logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blad przy upgrade bios'u laptopa HP pavilion zv5000

Borek_PL 03 Mar 2007 20:46 6097 6
  • #1 3640053
    Borek_PL
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam;

Mialem problem z laptopem (HP Pavilion zv5000 - intel), podczas startu konieczne bylo wcisniecie F1, by zaczal ladowac system, chcialem zaktualizowac bios.
    Wgralem niewlasciwy - teraz laptop jest oczywiscie martwy.
    Tutaj znalazlem opis reaktywacji; problem w tym, ze komputer pomimo, ze reaguje na stacje dyskietek to zachowuje sie jakby nie mogl odnezlezc pliku (- brak jakiegokolwiek komunikatu, po chwili przestaje czytac, choc po zwyklym wlaczeniu sieciowym zachowuje sie podobnie).
    Kolejny problem, paczka do upgrade biosu pod windows zawiera pliki *.uma badz *.m10 lub *.m9x (te maja wielkosci 0,5M co moze sugerowac, ze to plik biosu).
    Wersja upgradu z dyskietki potrzebuje pliku *.bin
    Czy ma ktos doswiadczenia w tym temacie i moze mi pomoc co powinienem zrobic by go przywrocic do zycia...?
  • #2 3640160
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zmień po prostu rozszerzenie na takie jak ma być.
  • #3 3640739
    Davie81
    Poziom 12  
    Przeczytales dokladnie co tam pisza? niebedzie nic pokazywal bo wyswietlanie w takim trybie nie dziala, skoro sciagnales ta jego dyskietke to pisze tam jak bios ma sie nazywac. Musisz wyciagnac baterie i robic wszystko na zasilaniu z sieci. Daj namiar na ta paczke biosu
  • #4 3642222
    Borek_PL
    Poziom 12  
    Bios jest tutaj zmienialem rozszerzenie - komputer zachowuje sie, jakby tylko czytal zawartosc dyskietki, ale juz nie wgrywa pliku (oczywisie w trybie bez baterii i przez win+B).
  • #5 3643065
    Davie81
    Poziom 12  
    A probowales uzyc wszystkich? po kolei bo juz bardziej sie zepsuc ni nieda. Powiem ci co bylo u mnie ja mialem ten bios po prostu spalony nie po upgrade ale niewiadomo po czym. Rozebralem laptopa w mak wyciagnalem plyte glowna i zanioslem do znajomego elektronika. poprosilem go o wylutowanie biosu i wlutowaniu w jego miejsce podstawki
    pozniej kupujesz nowa kosc albo uzywasz tej co masz i programujesz ja na porgramatorze wkladasz kostke w podstawke i wszystko bryka. Pomysl o tym bo wiem ze takie upgradey nie zawsze sie udaja bo po cos w koncu wymyslili plyty dual-bios.
  • #6 3643312
    Borek_PL
    Poziom 12  
    Udalo sie, a wiec gdyby ktos mial poodny problem oto rozwiazanie:
    Sciagnalem z http://www.rechner.org/b1800.html "Phoenix BIOS Crisis Recovery Disk; zrobilem nim dyskietke systemowa; znalazly sie na niej pliki
    - bios.wph
    - phlash16.exe
    - minidos.sys
    Sciagnalem paczke do upgradu biosu mojego komputera pod windowsem, wsrod innych byly 3 pliki po ok 0,5M - plikiem 089cf45w.uma nadpisalem plik bios.whp.

- Laptop wylaczony bez baterii; odlaczony kabel zasilacza
    - na zlaczu LPT zapiety boot block jumper
    - wcisniety i trzymany przycisk funkcyjny + B
    - zalaczenie zasilacza
    - wlaczenie komputera przyciskiem sieciowym
    - zwolnienie Fn+B
    - okolo min laduje sie bios
    - restart
    - dziala :-)

Pozdrawiam
    Blad przy upgrade bios'u laptopa HP pavilion zv5000
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #7 3643628
    Davie81
    Poziom 12  
    Hmmmm ja bym to tak zmodyfikowal

device=display.sys con=(ega,,1) ----> do usuniecia linijka jesli jest taki plik to takze go usun
    buffers = 20
    files = 15
    shell = a:\phlash.exe /mode=2 /S /PN bios.wph ----> to tez bym usunal ale zato wpisal to w autoexec.bat " A:\phlash16.exe bios.wph " i tylko tyle.
    Powinno isc powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uszkodzenia BIOS-u w laptopie HP Pavilion zv5000 po nieprawidłowej aktualizacji. Laptop wymagał reaktywacji BIOS-u, jednak podczas próby odzyskania system nie mógł odnaleźć pliku BIOS-u na dyskietce, mimo że stacja dyskietek była wykrywana. Pliki do aktualizacji BIOS-u pod Windows miały rozszerzenia *.uma, *.m10, *.m9x, natomiast procedura odzyskiwania z dyskietki wymagała pliku *.bin. Rozwiązaniem było pobranie narzędzia Phoenix BIOS Crisis Recovery Disk, utworzenie dyskietki z plikami bios.wph, phlash16.exe i minidos.sys oraz nadpisanie pliku bios.wph plikiem 089cf45w.uma z paczki aktualizacyjnej. Procedura odzyskiwania polegała na wyjęciu baterii, odłączeniu zasilania, ustawieniu boot block jumper na złączu LPT, wciśnięciu i przytrzymaniu Fn+B podczas włączania zasilania, co powodowało załadowanie BIOS-u i przywrócenie działania laptopa. Dodatkowo zasugerowano modyfikację plików konfiguracyjnych dyskietki, usunięcie niepotrzebnych linii w pliku config.sys oraz uruchomienie phlash16.exe z parametrem bios.wph w autoexec.bat dla poprawy procesu flashowania. W przypadku poważniejszych uszkodzeń BIOS-u rekomendowano wymianę kości BIOS-u z użyciem programatora po wyjęciu płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA