logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - problem z zasięgiem. Pojawia się na 5s

robert01 06 Mar 2007 10:42 1970 12
REKLAMA
  • #1 3648710
    robert01
    Poziom 13  
    Witam!
    Wiem, że temat wiele razy omawiany ale już sporo czytałem na ten temat i jak narazie nic nie pomaga. Otóż po włączeniu pełen zasięg pojawia się na około 5sekund i później znika zupełnie i koniec, już nie wraca. Na ręcznym wyszukiwaniu znajduje sieci ale się nie zaloguje, wywala błąd dostępu. Sprawdzałem na kilku kartach ery i orange. Telefon był raczej po upadku. Wymieniłem po kilka razy PA, switch, mjolner, najpierw wygrzałem uema a później go wymieniłem ale nadal to samo :/ aha oczywiście soft też zmieniany, pm również wgrany na nowo.
    Co sądzicie o tym, jak to postawić?
  • REKLAMA
  • #2 3649138
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    raczej upadl ?? Wrzuc patcha zmien imei i sprawdz czy trzyma. Jak tak to kradziony, taki tez mogl upasc :). Wroc koniecznie do starego nr imei. Innych pomyslow nie mam.
  • REKLAMA
  • #3 3649258
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Sprawdź po pierwsze, czy działa nadajnik, sieć owszem może go nie wpuścić, ale to wygląda na po prostu uszkodzenie. Pozatym, sprawdzałeś, czy dzwoni na 112? To prostszy test, niż grzebanie przy imeiu.
  • #4 3649291
    robert01
    Poziom 13  
    Nie widać za specjalnie śladów upadku, tylko lcd był zbity. Taki dostałem do zrobia.
    Imei sprawdziłem na nokii 3310, do tego postawiłem nowego uema z publicznym rpl'em który tez sprawdziłem na n3310. Na 112 nie dzwoniłem, zaraz to zrobię ale najpierw spróbuję przelutować kondensator przy PA.

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Przelutował kilka drobnych elementów z innej płyty(głównie kondensatorków), ale nic to nie dało :/ na 112 nie można się dodzwonić, wyskakuje komunikat: poza zasięgiem sieci.
    Może to brak zasilania PA...
  • #5 3649857
    kazekk84
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    moze switch :))
  • REKLAMA
  • #6 3650133
    andastar
    Poziom 17  
    Działasz chaotycznie, gdybyś na początku zaczął od sprawdzenia PA na 112, większości ruchów typu imei, PA, itp w ogóle nie musiałbyś robić. Teraz też - skup się na uruchomieniu radia - musi na ręcznym widzieć sieci, wtedy przyjdzie kolej na dalsze ruchy.
  • #7 3650427
    robert01
    Poziom 13  
    Ale przecież napisałem, że na ręcznym widzi sieci wszystkie, tylko nie chce się zalogować, wywala komunikat błąd dostępu...
  • #8 3651070
    andastar
    Poziom 17  
    Sorry, na samej górze było, fakt.
    Ja bym to zrobił tak, skoro na innych PM PA nie startuje, przywrócił bym oryginalne. W prosty sposób sprawdził bym, czy nadajnik nie pracuje w ogóle, czy źle pracuje (w GSM i DCS):
    Włączasz telefon z kartą sim, zbliżasz go antenką do monitora (oczywiście analogowego, nie LCD), najlepiej z jasnym tłem, i patrzysz: w pewnym momencie, po przetrawieniu danych z karty telefon loguje się do sieci. Jeżeli wszystko jest ok, w tym momencie widzisz na ekranie pasy, trwa to kilka sekund. Dla zakresu gsm pasy są wyrażne, dosyć szerokie, dla dcs słabiej widoczne i gęstsze. Tak samo, jak inicjujesz połączenie. Sprawdż również z innym telefonem, sprawnym, i porównaj.
    Jeżeli cokolwiek jest nie tak, spróbował bym wymusić pracę nadajnika pod Phoenixem. W przypaqdku braku reakcji:
    Używając płynnego topnika no-clean przelutował bym blok radia oraz elementy wokół UEMa (i sprawdził efekt), podstawił bym diplexer , PA, przelutował a następnie podniósł UEM, przelutował lub wymienił MJOLNER, podstawił VCO. Jeżeli żaden ze sposobów nie pomógłby, obarczył bym winą płytę.
  • #9 3651106
    robert01
    Poziom 13  
    Dzięki za konkretny opis. Jutro z rana się wezmę za ten telefon według wskazówek :)

Masz może sprawdzonego PMa? Jak tak to wrzuć, może akurat Twój pomoże :)
  • REKLAMA
  • #10 3651350
    andastar
    Poziom 17  
    OK - wrzucę Ci sprawdzonego fuull PMjutro jak będę w pracy.
    Będzie jednak jeszcze problem z odbudową imeia - nowu UEM lub RPL od gryfiniarzy.
  • #11 3653024
    andastar
    Poziom 17  
    To jest full pm do twojej nokii
    Załączniki:
    • Rh-19_full.zip (408.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3655194
    robert01
    Poziom 13  
    PM wgrany, dalej to samo. Sprawdzałem też to z monitorem. Mój telefon robi zakłócenia a ta nokia zero, nawet jak się pojawia ten zasięg na 5s to żadnych zakłóceń ani na monitorze ani w głośniku obok.
    Mam drugą płytę do n3100, chyba prostszym rozwiązaniem będzie przelutowanie uema, flasha i upp do niej... Jutro się tym zajmę i napisze czy na drugiej działa ok.
  • #13 3656624
    robert01
    Poziom 13  
    Przelutowałem do innej płyty uema, upp, flasha, mjolnera i niestety płyta nie wstała :/
    Nie chce mi się już (i myślę, że nie warto) przlutowywać znów tych elementów. Płyty idą na części. Dzięki za odpowiedzi.

Tematu uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 3100, który po włączeniu pokazuje pełen zasięg przez około 5 sekund, a następnie traci go całkowicie i nie loguje się do sieci, wyświetlając błąd dostępu. Telefon był po upadku, a uszkodzeniu uległy m.in. LCD oraz potencjalnie elementy radiowe. Wymieniono i przelutowano kluczowe komponenty takie jak PA (Power Amplifier), switch, mjolner, UEM oraz wgrano różne wersje oprogramowania (soft, PM). Testy z kartami SIM różnych operatorów (Era, Orange) nie przyniosły poprawy. Próby połączenia na numer alarmowy 112 kończyły się komunikatem o braku zasięgu. Diagnostyka obejmowała obserwację sygnału radiowego na monitorze analogowym, co potwierdziło brak aktywności nadajnika. Próby wymiany płyty głównej i podzespołów (UEM, PM, flash, mjolner) na inną płytę nie powiodły się, a uszkodzone płyty zdecydowano się rozebrać na części. Wskazano, że problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu nadajnika lub zasilania PA, a dalsze próby naprawy nie przyniosły efektu. Temat uznano za zamknięty z powodu braku skutecznej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA