logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 brak zasięgu po wymianie podzespołów i wgraniu nowego softu

rinogsm 25 Kwi 2007 11:03 4655 14
REKLAMA
  • #1 3819713
    rinogsm
    Poziom 12  
    Witam wiem ze to było poruszane wiele razy ale zaden z postów mi nie pomógł. Wymieniłem prawie wszystko co ma jakiś związek z zasięgiem. elementy na pewno są sprawne bo w innych fonach działają bez problemu. soft też wgrywałem i nic. Box UFS3 jesli moze mi ktoś pomóc to bede wdzięczny bo od tego fonu zależy czy szef da mi zaliczke :D
  • REKLAMA
  • #2 3819736
    mefistofilos
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    Wymieniales czesci a nie wygrzales go dokladnie... napisz cos wiecej o tym problemie... W ogole nie ma zasiegu? Na recznym wyszuka Ci sieci, czy trup zupelny? Mierzyles linie RX? TX? sprawdzales czy nie ma przerw w sciezkach? Zasilanie PA? Moze po zalaniu? Napisz cos wiecej...
  • #3 3819809
    rinogsm
    Poziom 12  
    nie znam historii tego fonu bo kupiłem go z allegro był całkowitym trupem podobno nie do uruchomienia. za słabe wygrzanie nie wchodzi wogóle w gre bo serwisantem jestem już 2 latka po postawieniu go na nogi nie było imeia to uzupełniłem go UFSem przez Patch robiłem tak pare razy na innych fonach. sprawdzę jeszcze zasilanie PA. Śladów zalania brak możliwe ze jest po upadku bo miał luzy pod prockiem
    Może to troche głupie pytanie ale jak sprawdzić linie RX i TX oprócz przejść? mówie z góry ze oscyloskopem nie dysponuje.
  • REKLAMA
  • #5 3820345
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    wspomniales cos tu o imei
    jezeli był padniety imei a Ty zrobiles patch to nic ci to nie da UEM do wymiany i wtedy ask na rpl
  • REKLAMA
  • #7 3825817
    rinogsm
    Poziom 12  
    przepraszam ze tak pozno ale mialem wyjazd słuzbowy. na ręcznym tez nie łapie sieci. UEM jest sprawny zobaczymy podgrzeje jeszcze Mljonera moze zacznie łapać

Dodano po 52 [minuty]:

postawiłem na nowo kulki pod Mljonerem i znajduje juz na ręcznym sieci ale nie ma nadal zasiegu. spruboje jeszcze diplexer zmienić
  • #8 3826138
    Adrian152
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    A moze sprawdz imei, czy nie jest zablokowany, np wpisz ten z 3100 do jakiejs 3310 i zobacz czy bedzie zasieg... Bo jesli prawie wsystko wymienione lub sprawdzone, to jesczez pozostaje taka mozliwosc, a z zakupami uszkodzonych na allegro to roznie bywa.
  • #9 3826236
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    Adrian152 napisał:
    A moze sprawdz imei, czy nie jest zablokowany, np wpisz ten z 3100 do jakiejs 3310 i zobacz czy bedzie zasieg... Bo jesli prawie wsystko wymienione lub sprawdzone, to jesczez pozostaje taka mozliwosc, a z zakupami uszkodzonych na allegro to roznie bywa.

co do imei-a , jeżeli jest zablokowany aparat znajduje sieć , nadaje , a po chwili wywala komuniat brak dostępu , niezgłoszona karta sim , czy po prostu zanika sieć ...

jeżeli nie znajduje na manualnym wyszukiwaniu to coś jest z torem RX , ogólnie quartz , filtry , ant switch ...
  • #10 3829291
    rinogsm
    Poziom 12  
    Na manualu juz znajduje ale nie moze sie zalogować. odkładam telefonik na następną wene twórcza. moze go kiedyś postawie, półki co czasu mi brakuje. dziękuje wszystkim za pomoc. A wie ktoś coś może na temat końcówek z Magbossa?? bo czasem sie zdarza że elementy nieoryginalne nie działają i można sie ugryźć
  • #11 3830158
    mefistofilos
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    Co do Magbossa... nie zawiodlem sie nigdy. Części są w 100% pewne... ( ja ani zaden z moich znajomych nie mielismy problemow, wiec smiem twierdzic ze wszystko jest ok :) )
    Jesli chodzi o Twoj telefon... postaw nowego Mjolnera...
  • #12 3830210
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Jeżeli imei miałeś ??????????, to zapomnij o patchowaniu. Patchować można TYLKO poprawny imei. Masz dwie możliwości - wyczytaj jaki imei jest w UEM i zakup rpl do ask albo wymień UEM i zaprogramuj go na jakikolwiek RPL lub na właściwy do ask.
  • REKLAMA
  • #14 3830440
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    szkoda słów

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 3100, który po wymianie podzespołów związanych z zasięgiem oraz wgraniu nowego oprogramowania nie wykazuje zasięgu sieci. Wymieniono niemal wszystkie elementy odpowiedzialne za odbiór sygnału, które działają poprawnie w innych telefonach. Telefon nie łapie sieci nawet przy ręcznym wyszukiwaniu, co wskazuje na możliwe uszkodzenia toru RX, filtru, kwarcu lub przełącznika antenowego. Sprawdzono i uzupełniono IMEI za pomocą patcha, jednak jeśli IMEI był uszkodzony lub zablokowany, patchowanie nie przynosi efektu – konieczna jest wymiana UEM lub wgranie pliku RPL. Po ponownym ustawieniu kulek pod układem Mjolner telefon zaczął wykrywać sieci na ręcznym, ale nadal nie loguje się do sieci. Sugerowano dokładne wygrzanie lub wymianę Mjolnera oraz ewentualną wymianę diplexera. Dyskusja porusza także kwestię oryginalności i jakości końcówek z Magbossa, które według użytkowników są niezawodne. Wskazano, że brak zasięgu może wynikać z problemów sprzętowych na linii RX/TX lub z nieprawidłowego IMEI, a także z uszkodzeń mechanicznych, np. po upadku telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA