logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy antena FM 30W za oknem jest szkodliwa dla zdrowia?

161BD024 04 Mar 2007 18:53 2084 18
REKLAMA
  • #1 3643322
    161BD024
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Jezeli wystwie antenęod nadajnika FM ( dipol wykonany z 2 rurek ) za okno to czy nie będzie szkodliwe dla zrowia ? Moc na jakeij bede pracował to 30 W.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3643378
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Czesc.

Jaka czestotliwosc ? Ja od jakiegos czasu gadam z moca 25W., a antene mam pol metra od siebie... Im wyzsza czestotliwosc, tym gorzej. Ja nadaje w pasmie 430MHz.

Tak czy siak, bardziej szkodliwy jest telefon komorkowy trzymany przy uchu. Wiec nie stresuj sie.
  • REKLAMA
  • #3 3643424
    161BD024
    Poziom 12  
    z tym ze tel. komórkowy rozmawiamy krócej , przez okreslony czas , a jezeli odpale nadajnik na pasmo 108 MHz FM na cała noc na 30 W. To niewiem czy sie w jakimś stopniu to nie odbije na zdrowiu?
  • REKLAMA
  • #4 3643442
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    161BD024 napisał:
    To niewiem czy sie w jakimś stopniu to nie odbije na zdrowiu?

O tym dowiesz się w przyszłości.
    Jeśli masz możliwość zainstaluj żaluzje ALU w oknie i zaciągaj je w czasie nadawania.
  • #5 3644032
    PKi
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    No i koniecznie uziemić te żaluzje, może jeszcze jakiś ekran na sciany?
  • REKLAMA
  • #6 3644172
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Przy takiej mocy to szkodliwość dla zdrowia nie będzie wielka, bo długo się nie będziesz napromieniowywał - szybko Cię namierzą i zabiorą zabawki...
  • #9 3644333
    161BD024
    Poziom 12  
    yes2mike mam do Ciebie pytania z jakiej anteny korzystasz i pewnie masz ja w pokoju....?

Dodano po 59 [sekundy]:

hmm skad wiesz że Busko... <wow>
  • #11 3644371
    161BD024
    Poziom 12  
    Nadajnik sprawdzałem sakerem nigdzie nie sieje na zadne inne częstoliwosci , skutecznie wycinja filtry zastosowane w nadajniku.

Dodano po 52 [sekundy]:

a wiec harmonicznych niema.......
  • #12 3644443
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Co z tego że harmonicznych niema ? Wystarczy, że komuś się nie spodoba to co nadajesz. Przyjadą, wezmą zabawki, a ty dostaniesz w zawieszeniu.
    Dużo bardziej od anteny na zdrowie wpłynie noc w PIZ.
    PS. Czym sprawdzałeś ?? Skanerem ?? Toż to żaden dowód, że niema harmonicznych. Poza tym zawsze mi sie wydawało, że poziom emisji harmonicznych można określić za pomocą analizatora spektrum. Ot widać nowa technika, skoro teraz się skanerem sprawdza.
  • #13 3645101
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    161BD024
    Cytat:
    a jezeli odpale nadajnik na pasmo 108 MHz FM na cała noc na 30 W. To niewiem czy sie w jakimś stopniu to nie odbije na zdrowiu?

Po tym tekscie, wydaje mi sie ,że Ty już tego zdrowia to NIE masz.

Twój nick 161BD024 to chyba coś związane z CB. A tam na tym paśmie niestety takie świry pracują.
    Do niektórych ludzi (chorych na głowę) nie trafiają żadne argumenty pisane, słowne czy nawet prawne.

Mam propozycję : jeżeli chcesz koniecznie być nadawcą muzyki czy innych programów raiowych to włącz jakiś radiotelefon na CB koniecznie na kanale 19 i nadawaj przez cały dzień muzyczkę.

Mogę się założyć ,że od momentu rozpoczęcia nadawania na kanale 19 w paśmie CB, minie miesiąc jak będziesz wychodził ze szpitala.

Powodzenia.
  • #14 3645136
    yes2mike
    Antena to magnesowka centertela 2 * 5/8 fali.

Namierzanie jest stosunkowo szybkie, ale nie trwa kilku sekund (w zaleznosci od lokalizacji anteny). A zeby do niego doszlo... to inna historia.
    Generalnie odradzam, bo jezeli bedziesz puszczal rozsadne kawalki, to ludzie Cie polubia, ale LEGALNA konkurencja znienawidzi.

W/g. moich obliczen (juz o tym gdzies pisalem), najtansza koncesja to koszt ok. 300 tysiecy zl. Do tego dochodzi ZAiKS itp - tego nie liczylem.

Teraz popatrz na ta "niewielka" kwote i zastanow sie czy warto.
    Legalni nadawcy po prostu Cie ZNISZCZA ;)
  • #15 3645211
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    radiosystem napisał:
    ... Mam propozycję : jeżeli chcesz koniecznie być nadawcą muzyki czy innych programów raiowych to włącz jakiś radiotelefon na CB koniecznie na kanale 19 i nadawaj przez cały dzień muzyczkę ...
    Ty też taki as jesteś, że CB ci nie obce. Gratuluje pomysłu.

Do autora: Jak już chcesz bardzo nadawać to zapewniam, że posiadając legalne miliwaty, stabilny nadajnik i dobrą wysoko położoną antenę możesz zdziałać cuda. Tylko to nie może być żaden układzik w pająku czy inny beznadziejny na dwóch tranzystorach ... Ew zostaje druga opcja jeżeli masz ciągoty do radia to składaj CV do pobliskiej stacji :D heh
  • #16 3645954
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    "że posiadając legalne miliwaty" - jakie znowu legalne miliwaty ? Skończyły się czasy, że w dowolnym miejscu można było nadawać z mocą 10 czy 20 mW.
  • #17 3647472
    161BD024
    Poziom 12  
    radiosystem widze ze jestes jednym z kilku zakłucaczy , jezeli podsuwasz tak denne i idiotyczne pomysły to lepiej nie pisz juz nic wiecej!! Własnie teraz świdczy o tobie i dobrego zdania o tobie już niede miał .
    Dzieki koledzy powyzej , swego czasu 20 mW było dopuszczalne ale niewiem jak jest teraz...

Dodano po 4 [minuty]:

Twój nick 161BD024 to chyba coś związane z CB. A tam na tym paśmie niestety takie świry pracują.

Zdziwiłbys się i to bardzo są inteligętniejsi od Ciebie .
    Niestety takimi teksatami nie zaiponujesz nikomu. To tylko Twoje "lustro" kultury osbistej.
  • #18 3649616
    Freeradio
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    No niestety, obecnie "prawo" zabrania emitowania jakichkolwiek sygnałów radiowych na tym paśmie.
    Wybór należy do Ciebie... :wink:
  • #19 3649638
    yes2mike
    W/g. mnie jest to przegiecie, bo komu szkodzi nadajniczek (z synteza np. z allegro) "wypluwajacy" z siebie 1 miliwat (o ile nie mniej).

Zaklocic mozna CB radiem. Taka zabawka jest calkowicie nieszkodliwa o ile odbierana stacja ma w miare silny sygnal (w przeciwnym razie zakloci sie stojac 2 metry od odbiornika).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy potencjalnej szkodliwości zdrowotnej anteny FM o mocy 30 W umieszczonej za oknem, pracującej na paśmie FM (około 108 MHz). Uczestnicy wskazują, że przy takiej mocy ekspozycja na promieniowanie elektromagnetyczne nie powinna być znacząca, zwłaszcza w porównaniu do krótkotrwałego używania telefonu komórkowego przy uchu. Zwrócono uwagę na możliwość stosowania ekranowania, np. aluminiowych żaluzji uziemionych oraz ekranów na ściany, aby ograniczyć ekspozycję. Poruszono też kwestie prawne i ryzyko wykrycia nielegalnego nadawania, które może skutkować konfiskatą sprzętu i sankcjami. Wskazano, że legalne nadawanie wymaga koncesji i spełnienia wymogów formalnych, a nielegalne emisje są szybko lokalizowane. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące pomiarów harmonicznych sygnału, gdzie skaner radiowy nie jest wystarczającym narzędziem do pełnej analizy, a do tego służy analizator widma. Poruszono również temat zakłóceń i konfliktów z legalnymi nadawcami oraz ryzyko prawne związane z emisją na paśmie FM bez zezwolenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA