logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT91SAM7S256 - trudności z komunikacją JTAG i DBG na zestawie BTC Kamami

elektromarek 03 Mar 2007 18:32 2807 8
REKLAMA
  • #1 3639475
    elektromarek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, własnie zaczynam działac na 32-bitowacach ARM i mam powazne problemy aby połaczyć się z sprzętem. Posiadam zestaw ewaluacyny btc (kamami): płyta zl11arm , moduł zl12ARm z AT91sam7s256.

Teoretycznie mam 3 sposoby komunikacji: jtag, DBG-czyli com i usb, z powody braku kwarcu zostają dwa pierwsze ale niestety ....
    -cały cykl "zworkowania" przy bootloaderze nie daje efektu (SAMBA nie znajduje żadnego sprzetu)
    - tak samo jest przy jtagu (posiadam odpowiednik wigglera) OCD commander wyrzuca jakiś błąd a CrossStudio komunikat "target not responding" (czyli cos innego gdy nie właczone jest zasilanie- ale to marne pocieszenie). Dodam, ze procek ma chyba jakis program wgrany, zapalają sie wszystkie diody i wyswietlacz.
    Jestem bliski zwaleniu moich problemow na sprzet i firme BTC, nim jednak zaczne z nimi wojowac chcialbym sie zapytac Was o jakieś metody sprawdzenia komunikacji, szczegoólnie jesli chodzi o JTAG-a. Moze ktoś bawi sie na tym sprzecie też ? :-)
    pozdrawiam

P.S. czy to normalne dla ARMow że przy resecie diody/wyswietlacz nie gasną ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3639781
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Sprzęt jest jak najbardziej OK, sam go używam.

Do programowania przez "JTAG" możesz użyć Open OCD ( www.yagarto.de ), z tym że zworka JTAG ma być w pozycji OFF (programowanie nie odbywa się w rzeczywistości przez 'prawidzy' JTAG więc trzeba go wyłączyć )
    Za pomocą SAMBY możesz programować procesory, które zawierają kod SAMBY (musisz sprawdzić numer procesora). Jesli posiada oznaczenie AU-001 to SAMBA powinna działać. Jeśli nie posiada tego oznaczenia (kończy się na AU) to musisz porównać numery seryjne wybite na procku z okreslonymi dla wersji procesora z SAMBĄ.
  • REKLAMA
  • #3 3639845
    TWl
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    elektromarek napisał:

Teoretycznie mam 3 sposoby komunikacji: jtag, DBG-czyli com i usb, z powody braku kwarcu zostają dwa pierwsze ale niestety ....
    -cały cykl "zworkowania" przy bootloaderze nie daje efektu (SAMBA nie znajduje żadnego sprzetu)

Sprobuj zamiast resetowac proca wylazcac i wlaczac zasilanie.

elektromarek napisał:

P.S. czy to normalne dla ARMow że przy resecie diody/wyswietlacz nie gasną ?

Zdarza sie.

PS. Dla zainteresowanych - za niedlugo udostepnie bootloader do SAM7 zastepujacy SAMBE i troszke wygodniejszy w uzyciu.

Pzdr
    TW
  • REKLAMA
  • #4 3645634
    elektromarek
    Poziom 11  
    Moge prosić o bardziej szczegołowe informacje o Open OCD i Yagarto ? Instalnąłem wszystko co trzeba (sterownik tez) i... co dalej ? (częśc helpow niezrozumiala dla mnie np testowanie LPT)... czy tym programem można juz programowac pamięc, czy mam uzywać standardowych ?
  • #5 3646894
    jnpk
    Poziom 11  
    Witam, ja od prawie miesiąca pracuje z zestawem firmy Propox: at91sam7s + wiggler. To pierwszy projekt jaki udało mi sie uruchomić: gandalf.arubi.uni-kl.de/avr_projects/arm_projects/index_at91.html#at91_FreeRTOS1.
    Ruszyło po kilku próbach, trzeba było użyć odpowiedniej wersji openocd (2007re128) i zewrzeć zworkę w ARMCable (wiggler)

Pozdrawiam
    JP
  • #6 3653135
    elektromarek
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki dla Pitusia ! faktycznie ten sposób (troche dziwny dla mnie) z Open OCD działa ! :D zainstalowałem drivera LPT, zworka JTAG na off i zmiana czestotliwości w CrossStudio.

Jednak zastanawia mnie taka rzecz: skoro mówisz że sprzęt jest ok to dlaczego nie mamy używać "normalnego" JTAGa :?:
    Próbowałeś działać zgodnie z instrukcją BTC i łączyć się z przez CrossStudio, Ewarma czy OCD ? W screenshotach z instrukcji zauważyłem że uzywali oni CrossStudio 1.3, może tylko ze starszymi wersjami to wszystko działa ? :idea:
    A tak na marginesie ma ktoś CrossStudio 1.3 ?

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #7 3714451
    elektromarek
    Poziom 11  
    CrossStudio łaczy mi się z prockiem bezproblemowo, wykrywa urzadzenie o ID 3F0F0F0F ale mam problem z programowaniem. Podczas proby programowania wyskakuje sie po kilku sek. błąd zakonczenia czasu (?)... "debug comm port timed out" (coś takiego). Co moze być przyczyną ?

P.S. Widziałem że podbny problem miał użytkownik Kleki, niestety nie moge sie znim skontaktować :(
  • #8 3817497
    elektromarek
    Poziom 11  
    Krok po koroku, mozolnie, pokonuje trudności, powyższe problemy załatwiły odpowiednie biblioteki (Ek) ze stronki Rowleya. Na horyzoncie za to inne trudności :|- procek się ładnie programuje, co prawda tylko przez "build and ran". Program działa, procek mruga diodkami ale tylko do resetu (lub wyłaczenia zasilania)...
    Po resecie/właczeniu program nie działa, tak jakby z w flasha zrobiła sie pamięc ulotna :cry: kompletnie nie wiem o co co chodzi, Wiem że przy programowaniu flasha pośredniczy jakiś loader instalowany w SRAMie , czy to znim ma wiązać te problemy? czy ktoś wie jak wygląda procedura startu programu w sam7s ? czy to moze być wina konfiguracji w tym nieszczęsnym crossssstudio ? ( w załączniku log programowania)
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • AT91SAM7S256 - trudności z komunikacją JTAG i DBG na zestawie BTC Kamami build and run.JPG (171.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3819848
    elektromarek
    Poziom 11  
    Jak widać, chyba tylko ja trafiam na takie problemy :D na szczęscie udało się je rozwiązać.
    Dla "potomnych" zostawiam sposób na radzenie sobie z nimi. Zatem aby procek po "obudzeniu się" zaczął wykonywać program należy zdefiniować preprocesorwi CrossStudio funkcję "startup_from_reset". O tym gdzie i jak mówi ten link:
    http://ccgi.rowley.co.uk/support/faq.php?do=article&articleid=40

Zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z komunikacją JTAG i DBG na zestawie ewaluacyjnym BTC Kamami z procesorem AT91SAM7S256. Użytkownik napotkał trudności z połączeniem przez JTAG i SAMBA, mimo że sprzęt jest sprawny. Zalecane jest użycie OpenOCD z wyłączoną zworką JTAG, gdyż programowanie odbywa się nie przez standardowy JTAG. Wskazano, że SAMBA działa tylko na procesorach z oznaczeniem AU-001. Problemy z programowaniem w CrossStudio mogą wynikać z nieodpowiedniej konfiguracji, np. braku definicji funkcji "startup_from_reset" w preprocesorze, co powoduje, że program działa tylko do resetu, a po nim procesor nie wykonuje kodu z pamięci flash. Użytkownicy sugerują stosowanie odpowiednich wersji OpenOCD, instalację sterowników LPT oraz konfigurację zworki JTAG w pozycji OFF. Wskazano także na konieczność użycia bibliotek Rowleya i odpowiedniej konfiguracji CrossStudio, aby uniknąć błędów komunikacji i problemów z programowaniem flasha.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA