logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana domofonu Proel > Wekta Unifon TK6, problem.

soer 05 Mar 2007 18:05 6093 3
  • #1 3646365
    soer
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Miałem domofon proel, nie wiem jaki model nie moge go juz zlokalizowac chyba jest to pc255s ale nic na ten temat znaleźc nie moge. Uległ uszkodzeniu mechanicznemu, ktoś z rodziny zakupił wekte unifon tk6, nie zastanawiając sie czy mamy system cyforwy czy analog. Pod stary domofon podłączone były dwa przewody (niebieski i biały), jednak ze sciany wychodza tez 4 inne zielony, brązowy, zółty i czerwony. W niebieskim mam 8V biały to masa, nastepnie podobne napiecie mam w czerwonym a żółty jest masą. Pozostałe dwa nie daja prądu. Jak to podłaczyc? czy przypadkiem nie mam centrali cyfrowej bo słuchawka proel chodziła na 2 przewodach. podłaczajac niebieski i biały pod 1 i 2 w wekcie domofon dzwoni, podłaczanie reszty niewiele mi daje, raz przy jakimś ustawieniu słyszalem rozmówce.

załączam fotki

wekta

stary domofon

• Pomocny post
    #2 3647124
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    wiec system domofonowy, jaki jest zamontowany na twojej "klatce" jest raczej dwu przewodowy, tzn był przekładany kiedyś stad więcej kabli....z opisu, o głosach i zdjęć na 99 % wynika że tak-masz cyfrówkę...ale potwierdź to sprawdzając jak wygląda tablica wywoławcza na dole- to ci napiszę co zrobić, to wydaje sie łatwe-tzn dużo tego montowałem, co prawda laskomexy ale proela też spotykałem ( to samo :) ) i niepamietam analogowych proeli, mi się nie trafiły
    pozdrawiam i czekam
    jeśli dobrze wnioskujemy to ta wekta nie zadziała, albo wymień albo kup aparat LF8, LM8 lub inny laskomexu lub innego producenta albo dokup oddzielny dekoder do analogu-np urmet takie coś miał, choć koszt to tak jak byś kupił nowy unifon pewnie wyjdzie.
    Możesz też pobawić się z tymi szczątkami dekodera ze zniszczonego aparatu i "skleić" dekoder do tej wekty, ale nakładu pracy i skutków nie znam:)
    powodzenia i sprawdź tablice na dole-to podstawa
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • Pomocny post
    #3 3648058
    kemir
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Jeśli drugie i trzecie zdjęcie jest fotografią Twojego domofonu, to napewno posiadasz domofon cyfrowy. Wygląd dekodera wskazuje na to, że był on zamontowany w lokalu nr. 9. Nie ma co kombinować, tylko trzeba zdobyć unifon firmy PROEL, albo LASKOMEX. Obydwa powinny pracować w systemie. Poszukaj dystrybutora w swojej okolicy albo wejdź na stronę firmową i złóż zamówienie na aparat. Przy podłączeniu istotna jest polaryzacja przewodów sygnałowych i ustawienie zworkami numeru lokalu.
    Pozdrawiam Kemir
  • #4 3650255
    soer
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    dziekuje za podpowiedzi, mieliscie racje, 6 zył zostalo po poprzednim systemie analogowym. Zupełnie zapomnialem o tym. Juz kupilem laskomexa.
REKLAMA