logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić antenę policyjną 165-175MHz na GMRS 466MHz?

liszkar 06 Mar 2007 10:27 3049 19
REKLAMA
  • #1 3648669
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam. Mam antene policyjną (165mhz-175mhz) A w radiotelefonie mam już gniazdo BNC. Chcę sobie ją przerobić na pasmo GMRS 466mhz. nie wiem czy da się to zrobić. Może jakieś pomysły???? Antena ta w środku ma otwór o średnicy ok. 5mm. Myślałem żeby do środka włożyć gruby miedziany drut 15,5cm, tylko czy ten orginalny z anteny nie będzie tego tłumił????
    Załączniki:
    • Jak przerobić antenę policyjną 165-175MHz na GMRS 466MHz? Obraz 023.jpg (27.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3648717
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Antenki tego typu to helikale. Długość zwiniętego drutu to w przybliżeniu pół długości fali, więc "policyjna" jest za długa. Dokładną długość można ustalić posługując się SWR-metrem.
    Wewnątrz helikala nie może być żadnego grubego drutu miedzianego, bo to zupełnie zmieni charakter tej anteny, a jeżeli helikala chcesz zastąpić anteną prętową, to wtedy ten cały zwinięty drut nie jest do niczego potrzebny. Albo - albo.
    Każdy z eksperymentów należy sprawdzić SWR-metrem.
  • #3 3648737
    liszkar
    Poziom 20  
    Rozumie. Tylko że ja chce tą antenę zastosować jako obudowe, a do srodka chcę włożyć drót (w izolacji) miedziany. Tylko tyle. Interesuje mnie to czy ten orginalny będzie zakłucał prace tej mojej antenki, która będzie sie znajdować w środku tej policyjnej??
  • #4 3648754
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Tak! Napisałem Ci już: albo - albo.
    Albo helikal, bez żadnego pręta w środku, albo pręt, bez helikala na zewnątrz.
  • #5 3648772
    liszkar
    Poziom 20  
    Dzięki! No to mam znów mały problem:|

Dodano po 2 [godziny] 20 [minuty]:

Zrobiłem sam antenę :D łapie dosyć dobrze i ma 15cm.
  • REKLAMA
  • #7 3649737
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Nie kazdy ma miernik SWR, dlatego dobrym sposobem jest ciecie na sluch, majac dla porownania radio z oryginalna "antena"...

Ja niedawno wpadlem na pomysl i - po niewielkich przerobkach mocowania - postanowilem uzyc 3,5cm. anteny od Nokii 540 (Centertel) do motoroli na pasmo 70cm... Nie wiem jakim cudem, ale ten patent dziala lepiej niz oryginalna antena ;)

Wiec i w tym przypadku warto pokombinowac. Czesto mozna odkryc cos, co do dzis bylo calkowitym absurdem.

I NIE JEST TO ANTENA HELIKALNA, ale SPIRALNA (polecam poszukac info o antenach helikalnych).
  • REKLAMA
  • #8 3649965
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Yes2mike!

Ze słownika wyrazów obcych:
    helikalny: słowo pochodzenia greckiego (helikos=skręcony), linia krzywa (przestrzenna) uzyskana przez obrót ze stałą prędkością i jednocześnie ruch jednostajny wzdłuż osi, jest to kształt linii śrubowej;

spiralny: słowo pochodzenia łacińskiego (spira=zakręt), linia krzywa (płaska) o nieskończonej ilości zwojów, oddalajacych się od punktu wyjścia, "skręcona ślimakowato", również "galaktyka spiralna" ...

Muszę sie przyznać, że w życiu nie widziałem jeszcze anteny spiralnej, proszę - jeśli można - o fotografię ...
  • #9 3652417
    liszkar
    Poziom 20  
    A nie wiecie może jak prawidłowo można zrobić jakąś antenę zewnętrzną do GMRS??? Na ile km można by się porozumieć z drugą stroną która posiada orginalną antenę?? ewentualnie jak powinna być zbudowana prawidłowo antena przenośna do GMRS??? ja zrobiłem coś takiego..... W środku znajduje sie drut miedziany o przekroju 2x 2,5. Jest lepiej niż orginalnie ale czy nie da sie jeszcze lepiej???
    Załączniki:
    • Jak przerobić antenę policyjną 165-175MHz na GMRS 466MHz? Obraz 026.jpg (25.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3652992
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Jezeli nie masz odpowiedniego sprzetu pomiarowego - pozostaje opisana przeze mnie wczesniej metoda.

Lepiej, to znaczy ?

Jerzy: Np. w grzejnikach elektrycznych masz grzalke spiralna, czy helikalna ?
    Kiedys temat anten helikalnych i spiralnych byl poruszany... Nie pamietam jak sie skonczyl, ale wyszlo na to, ze te helikale UHF i VHF to anteny spiralne.
  • #11 3653263
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    yes2mike!
    W języku potocznym i "kuchennym" pokutuje więcej błędnie używanych slów: np. oportunista - to nie ten co stawia opór, ale "wygodnicki" - bo po łacinie oportunus znaczy wygodny (a po angielsku: opportunity - to okazja), a więc wygodnicki, który raczej skorzysta z okazji ...
    Przeinaczeń słów pochodzenia obcego jest Ci u nas dostatek, a i swoich często nie potrafimy uzyć prawidłowo. Spotkałeś gdzieś w przepisach: "... rozpuścić masło na patelni ..." albo ".... cukier sie roztopi w szklance ..."?
    Błędne - choć dość powszechne zamienne używanie tych pojęć przez blondynki - nie jest argumentem, by godzić się na aż tak daleko idący kompromis, bo czeka nas dalszy ciąg: strzyga - to fryzjerka, a drabina to żona draba ...

A anteny spiralnej - jako żywo - nie spotkałem, choć oczywiście znam określenia: "spiralka do żelazka" lub "spirala do kanalizacji".
    Pozdrawiam.
  • #12 3653502
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Solenoid

panowie Radmor pisze w swoich opisach radiotelefonów ręcznych(noszonych) że są wyposażone w antene SOLENOIDALNĄ czyli wykonaną z odcinka sprężyny.

helikal to antena kierunkowa o średnicy zwojów około 1/4λ

najlepszą anteną do takowego radia przenośnego jest zwykły odcinek przewodnika o długości 1/4 fali.
    inne typy anten np 1/2 czy 5/8 fali wymagają już odpowiedniego miernika na to pasmo bez którego nie zestroimy takiej anteny
  • REKLAMA
  • #13 3653996
    liszkar
    Poziom 20  
    Masz może jakiś rysunek, czy zdjęcie takiej antenki???
  • #14 3654008
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    RADMOR nie popełnia tu błędu, choć użycie słowa SOLENOID tylko częściowo oddaje charakter tej anteny: napewno chodzi o kształt wynikający z nawinięcia przewodu na cylindryczny rdzeń, a potem ten rdzeń mógł być usuniety.
    To trochę tak, jak definicja rury: jest to długa dziura oblana dookoła żelazem ...
    SITO79 ma 100% racji, że dobre wykonanie anteny wymaga miernika, dodam tylko, że liczenie na "szczęśliwy traf" czyli przypadek, może skończyć się uszkodzeniem tranzystora w stopniu końcowym przy próbach nadawania (właśnie, jak tego szczęśliwego trafu zabraknie).
  • #15 3654294
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

A możeby zrobić antenę na pasmo wg najpopularniejszej metody.
    Odcinet pręta około 3mm o długości [300/MHz*0,96/4].
    Odcinek ten mierzony musi być od momentu pojawienia się na zewnątrz poza wtykiem BNC i dolutowany do "żyły gorącej" wtyku.

Przykład :

300/433=0,693 to *0,96=0,665 to /4=16,6cm

Na częstotliwość 433MHz antena 1/4λ wyniesie 16,6cm i już. Impedancja powinna być około 50Ω i jest OK.

Pozdrawiam.
  • #16 3654309
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    na pewno nazwa anteny tego typu (wykonanej z kawałka sprężyny) czyli solenoidalna jest nazwą bardziej trafioną niż mylne jej nazewnictwo jako helikalna czy zupełnie niefachowe spiralna.
  • #17 3654545
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Nazwa "helikalna" jest jak najbardziej zgodna z tym znaczeniem tego słowa, które podaje "Słownik wyrazów obcych", wydanie PWN, Warszawa, 1980.
    Czy sadzisz zatem, że należy redaktora odpowiedzialnego (to pewnie jakiś profesor, "wykształciuch") jakoś przywołać do porządku, że wprowadza ludzi w błąd? Albo może od czasu tego wydania zmienił się słownik grecki - bo to słowo pochodzenia greckiego (chodzi o grekę klasyczną), a ja o tym nic nie wiem?

W przypadku anten istnieją 2 konstrukcje helikalne, o różnych własnościach.
    Jedna - to antena o skoku zwoju porównywalnym z długością fali (np. λ/4) i kierunku promieniowania poosiowym, daje falę o raczej "egzotycznej" polaryzacji kołowej, więc nadawanie i odbiór wymaga zgodności "skrętności" anten.
    Druga - to konstrukcja o "gęstym" nawinięciu i kierunku promieniowania tak, jak anteny prętowej.

Jestem zdania, że w zakresie nomenklatury technicznej używanej na Elektrodzie nie powinniśmy sugerować sie zwyczajami blondynek.
  • #18 3662016
    liszkar
    Poziom 20  
    a tak w ogóle to kto jeszcze pracuje na 462-467mhz????
  • #19 3662131
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Dużo tam pracuje sprzetów.
    Większość to tzw. radiodostępy TPSA.
    Pozostałość po Centertelu.
    Jak do jakiegoś abonenta nie opłaca się Tepsie ciągnąć kabla to uszczęśliwiają go takim telefonem radiowym i potem parę osób ma niezły ubaw słuchając opowieści o cieleniu się krów ;)
    Bo jest to transmisja niekodowana...
    Dlatego zabawki z USA są zakazane u nas, gdyż część kanałów pokrywa się z tymi używanymi przez TPSA.
  • #20 3662175
    liszkar
    Poziom 20  
    Ja nawet odbieram sobie parę stacji telefonicznych. Macie może radę jak zbudować antenę do takiego radiotelefonu ale samochodową??? jaki będzie zasięg przy mocy 2w???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki anteny policyjnej pracującej w paśmie 165-175 MHz na antenę do pasma GMRS 466 MHz. Antena policyjna jest typu helikalnego (solenoidalnego), gdzie długość zwiniętego drutu odpowiada około połowie długości fali. Próba umieszczenia wewnątrz tej anteny miedzianego drutu jako elementu promieniującego jest niezalecana, ponieważ oryginalna helikalna konstrukcja i dodatkowy drut wzajemnie się tłumią. Zaleca się stosowanie albo anteny helikalnej, albo prętowej, bez łączenia obu rozwiązań. Do strojenia anteny niezbędny jest miernik SWR, choć można próbować metodę "na słuch" porównując z oryginalną anteną. Optymalna antena do GMRS to pręt o długości około 1/4 długości fali (np. 16,6 cm dla 433 MHz), lutowany bezpośrednio do żyły gorącej wtyku BNC. Anteny helikalne mają różne konstrukcje i charakterystyki promieniowania, a antena solenoidalna to drut nawinięty na cylindryczny rdzeń, czasem usunięty po nawinięciu. W paśmie 462-467 MHz działa wiele urządzeń, m.in. radiodostępy TPSA (pozostałość po Centertelu), które mogą zakłócać transmisję. Do radiotelefonów samochodowych na GMRS przy mocy 2 W zasięg zależy od anteny i warunków propagacyjnych, ale najlepsze efekty daje antena prętowa 1/4 fali. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o antenie od Nokii 540, która po modyfikacji działa lepiej niż oryginalna antena do pasma 70 cm.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA