logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS 663 – grzałka włącza się od razu po uruchomieniu, niezależnie od programu

OlekR 24 Lip 2003 13:37 4790 12
REKLAMA
  • #1 298639
    OlekR
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich !
    Mam nastepujacy problem z pralka PS 663 : Po uruchomieniu natychmiast wlacza sie grzalka w pralce.Niezaleznie czy jest woda w bebnie , czy nie.Nawet w czasie wirowania grzalka jest wlaczona.
    Poczatkowo myslalem , ze to wina programatora , ale po wymianie na inny objawy nie zniknely.Pozniej wymienilem czujniki temperatury , ale wszystko jest dalej bez zmian. Zdenerwowany po prostu odlaczylem te czujniki i ..... pralka dalej grzeje!
    Czy ktos z Czytajacych ma pomysl co moze powodowac takie objawy?
    Bede bardzo wdzieczny za sugestie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 298654
    bomba
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.
    Przeczyść układ hydrostatu(dmuchnij parę razy w wężyk,isprawdz czy hydrostat przy dmuchnięciu ,,pyka" jeżeli nie wymień hydrostat)
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 298660
    Limi
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Jak masz grzałkę na przekaźniku to sprawdz czy się styki nie skleiły.
  • #4 298799
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    I jeszcze jedna sprawa sprawdz czy nie ma przebicia na masę grzałka (prawdopodobnie tak).
  • #5 298932
    OlekR
    Poziom 14  
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi !
    Grzalke sprawdzilem.Jest w porzadku -zadnych przebic.Hydrostat pyka , ale od mojego manipulowania padl calkowicie , bo pralka teraz nie dosc , ze grzeje , to jeszcze leje wode bez przerwy... :-(. Bede musial go wymienic. Niestety grzalka nie ma dodatkowego stycznika i wszystko przelaczane jest przez programator, a ten jest na 100 % sprawny. CZy w tej " cudownej" maszynie jest jeszcze cos oprocz hydrostatu , co moze powodowac , ze grzala sie nie wylacza?
  • REKLAMA
  • #6 298942
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    a jak ja odlaczysz od termostatu to grzeje ?
    ( ale devilne pytanie)
  • #7 299412
    OlekR
    Poziom 14  
    Wczoraj poodłączałem wszystko co sie tylko dało .Został tylko programator i nic więcej.Niestety sytuacja jest dalej bez zmian. Sprawdziłem omomierzem hydrostat i kabelki podłączone do niego i okazało sie , ze przewody podłaczone do styków 1 i 3 są ze soba zwarte - nie wiem czy to wlasnie nie jest przyczyna uszkodzenia. Moze ktoś zna te połączenia i mógłby mi powiedzieć czy zmierzam dobrym tropem.
  • #8 299919
    POL02
    Specjalista AGD
    Witam.
    Są jeszcz cudowne przypadki jak zwarcia przewodów w wiązce.Sprawdz po kolei te przewody od grzałki do programatora.
  • #9 300011
    OlekR
    Poziom 14  
    Jeszcze raz wielkie dzieki za posty!
    Sprawdzanie zostawie sobie na później (jutro wyjeżdżam na 2 tyg.). Zdobyłem jeszcze jeden programator i hydrostat - będę się bawic po powrocie. Czy te kable nr 1 i 3 przy hydrostacie nie powinny byc rozłączone? Mam schemat montazowy , ale wrsja jpg jest bardzo nieczytelna :-( . Czy jest osiągalna jakas lepsza kopia? A może Polar udostepnia schematy? Niestety modem+tepsa dość skutecznie uniemożliwiają dłuższe poszukiwania w sieci dla tego będę bardzo wdzięczny za linki.
    Pozdrawim wszystkich
  • #10 302523
    pawol
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Polecam symulator PS 663 bio. Jest pare tematów niżej. Rozwieje wszelkie wątpliwości. :D
  • REKLAMA
  • #11 306136
    OlekR
    Poziom 14  
    Zwarcie przy hydrostacie było winą mojej pomyłki .Po małej poprawce wszystko pracuje pięknie , ale pojawił sie kolejny problem. Przy wymianie programatora pomylilem przewody i teraz wszystko niezaleznie od programu jest na 30 stopni...
    Dla tego ponownie proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego problemu.Konkretnie : ktory przewód przy programatorze (kolor) odpowiada za włączanie 90 stopni. Będe barzdo wdzięczny za wszelkie informacje.
    ps. Symulator ma zbyt wielkie wymagania! Mam monitor 800x600 :-(
  • #12 306222
    POL02
    Specjalista AGD
    Witam.
    A oto kolory przewodów od termostatów
    90 stopni - szary (na 10)
    60 stopni - biało-fioletoby lub biało - zielony (na 0),
    40 stopni - czerwono - czarny (na 13).
    Powodzenia.
  • #13 315913
    OlekR
    Poziom 14  
    DZIEKI BRDZO!!!!!
    Wczoraj wszystko podłączyłem i pralka hula jak nowa!
    Okazało sie , ze podmieniłem przewody.POza tym kabelki w wiązce mają inne kolory niżpowinny... Okazało się to po odwinięciu folii- ktos sztukował przewody .
    Ostatecznie sprawdziłem termometrem wszystkie temperatury i wszystko działa poprawnie!
    Jeszcze raz diękuje wszystkim, którzy odpowiedzieli .
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Pralka PS 663 ma problem z natychmiastowym włączaniem się grzałki po uruchomieniu, niezależnie od programu i obecności wody w bębnie. Wymiana programatora i czujników temperatury nie rozwiązała problemu. Sugerowano sprawdzenie i oczyszczenie hydrostatu, kontrolę styków przekaźnika grzałki oraz pomiar ewentualnych przebić na masę grzałki. Hydrostat początkowo działał, ale po manipulacji uległ uszkodzeniu, powodując ciągły dopływ wody. Po wymianie hydrostatu i poprawnym podłączeniu przewodów (szczególnie styków 1 i 3) pralka działała poprawnie. Problem z temperaturą (ustawienie na 30°C niezależnie od programu) wynikał z błędnego podłączenia przewodów do programatora. Podano kolory przewodów odpowiadających za różne temperatury: 90°C – szary, 60°C – biało-fioletowy lub biało-zielony, 40°C – czerwono-czarny. Po poprawnym podłączeniu i weryfikacji termometrem pralka działała prawidłowo. Wskazano również możliwość zwarć przewodów w wiązce jako potencjalną przyczynę problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA