logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal lux 5597, zła geometria obrazu i brak głosu.

automat 02 Mar 2007 12:34 1706 8
REKLAMA
  • #1 3634730
    automat
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam! TV trafił do mnie z usrerką przetornicy(+ B wynosiło 300v), po wymianie elektrolitów +B 110V, lecz tv ruszył dopiero po wymianie pamięci. Niestety teraz jest zła geometria obrazu i brak głosu. Podejrzewam że problem można usunąć w trybie serwisowym lecz nie mam pojęcia jak do niego się dostać, dlatego proszę szanownych kolegów
    o pomoc w tym temacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3634835
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Jesli jest oparty na proc. ST9 Monica,to podczas pracy nacisnac na klawiaturze Vol+ i Vol- przez min. 3 sec.
  • REKLAMA
  • #3 3736934
    automat
    Poziom 10  
    Przepraszam za tak długą cisze ale miałem problem z wsadem do pamięci
    w w/w TV, po wymianie wsadu tryb serwisowy hula, ale TV nie wyłącza sie, to znaczy obraz zanika ale cały czas pracuje trafo wysokiego. Posprawdzałem miernikiem droge sterowania impulsami H aż do procesora i niby wszycho gra, a jednak, bede wdzięczny za wszelkie pomocne sugestie.
  • REKLAMA
  • #4 3736958
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Jesli jest tam przekaznik elektroniczny to sprawdz tranzys. 2SA1013 i C2335.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #5 3737103
    automat
    Poziom 10  
    Niestety brak przekaźnika, tranzystory posprawdzane i wszystkie bez zarzutu, a może to być wina STV 2116A? Bo impulsy wychodzą z niego wedle schamatu Royala. 5599.
  • #6 3742680
    Eljot
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam!
    Sprawdź co się dzieje na nóżce stb procesora i prześledź całą drogę do układu przekaźnika elektronicznego od tej nóżki i na pewno znajdziesz.
  • #7 3743315
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Czyli na HOT-cie musisz mieć napięcie systemowe po wyłączeniu TV do STBY.Elementy w układzie sterowania bazą sprawdzone.
  • #8 3746189
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    czy sa mziany napiecia na koncowce procka jak chcesz wylaczyc?
  • #9 3746411
    arbobo
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Jednak myślę , że należy wymienić tranzystory przekaźnika elektronicznego.U mnie zawsze pomagało(oczywiście uprzednio obowiązkowa wymiana elektrolitów przetwornicy)

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Royal Lux 5597 po wymianie elektrolitów i pamięci uruchomił się, jednak występuje zła geometria obrazu oraz brak dźwięku. Podejrzenie padło na konieczność regulacji w trybie serwisowym, do którego dostęp uzyskuje się na procesorze ST9 Monica przez jednoczesne przytrzymanie przycisków Vol+ i Vol- przez minimum 3 sekundy. Po wymianie wsadu pamięci tryb serwisowy działa, lecz telewizor nie wyłącza się poprawnie – obraz zanika, ale transformator wysokiego napięcia pracuje dalej. Sugerowano sprawdzenie tranzystorów 2SA1013 i C2335 w układzie przekaźnika elektronicznego, jednak ich stan był prawidłowy. Brak przekaźnika w układzie skłonił do podejrzenia uszkodzenia układu STV2116A, który generuje impulsy zgodnie ze schematem modelu Royal 5599. Zalecane jest sprawdzenie sygnału na nóżce STB procesora oraz śledzenie ścieżki do układu przekaźnika elektronicznego, a także kontrola napięcia systemowego na HOT po wyłączeniu telewizora. Wskazano również na konieczność wymiany tranzystorów przekaźnika elektronicznego po uprzedniej wymianie elektrolitów w przetwornicy, co często rozwiązuje podobne problemy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA