logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać program w Turbo Pascalu do identyfikacji klawiatury rozkazem F2h?

lucia90 02 Mar 2007 20:15 1575 5
REKLAMA
  • #1 3636216
    lucia90
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    witam,
    mam napisać programik identyfikujący klawiaturę użyć rozkazu F2h (w turbo Pascalu) może znajdzie sie ktoś kto pomoże??
  • REKLAMA
  • #2 3641332
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    lucia90 napisał:
    witam,
    mam napisać programik identyfikujący klawiaturę użyć rozkazu F2h (w turbo Pascalu) może znajdzie sie ktoś kto pomoże??

W TP nie ma rozkazu F2h (h - heksadecymalnie?). Chyba ze trzeba stworzyć nowy wektor obsługi przerwań F2h(h - hexa). A co ma zawierać identyfikator?
  • REKLAMA
  • #3 3642258
    lucia90
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    witam,
    na zajęciach robiliśmy program powodujący miganie lampek na klawiaturze, do tego użyliśmy rozkazu EDh, teraz mam napisać programik identyfikujący klawiatur (ID) za pomocą rozkazu F2h.
    Oczywiści te programy nie działają w TP uruchamianym z pod Windowsa, do tego używamy Pascala startującego z dyskietki przy włączeniu kompa.
    Dla przykłady podam program z rozkazem $ED:

program sss
    uses CRT;

var
    B, I : Byte;
    begin
    B:=1
    for I := 1 to 20 do
    begin
    while ((PORT[$64] and 2) =2) do;
    PORT[$60] := $ED;
    while((PORT[$64] and 2) =2) do;
    PORT$60] :=B
    B := B*2;
    if (B= 8 ) then B :=1;
    Delay(300);
    end;
    end.

Program, który mam napisać ma rozpoznawać typ podłączonej klawiatury,
    czyli (prawdopodobnie) dla modelu AT ma odpowiadać sygnałem ACK, a dla typu PS/2 ma wysyłać sekwencję ACK, ABh, 41h.

A może ktoś robił podobne programy dla rozkazów EEh, F4h F5h??
  • REKLAMA
  • #4 3645934
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Ten programik ma nieskonczoną petle to raz. On nie wysyła zadnych rozkazów tylko skanuje port klawiatury i żadnego rozkazu EDh tu nie widze. Rozkaz o który ci chodzi to wewnetrzny rozkaz do klawiatury. Czyli potrzebna specyfikacja sprzetu.
  • REKLAMA
  • #5 3675443
    zyman
    Poziom 11  
    Witam też jestem zainteresowany tym programem. :D Jeśli kotoś wie jak to zrobi to moze napisac :D
  • #6 3676733
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    W zadawaniu lakonicznych pytań jest pewna metoda.
    Jeśli ktoś zrozumie o co chodzi tzn. ,że zna problem i rzeczowo odpowie ale jeśli się przesadzi... widać j/w.
    Zadającemu pytanie chodzi o bezpośrednie programowanie klawiatury poprzez porty 60h i 64h. Wtrącenie "pascal" tylko wprowadziło niepotrzebne zamieszanie.
    Temat jest nazbyt obszerny i polecam "Anatomia PC" od str. 538.
    Na rozkaz F2h klawiatura odpowiada
    kl. AT - sygnałem ACK
    PS/2- ACK,ABh,41h
    XT- time-out
REKLAMA