Witam. Mam pewien problem - na laboratoriach z Podstaw Elektroniki mieliśmy zbudować 2 układy RLC i wykonać dla nich pomiary. Jednak nie mieliśmy o tym pojęcia i nie mamy wszystkich wyników, a te, które otrzymaliśmy nie mają nic wspólnego z obliczeniami.
Dlatego proszę kogoś ze sprzętem do pomiarów, o wykonanie ich. Obliczeniami i sprawozdaniem sam się zajmę.
Są 2 układy do zbudowania, z tych samych elementów:
R = 1 kOhm
L = 33 mH
C = 100 nF
I. RLC W POŁĄCZENIU SZEREGOWYM
> zmierzyć rezystancję cewki przy pomocy omomierza, zanotować wynik
> połączyć obwód
> dokonać pomiarów spadków napięć na poszczególnych elementach dla dwóch wartości częstotliwości: 2 kHz i 4 kHz. Wartość skuteczna napięcia Vin = 5 V dla obu przypadków
> przy pomocy oscyloskopu cyfrowego dokonać pomiaru przesunięcia fazowego pomiędzy prądem w obwodzie (spadek napięcia na rezystancji) a napięciem wejściowym.
II. RLC W POŁĄCZENIU SZEREGOWO-RÓWNOLEGŁYM
> połączyć obwód
> dokonać pomiarów prądu płynącego przez poszczególne elementy dla dwóch wartości częstotliwości: 2 kHz i 4 kHz. Wartość skuteczna napięcie Vin = 5 V dla obu przypadków
> przy pomocy oscyloskopu cyfrowego dokonać pomiaru przesunięcia fazowego pomiędzy prądem w obwodzie (spadek napięcia na rezystancji) a napięciem wejściowym.
Pierwszy obwód - R, L i C połączone szeregowo ze źródłem napięcia.
Drugi obwód - L i C połączone ze sobą równolegle, powstały układ szeregowo z R i źródłem napięcia.
Przypominam, że nie chodzi mi o wyniki obliczeń tylko POMIARÓW
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Marcin Robaszyński.
Dlatego proszę kogoś ze sprzętem do pomiarów, o wykonanie ich. Obliczeniami i sprawozdaniem sam się zajmę.
Są 2 układy do zbudowania, z tych samych elementów:
R = 1 kOhm
L = 33 mH
C = 100 nF
I. RLC W POŁĄCZENIU SZEREGOWYM
> połączyć obwód
> dokonać pomiarów spadków napięć na poszczególnych elementach dla dwóch wartości częstotliwości: 2 kHz i 4 kHz. Wartość skuteczna napięcia Vin = 5 V dla obu przypadków
II. RLC W POŁĄCZENIU SZEREGOWO-RÓWNOLEGŁYM
> połączyć obwód
> dokonać pomiarów prądu płynącego przez poszczególne elementy dla dwóch wartości częstotliwości: 2 kHz i 4 kHz. Wartość skuteczna napięcie Vin = 5 V dla obu przypadków
Pierwszy obwód - R, L i C połączone szeregowo ze źródłem napięcia.
Drugi obwód - L i C połączone ze sobą równolegle, powstały układ szeregowo z R i źródłem napięcia.
Przypominam, że nie chodzi mi o wyniki obliczeń tylko POMIARÓW
Marcin Robaszyński.