logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony Philips DBox2 - brak napięcia 18V na głowicy

EscobarPL 02 Mar 2007 12:28 5582 20
REKLAMA
  • #1 3634716
    EscobarPL
    Poziom 12  
    Witam
    Prawie wszystko napisałem w temacie. Dbox nie odbiera mi wcale kanałów nawet FTA i to z żadnej polaryzacji. Na wyjściu głowicy jest tylko ok 14v a nie ma 18V. Czy brak napięcia to uszkodzenie głowicy czy któregoś z elementów.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3635296
    BOGUSS4
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam

Na 99% uszkodzony układ LNBK.
    Można podmienić na LNBP 20 PD.

Pozdrawiam Bogdan
  • REKLAMA
  • #3 3635591
    EscobarPL
    Poziom 12  
    Jak sprawdzić ten układ? Może jakieś napięcia pomierzyć? A może ma ktoś schemat?
    Pozdrawiam
  • #4 3635734
    BOGUSS4
    Poziom 16  
    Wymień w ciemno.
    Schemat to raczej trudno.
    Opis układu na elenocie.
  • #5 3635743
    EscobarPL
    Poziom 12  
    Mam głowicę od Philips DSX 6010 tam jest taki układ. Wylutuję z głowicy i wlutuję w dboxa.
  • #6 3638396
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Sprawdz napiecia na nodze 2 i 3 tam powinno byc 15V i 20V na 4 jest wyscie na LNB konwertora.
  • REKLAMA
  • #7 3646412
    EscobarPL
    Poziom 12  
    Witam
    Na nóżkach 2 i 3 mam 25V natomiast na nóżce 4 (wyjście LNB) mam takie same napięcie jak na wyjściu głowicy tj. 13,5V.
    To chyba ten scalak jest uszkodzony?
    Pozdrawiam
  • #8 3646857
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    jeżeli masz na wyjsciu LNB 14V powinieneś odbierać takie kanały jak np. TV4. polsat2 (14V bez 22kHz, -pakiet cyfry) , jeżeli tych kanałów nie odbierasz to może byc nie tylko uszkodzony LNBK.
    to że na nózkach 2,3 masz po 25 V jeszcze o niczym nie świadczy( nieznam zasilaczy w philipsach) ale w sagenie to normalne bez obciązenia, nie jest to wskazane bo zwiększa grzanie LNBK ale działa poprawnie.
    sprawdz liste kanałów, czy jest aktualna, posprawdzaj ustawienia w dbox, ewentualnie ustawienie anteny.
  • #9 3648887
    EscobarPL
    Poziom 12  
    Wlutowałem układ LNBK ten z głowiy od Philipsa DSX 6010 i dalej to samo nie odbieram programów FTA z żadnej polaryzacji. Co dziwne jak sprawdzam poziom sygnału pokazuje mi sygnał na polaryzacji V i H, ale napięcie na wyjściu głowicy nie zmienia się jest cały czas 13,5V.
    Pozdrawiam
  • #10 3649274
    geco
    Poziom 26  
    Mam podobny problem z moją glowica u mnie niemam napiecia na wyjsciu 4 nogi czyli zasilaniu LNB na konwertor ,na 2 i 3 mam napiecia .Po wymianie LNBK20 dalej to samo.Podlonczylem zasilaczem 12V na zasilanie to Polsat2 i inne fta dzialają.Czy moze mi ktos cos podpowiedziec co moge sprawdzic na glowicy.
  • REKLAMA
  • #11 3651093
    EscobarPL
    Poziom 12  
    @geco
    Jak możesz to podpowiedz jak podłączyłeś to 12V. Spróbuję sprawdzić u siebie.
    Pozdrawiam
  • #12 3651117
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Podawajcie napięcie LNB z innego tunera a DBoxa2 podłączcie przez przelotkę i wtedy można sprawdzić obie polaryzacje.
    Napięcia trzeba porównać z tymi z aplikacji dla LNBK(P) a wnioski nasuną się same (uszkodzony TDA-jest w 6010).
    Powodzenia!
  • #13 3651884
    byk
    Poziom 19  
    Tak jak przypuszczałem, nie jest to problem głowicy,
    dlatego proponowałem sprawdzenie podanych kanałów.

Problemem jest brak schematu do sagema lub philipsa, to do czego doszedłem patrząć na płytę sagema (i porównując ze schematem noki) wskazuje na uszkodzenie scalaka z opisem SEC betareseach.
    Wybór napięcia 14/18V jest realizownay na 5 nodze LNBK (sygnał VSEL z pre-procesora)
    Tutaj zaznaczam że są to dane na podstawie sagema, nie pamiętam jak to jest realizowane w philipsach.
  • #14 3652548
    geco
    Poziom 26  
    BYK to raczej nie jest wina sec betasherch ,moja glowica zachowuje sie tak samo na dwoch tunerach.12V podawalem na 2 noge glowicy od gwintowanej strony.

Sorka niedopisalem ze mam SAGEMA
  • #15 3653267
    byk
    Poziom 19  
    @geco w twoim przypadku nie ten betaresearch, jeżeli sprawdzałes na dwóch płytach (przyjmując że płyty masz dobre-łatwo je uszkodzic przy wymianie głowicy) to stawiam na LNBK a jeżeli go wymieniałeś to masz uszkodzony druk na płytce głowicy,
    sprawdz czy masz przejście z 2 nogi płytki (licząc od LNB) głowicy do 5 nózki LNBK.
    a jeszcze jedno masz jakiekolwiek napięcie na LNB totalnie 0V czy cos ok 0,4V
  • #16 3655951
    geco
    Poziom 26  
    Teraz nie pamietam ale chyba cos kolo 0.4V.Glowice wkladalem do kabluwek mam dwie szt i zachowanie jest takie same w dwuch tunerach.Kupilem drugą glowice czekam na paczke o rezultatach odpisze jak tylko dojdzie.A sprawdzalem przejscie z 5 ukladu LNBK i prowadzi do ukladu sagem kolo gniazda modemowego.

Zmiezylem miernikem i mam totalne 0V na wyjsciu LNB .A zamiast LMBK20 wstawilem LMBP20 ponoc zamiene.Czekam na druga glowice.Na 5 ukladu LNBK mam 5V,czy to dobrze moze musze cos jeszcze zmienic zeby odpalila glowica sat na kablu.
  • #17 3680243
    geco
    Poziom 26  
    Pociagne temat do konca .Dostalem wkoncu paczke z glowicą do sagema noi dziala w moim tunerze ale moja glowica niechce brak napiecia na wyjsciu 0V.Poruwnujac z dobrą glowicą wygloda na Ok nwet jak dam napiecie na LNB 12 V to dziala .Czyzbym mial uwalonego LNBK skoro wsawilem nowke.Moze jakies sugestie tu z tym pytaniem prosil bym kolege BYK.
  • #18 3680337
    byk
    Poziom 19  
    "Zmiezylem miernikem i mam totalne 0V na wyjsciu LNB .A zamiast LMBK20 wstawilem LMBP20 ponoc zamiene."

witaj
    sorry nie doczytałem wcześniej
    LNBP20A niestety nie nadaje sie do sagemów dbox2 (bez przeróbek połączenia)
    zamontuj LNBK20PD i będziesz miał po problemie,
    tutaj uwaga LNBP20PD są zamiennikami dla LNBK20PD maja większy dopuszczalny prąd wyjściowy, ale takim zamiennikiem nie jest LNBP20A !!
  • #19 3683594
    geco
    Poziom 26  
    Dzieki za odpowiedz ale wczoraj sam na to wpadlem i zamienilem wyjscia LNB A 4 noga z LNB B noga 19 teraz mam napiecia na glowicy .Poprostu one byly ale na B a nie na A.Podnioslem noge od plytki na LNB A a kabelkiem podlonczylem z LNB B do drugiej nogi w glowicy od cala filozofia.

Ja swoj temat zakonczylem w bojazu wiec uwazam za zamkniety.

Pozdrawiam BYK
  • #20 3979433
    Piotr5906
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Panowie
    gdzie można zdobyć LNBK 20PD ?, potrzebny takowy do Philipsa 6010.
    Pzdrawiam
  • #21 6045015
    darten
    Poziom 11  
    Jeszcze odnośnie układów, ponieważ wysłano mi zamiast LNBP20PD układ LNBP20A, czy na pewno to jest to samo, w poście wyżej piszecie, że nie, gdzie można tą informację potwierdzić, w danych katalogowych nie występuje nigdzie wersja LNBP20A (skąd wiadomo, że trzeba zamienić wyjścia 4 z 19).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku napięcia 18V na wyjściu głowicy w tunerze Philips DBox2, co skutkuje brakiem odbioru kanałów, w tym FTA, z obu polaryzacji. Najczęściej wskazywanym uszkodzonym elementem jest układ LNBK20, który odpowiada za zasilanie konwertera LNB. Próby wymiany układu na LNBP20A nie przyniosły efektu, gdyż ten model nie jest kompatybilny z DBox2 bez modyfikacji połączeń. Zalecane jest stosowanie oryginalnego układu LNBK20PD lub zamiennika LNBP20PD, który ma większy dopuszczalny prąd wyjściowy. Wskazano również na konieczność sprawdzenia napięć na nóżkach układu (2, 3, 4, 5) oraz poprawności połączeń na płytce głowicy, gdyż uszkodzenie ścieżek drukowanych może powodować brak napięcia. W jednym z przypadków problem rozwiązała zamiana wyjść LNB (nóżka 4 z nóżką 19) na płycie, co przywróciło prawidłowe napięcia i odbiór sygnału. Dodatkowo sugerowano porównanie napięć z innym tunerem oraz aktualizację listy kanałów i ustawień anteny. Brak schematów serwisowych utrudnia diagnozę, jednak analiza podobnych modeli (np. Sagema) wskazuje na podobne rozwiązania i możliwe uszkodzenia scalaków sterujących napięciem LNB.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA