logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS 663 S Bio – podłączenie termostatów, kolory kabli do pojedynczego i podwójnego

Robix28 24 Wrz 2003 09:40 4657 16
REKLAMA
  • #1 336858
    Robix28
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Czesc.Mam takie pytanko.Wymienilem programator w pralce PS 663 s bio , podlaczylem wg. schematu jaki jest w pralce, jednak pralka stoi od programu 5,6 i slychac jakby gotowala sie woda.Rusza dopiero od programu 10.Mam pytanie jak podlaczone sa termostaty ( wymienilem oba) tzn chodzi mi o kolory kabli, jakie dochodza do pojedynczego i jak dochodza do podwojnego termoststu, ktory dochodzi do skosnej zlaczki.Dzieki za jakiekolwiek info.
  • REKLAMA
  • #3 336884
    Robix28
    Poziom 12  
    Dzieki serdeczne,ale mam jeszcze male pytanko w podwojnym termostacie ktory kabel do skosnej zlaczki trzeba podlaczyc i czy ten pojedynczy termostat jest od 40 stopni czy od 60?.
  • REKLAMA
  • #4 336937
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Termostat pojedynczy TW-1 jest na temperaturę:
    - wyłączanie 50 (60 st) st,
    - załączanie 30 st.
    Podłączenie podwujnego termostatu jest następujące (patrząc na niego z góry od strony wyprowadzeń):
    - konektor wspólny ukośny (kolor żółty lub żółto czarny),
    - konwktor pierwszy prosty od góry (kolor szary-82st),
    - konektor niżej ukośny(kolor czerwono-sczarny - 29st)
  • #5 336996
    Robix28
    Poziom 12  
    Ok dzieki o to mi chodzilo .Sprawdze dzisaj i dam znac .Jeszcze raz wielkie dzieki
  • #6 337434
    Robix28
    Poziom 12  
    Czesc :) Sytuacja w pralce znacznie sie poprawila,tylko wystepuje jeszcze jeden dziwny objaw.Mianowicie kiedy wystartuje pralke na programie 4 pralka po pewnym okresie przeskakuje o 1 zabek i kiedy dochodzi do 5,6 stoi na tym programie.Dopiero przesuniecie jej z 5,6 o 1,2 ząbki do przodu powoduje ze zaczyna isc dalej.Mam pytanie, jak dlugo w minutach powio trwac pranie z programu 4 do 5,6 i dlaczego zatrzymuje sie na tym programie.Dodam jeszcze za caly czas slychac miedzy obrotami bebna jak zaczyna sie gotowac woda,czy to normalne, wystepuje to tak samo na programie 7,8 - 9, czy jesli zaczynam pranie od programu 4 (90 st) to temperatura wody jest do konca okolo 90 st ? Dzieki za kazde info :)
  • #7 338009
    POL02
    Specjalista AGD
    Witam.
    Objaw świadcz o tym,że masz uszkodzony termostat
    lub zamienione przewody od termostatów 82 z 29st.
    Programator nie przesuwa się ponieważ jsest cały czas włączona blokada programatora (zał przekaźnik blokady).
  • REKLAMA
  • #8 338151
    Robix28
    Poziom 12  
    Czesc.Termoststy sa wymienione oba, wiec najprawdopodobniej cos z kablami jest zamienione.Podlaczylem wszystko wg.schematu w pralce, czy moze sa jakies inne wersje podlaczenie?.Moze ktos ma jakiegos dzialajacego linka do schematu podlaczen, bylbym bardzo wdzieczny.Trace powoli cierpliwosc do tej pralki,i nadal nie wiem co jest grane.Dzieki i pozdrawiam wszystkich
  • #9 341288
    potek
    Poziom 14  
    Robix, a jaki programator za jaki wstawiles ? Typ 770 na 770 Z ? I jak jest, dziala w koncu ?
  • #10 343403
    Robix28
    Poziom 12  
    czesc no niestety pralka nadal nie dziala,Po odlaczeniu termostatow pralka pracuje normalnie, po podlaczeniu stoii slychac jak gotuje sie woda.Pomozcie bo juz nie wiem co mam zrobic.Podlaczylem juz 3 raz programator od podstaw i objaw jest ten sam , termostaty tez wymienione
  • #11 343647
    potek
    Poziom 14  
    wyglada na zwarcie, moze na przekazniku blokuj. program. Jak zagladalem od spodu pralki to go nie namierzylem. Podobno to elektromagnes, moze jest podparty stad jakby zwarcie. Wezwij fachowca z okolicy to za 10-20zl zobaczy co jest i moze nawet poprawi.
  • REKLAMA
  • #12 343686
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 343720
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Termostat nowy nie zawsze jest dobry - sprawdź je w gorącej wodzie - pojedynczy otwiera sie przy 50 st, podwójny 29 i 82 st. mnie zadziałał dopiero trzeci (usterka taka sama jak Twoja - termostat 50 st).
  • #14 343912
    Robix28
    Poziom 12  
    Dzieki chlopaki za rady sprawdze dzisaj termostaty.Pozdrawiam
  • #15 344396
    Robix28
    Poziom 12  
    Sprawdzilem termostaty oba dzialaja bez problemu, nadal nie wiem co robic dalej, moze ktos podpowie
  • #16 344458
    POL02
    Specjalista AGD
    Witam.
    Kolego Robix 28 wydaje mi się,że temat jaki zgłosiłeś został wyczerpany z nawiązką.
    Nie ma sensu powielać tego w koło.
    Masz informację podaną dość dokładnie.
    Nikt na odległość nie sprawdzi za Ciebie układu ani nie wykona fizycznie połączeń .
  • #17 410599
    boguslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Sprawdż dokładnie przekaźnik blokady programatora jest z tyłu programatora obok silniczka.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z podłączeniem termostatów w pralce PS 663 S Bio po wymianie programatora. Użytkownik wymienił oba termostaty i podłączył je według schematu, jednak pralka zatrzymuje się na programach 5 i 6, a słychać dźwięk przypominający gotowanie wody. Termostat pojedynczy TW-1 działa przy temperaturach załączania 30°C i wyłączania 50-60°C. Termostat podwójny posiada trzy wyprowadzenia: wspólne ukośne (żółty lub żółto-czarny), prosty szary (82°C) oraz ukośny czerwono-czarny (29°C). Problem może wynikać z zamienionych przewodów termostatów lub uszkodzonego przekaźnika blokady programatora, który znajduje się obok silnika. Po odłączeniu termostatów pralka działa normalnie, co wskazuje na możliwe zwarcie lub błędne podłączenie. Zalecane jest sprawdzenie termostatów w gorącej wodzie oraz dokładna kontrola przekaźnika blokady programatora. Pomimo wymiany termostatów i programatora problem nadal występuje, a dalsza diagnostyka wymaga fizycznej inspekcji układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA