, a po wlozeniu czarnego zaczyna pulsowac "X" i nie da rady nic druknac. Sprobuje jeszcze strony serwisowe odpalic z panelu ale watpie czy pojda.
  • REKLAMA
  • #4 3634956
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Drugą "podejrzaną" może być taśma łącząca karetkę z elektroniką, np. jakieś niekoniecznie widoczne załamania lub postrzępione końcówki. Ja miałem ostatnio do czynienia z 2-oma urządzeniami wielofunkcyjnymi, które niedziałały prawidłowo z powodu właśnie uszkodzonych końcówek taśm łączących podzespoły.
  • #5 3636792
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Albo masz walniątą elektronikę karetki ,albo ten nowy tusz co kupiłeś (nowe nie znaczy sprawne-to się zdarza).
    Proponuję włożyć do drukarki sprawdzony na innej drukarce inny tusz-jeśli nie będzie działał to karetka do wymiany.

Pozdrawiam
REKLAMA