logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odróżnić potencjometr logarytmiczny od liniowego?

wilku_sc 03 Mar 2007 17:08 8489 4
REKLAMA
  • #1 3639102
    wilku_sc
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam!
    Potrzebowałem potka typy B (logarytmiczny) 2x47
    dostałem potka az z 8 odczepami (6 + 2 które nie potrzebuje) czy to jest logarytmiczny potek czy liniowy? (układ wzm mam jeszcze niezmontowany dlatego wole sie już wcześniej upewnić czy kupiłem dobry potencjometr.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3639127
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Zmierz miernikiem ;-) Ustaw potencjometr w środkowej pozycji i zmierz wtedy opór między suwakiem (środkowa nóżka) a jedną z dwóch skrajnych.

Te dwie dodatkowe nóżki są na górze potka? To by sugerowało jednak że to potencjometr o char. wykładniczej, czyli taki jak Ci jest potrzebny do wzmacniacza, a dodatkowe nogi to odczep wykorzystywany np. do loudnes.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17801518
    LazarusAmManno
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Można prosić o dokładniejszą podpowiedź odnośnie rozróżnienia trzech rodzajów potencjometrów liniowy, logarytmiczny i o charakterystyce wykładniczej. Zakładam, że mam je wszystkie ale nie są opisane (brak oznaczeń na obudowie) jak w prosty sposób można je odróżnić?
  • #5 17801946
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Jeśli ustawisz w połowie kąta obrotu a rezystancje od suwaka do obu końców będą równe to masz liniowy, jeśli będą jak 1:9 to logarytmiczny lub wykładniczy.

Potencjometr do regulacji głośności zwany logarytmicznym, w rzeczywistości ma charakterystykę wykładniczą :) dopasowaną do logarytmicznej charakterystyki słuchu. Rozpoznasz go po tym że kręcąc w kierunku minimum mniejsza rezystancja ze skrajnych będzie się zmniejszać.
REKLAMA