logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiary dla obwodów RLC. Czy mógłby je ktoś wykonać?

ROB4L 05 Mar 2007 00:01 4938 2
REKLAMA
  • #1 3644471
    ROB4L
    Poziom 2  
    Witam. Mam pewien problem - na laboratoriach z Podstaw Elektroniki mieliśmy zbudować 2 układy RLC i wykonać dla nich pomiary. Jednak nie mieliśmy o tym pojęcia i nie mamy wszystkich wyników, a te, które otrzymaliśmy nie mają nic wspólnego z obliczeniami.

Dlatego proszę kogoś ze sprzętem do pomiarów, o wykonanie ich. Obliczeniami i sprawozdaniem sam się zajmę.

Są 2 układy do zbudowania, z tych samych elementów:
    R = 1 kOhm
    L = 33 mH
    C = 100 nF

I. RLC W POŁĄCZENIU SZEREGOWYM
    > zmierzyć rezystancję cewki przy pomocy omomierza, zanotować wynik
    > połączyć obwód
    > dokonać pomiarów spadków napięć na poszczególnych elementach dla dwóch wartości częstotliwości: 2 kHz i 4 kHz. Wartość skuteczna napięcia Vin = 5 V dla obu przypadków
    > przy pomocy oscyloskopu cyfrowego dokonać pomiaru przesunięcia fazowego pomiędzy prądem w obwodzie (spadek napięcia na rezystancji) a napięciem wejściowym.

II. RLC W POŁĄCZENIU SZEREGOWO-RÓWNOLEGŁYM
    > zmierzyć rezystancję cewki przy pomocy omomierza, zanotować wynik
    > połączyć obwód
    > dokonać pomiarów prądu płynącego przez poszczególne elementy dla dwóch wartości częstotliwości: 2 kHz i 4 kHz. Wartość skuteczna napięcie Vin = 5 V dla obu przypadków
    > przy pomocy oscyloskopu cyfrowego dokonać pomiaru przesunięcia fazowego pomiędzy prądem w obwodzie (spadek napięcia na rezystancji) a napięciem wejściowym.

Pierwszy obwód - R, L i C połączone szeregowo ze źródłem napięcia.
    Drugi obwód - L i C połączone ze sobą równolegle, powstały układ szeregowo z R i źródłem napięcia.

Przypominam, że nie chodzi mi o wyniki obliczeń tylko POMIARÓW ;) Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Marcin Robaszyński.
  • REKLAMA
  • #2 3644683
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Kolego - tego nie da sie zrobic u kogoś innego. Zapewne nie zdajesz sobie sprawy z tego, że cewka w laboratorium i cewka u kogos bedzie miala dokladnie taka sama rezystacje, podobnie z pomiarami spadku napięcia (bedzie to zalezało od dobroci cewki, z kondensatorem to juz mniejszy problem). Tak samo przesuniecie fazowe wyjdzie zupelnie inne....... A jeśli juz naprawde potrzebujesz jakies wyniki to radze posymulowac np. spice (tylko cewke sobie zloz z rezystora +cewki) ew. multisim i po klopocie.
  • #3 3651048
    ROB4L
    Poziom 2  
    dmneuro napisał:
    Kolego - tego nie da sie zrobic u kogoś innego. Zapewne nie zdajesz sobie sprawy z tego, że cewka w laboratorium i cewka u kogos bedzie miala dokladnie taka sama rezystacje, podobnie z pomiarami spadku napięcia (bedzie to zalezało od dobroci cewki, z kondensatorem to juz mniejszy problem). Tak samo przesuniecie fazowe wyjdzie zupelnie inne....... A jeśli juz naprawde potrzebujesz jakies wyniki to radze posymulowac np. spice (tylko cewke sobie zloz z rezystora +cewki) ew. multisim i po klopocie.

Czemu się nie da? Gościu nie ma pojęcia co powinno wyjść, ale pewnie coś podobnego do obliczeń a nie zupełnie co innego. Chodzi mi o pomiary dlatego, że robiliśmy coś takiego pierwszy raz w życiu i nie mamy pojęcia, czy dobrze mierzyliśmy. A gościu nie był skory do pomocy :\ PSPICE'em się bawiłem, ale nie wiem, jaki opór miałbym niby dać...
REKLAMA