logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wtórnik emiterowy - wzmacnianie napięcia, rezystancja wejściowa i wyjściowa?

komornik12 01 Mar 2007 17:41 3361 4
REKLAMA
  • #1 3631995
    komornik12
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Cześć

Mam pewien artykuł o tranzystorach z EdW cz.13. Jest to 2 cz. artykułu o wzmacniczach w układzie ze wspólnym kolektorem i mam parę pytań:

1) Czy wtórnik emiterowy wzmacnia napięcie, czy jest tam niewielki spadek zwiazany ze złączek EB i rezystorem na bazie??

2) Jak działa wtórnik z rysunku 12 (wiem, że jest tam o tym napisane, ale jednak tego nie rozumiem) ??

3) Co to jest rezystancja wejściowa i wyjściowa i do czego służą (wiem, że jest to opisane, ale też tego nie rozumiem) ??

4) Co to jest pasmo przenoszenia??
    Załączniki:
    • Tranzystory cz.13.pdf (154.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3632022
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Niestety, to co tam pisze (Download) musisz przeczytać i zrozumieć.
    Nie ma "na skróty", że ja przeczytam i Tobie wytłumaczę ...
  • REKLAMA
  • #3 3632174
    komornik12
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    NIE rozumiesz problemu. Czytałe to kilka razy (wcześniejszą część też), ale jednak nie jest to dla mnie jasne.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 3632211
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
  • #5 3632260
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    AD1
    Przyjmujemy ze wtórnik ma wzmocnienie równe 1 choć tak naprawdę ma trochę mniejsza od jedności. Czyli wtórnik nie wzmacnia napięcia.

AD2
    Ten układ działa tak samo jak zwykły wtórnik emiterowy. Różni się tylko tym ze ma większą rezystancje wejściową od zwykłego wtórnika.
    A obrazowo można powiedzieć ze wtórnik powtarza na wyjściu (emiterze) aktualnie występujące napięcie na bazie minus spadek napięcia na złączu baza-emiter Ube
    AD3
    Proszę jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytać to
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/38_04.pdf
    A ja tylko dopowiem ze
    Jak weźmiemy baterie 9V i podłączymy do tego układu

Wtórnik emiterowy - wzmacnianie napięcia, rezystancja wejściowa i wyjściowa?

To prąd jaki popłynie z baterii będzie wynosił I=9mA
    Czyli nasz bateria „widzi” rezystor o wartości
    R=9V/9mA=1K i taka jest rezystancja wejściowe tego układ.
    Co dla wtórnika oznacza żę
    źródło sygnału dla naszego wtórnika "widzi" Rwe naszego wtórnika.
    Podobnie ma się sprawa z Rwy.
    Tym razem jest to rezystancja jaką „widzimy” gdy patrzymy na wtórnik od strony wyjścia w stronę wtórnika. Czyli jaką rezystancje „widzi” rezystancja obciążenia naszego wtórnika.

AD4
    Pasmo przenoszenia jest to zakres częstotliwości jaki przenosi dany układ.
    Np. człowiek słyszy dźwięki z przedziału ok. 20Hz do 20kHz i to jest jego pasmo przenoszenia.
REKLAMA