logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS L6.3 AA - Przegrzewający się rezystor 3930 w odchylaniu H, co robić?

dbator 06 Mar 2007 12:34 2064 13
REKLAMA
  • #1 3649004
    dbator
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam

Dostałem taki TV jak w temacie.

Klient utrzymywał, że nie ma obrazu a fonia jest. Po czym się wyłączał po kilkunastu sekundach.
    Po uruchomieniu tego TV działał poprawnie. Zauważyłem wysynięte trochę złącze cewek V.

W każdym razie TV działał poprawnie z jednym małym wyjątkiem. Obraz był trochę zwężony w pionie i miał w górnej części takie poziome linie(jakby powroty). Dopiero wymiana kondensatora 2904 (100uF/25V) usunęła problem.

Teraz jest prawie ok.

Ale jest jeszcze jeden problem.

1) Zauważyłem, że rezystor 3930 (560 Ohm) w szeregu z 220 Ohm jest przygrilowany :) i jego wartość wynosi 730 Ohm. Chociaż ten 220 chyba 1/8W nienaruszony. Zauważyłem także, że cewka w szeregu z tym odsprzęgającym 390nF/250V,MKP (5900) jest też troszkę przygrzana. Czy to, że po latach tak się dzieje z tym rezystorem jest normalne? Chociaż chyba raczej nie. Ten który tam był wygląda mi na 0,25 do 0,5W. Wlutowałem 1W tymczasowo i parzy!
    Ten odsprzęgający i inne kondensatory posprawdzałem - są ok.

Co może być powodem takiego grzania się tego rezystora? I jak powinna być jego moc? W serwisówce którą ściągnąłem z elektrody nie ma takiej informacji.

2) Rezystor 2R2 w części V (2908 - o ile dobrze pamiętam) też był troszkę przygrzany. Ale to mogło być spowodowane niekontaktującym złączem lub wygrzanym kondensatorem o którym powyżej napisałem.

To o co Panów proszę to opinia na temat punktów 1) i 2) oraz moc nominalną rezystorów powyżej podanych.

Pomiary Napięć: +25V - +26,V
    +150V - +152V
    Kolektor BU 133V

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3649165
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    stosowane przez philipsa rezystory to rezystory metalizowane!, a nie węglowe, dlatego Ci się grzeje, kondki ok? jest tam 1mikro/160V, wymień, cewka nie zmieniła wartości? kondki 47mikro/250V na zasilaniu linii też należą się nowe, jak nie były zmieniane, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3653007
    dbator
    Poziom 18  
    na kozlowce napisał:
    stosowane przez philipsa rezystory to rezystory metalizowane!, a nie węglowe, dlatego Ci się grzeje,

2R2 wygląda na precyzyjny (5 pasków). Ja dałem 0,5W węglowy. Jaki ma tam być (jaka moc i czy też metalizowany)? Bo jest dość ciepły.
    560 Ohm wymiarami wyglądał też na 0,25 i jest przygrilowany. Dałem 1W - chyba ceramiczny. I gotuje nim konkretnie.

na kozlowce napisał:

kondki ok? jest tam 1mikro/160V,wymień,

Jest, wymienię.

na kozlowce napisał:

cewka nie zmieniła wartości?

A jak mam to sprawdzić? Ma rezystancję około 0,1 Ohm. pomijając rezystancję kabli miernika. Ile ma mieć?
    na kozlowce napisał:

kondki 47mikro/250V na zasilaniu linii też należą się nowe, jak nie były zmieniane, pozdrawiam

Też się wymieni.
    Na złączu też sprobuję - trudny dostęp.

Pozdrawiam
  • #5 3655989
    na kozlowce
    Spec od TV
    większość rezystorów stosowanych przez Philipsa to "metal", te które wyglądają na 0,25W to 0,6W itd. jak zmierzyć cewkę? a nie wynaleziono mierników indukcyjności? nie wyobrażam już sobie pracy w tym zawodzie bez takowego, fakt, używam "kombajnu" z indukcyjnością, pojemnością, itd., nie można powiedzieć że jest dokładny, ale zawsze to więcej niż brak tych pomiarów, zwróć uwagę na cewkę 5901, 5900 ma tyle właśnie na pomiarze "rezystancji" co napisałeś, 5901 - ok.0,8 i 0,3, pozdrawiam
  • #6 3656180
    dbator
    Poziom 18  
    Witam.

Ale jakie mam tam dać? Proszę o konkretną odpowiedź.

Pytam o 3908 - 2R2 którego mocy mi Pan nie podał.
    oraz 3930 - 560 Ohm. Czy obydwa mają być metalizowane?
    Jeśli nie będzie metalizowanych to jakie węglowe lub ceramiczne można tam dać. Chcę zamontować właściwe i obserwować co się będzie działo.
    3930 był prawie zwęglony.

Tak sobie piszemy a klient czeka na TV już od piątku.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3656207
    na kozlowce
    Spec od TV
    3908 - 1W, 3930 - jak węglowy to nawet 2W, najlepiej oryginały, ale przyczyna może leżeć gdzie indziej, powymieniaj elementy o których pisano wcześniej, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3656924
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    tempus napisał:
    Witam.
    Tak sobie piszemy a klient czeka na TV już od piątku.

Zdaje mi się, że to Ty go naprawiasz!

Masz podane na tacy co może być przyczyną tego zjawiska ale nie raczysz nawet powiedzieć czy wymieniłeś wskazane przez nas elementy, jaki był tego efekt i czy zrobiłeś inne proponowane czynności.

Na temat tego chassis napisano już tyle, że każde następne pytanie powinno być właściwie zignorowane.
    Nic nie wiadomo o pracy odchylania, stanu elementów w bazie BU1508. Piszesz za to, że na kolektorze BU masz 133V. No to gratuluję pomysłowości!
  • #9 3670230
    dbator
    Poziom 18  
    Witam

1uF/160 jest dobry - zmierzylem pojemność.

47uF/160 - 2 szt. na płycie głównej też podmieniałem. Niestety zapomniałem popatrzeć jak się grzeje. Powiedzą Panowie to po co je podmieniałem. Dlatego, że przy maksymalnej głośności obraz się zwężał. Ale wymiana nic nie dała. A producenta nie poprawiam. Więc zostały oryginalne.

Tego niebieskiego 390nF/250V/MKP, które tak padają nie wymianiałem, ponieważ też miał właściwą pojemność, w sklepie takiej pojemności nie mieli (chociaż jest żółty pod spodem).

Tym nie mniej jednak podczas testów przed paroma dniami zauważyłem, że po włączeniu w TV przez kilkanaście sekund obraz się troszkę zwężał.

Wymiana na 360nF/250/MKP (innego nie było) rozwiązała problem.

Jeśli chodzi o te rezystory to dałem
    3908 - 2,2 Ohm/0,5W węglowy
    3930 - 470 Ohm/0.5W oraz 100 Ohm/0,5W węglowe (nie było 560 Ohm).

Grzałem TV cały dzień (około 14 godzin) i na rezystorach nie ma żadnych śladów wygrzania. TV jest oczywiście dalej grzany.

Dotykając 3908 natychmiast po wyłączeniu parzy.

Do 3930 jest trudny dostęp - nie sprawdzałem.

A ceramiczne rezystory to mam dopiero od 1W wzwyż.
    mirex napisał:
    Piszesz za to, że na kolektorze BU masz 133V. No to gratuluję pomysłowości!

Po to ażeby Panowie mogli powiedzieć czy konieczna jest wymiana 47uF/160V.

Pozdrawiam
  • #10 3672129
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Pomiar napięcia na kolektorze może się skończyć uszkodzeniem miernika, ponieważ podczas pracy występują tam impulsy ok. 1kV.

Pozdr.
  • #11 3672210
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Temperatury 3908 nigdy nie sprawdzałem, ale ma prawo być gorący. Jeśli oryginalnie był tam 2,2Ω, masz poprawna pracę pionu i zachowane regulacje to raczej wszystko w porządku.

Elektrolity 47µ/160V, jeśli do tej pory nie były wymieniane, należy bezwzględnie wymienić na nowe.
    W tym wypadku właśnie należy poprawić producenta i dać, zamiast tych oryginalnych, tandetnych - 47µ/200V - 105°.

Napięcia stałego na kolektorze BU się po prostu nie mierzy! Jeśli Twój miernik to wytrzymał to dobrze. Inne mogą skończyć w koszu ze względu na duże napięcie impulsowe.

Najlepiej zapomnij przy serwisie TV o sprawdzaniu pojemności kondensatorów miernikiem. Szczególnie tych pracujących przy dużych napięciach/prądach impulsowych. Żaden miernik nie sprawdzi co dzieje się wewnątrz kondka w rzeczywistych warunkach pracy.
    Zmierzona pojemność elektrolitów to nie wszystko - one maja parę innych bardzo istotnych cech, decydujacych o poprawnej pracy w układach impulsowych.
    Skoro już wylutowałeś elektrolit, to w jego miejsce wstaw po prostu nowy.
  • #12 3677074
    dbator
    Poziom 18  
    mirex napisał:
    Temperatury 3908 nigdy nie sprawdzałem, ale ma prawo być gorący. Jeśli oryginalnie był tam 2,2Ω, masz poprawna pracę pionu i zachowane regulacje to raczej wszystko w porządku.

Elektrolity 47µ/160V, jeśli do tej pory nie były wymieniane, należy bezwzględnie wymienić na nowe.
    W tym wypadku właśnie należy poprawić producenta i dać, zamiast tych oryginalnych, tandetnych - 47µ/200V - 105°.

No z szerokością było inaczej. Obraz był trochę za szeroki - około 1cm po jednej stronie. Po kilku dniach 14-godzinnego testowania zauważyłem, że 3930 (ten 470 Ohm z dwóch połączonych szeregowo jak już pisałem), że jest troszkę przyciemniony i parzy konkretnie. Może to dlatego, że dałem 360nF zamiast 390nF. Wymienię jednak 47uF/160 (chociaż to według mnie niepotrzebne ponieważ obraz po wymianie tych kondensatorów i przy maksymalnej głośności się dalej tak samo zwężał)oraz 1uF/160. Ja montuję ZAWSZE kondensatory 105°C!

Jakby to miało nie pomóc to pytam z góry co jeszcze powinienem sprawdzić? Pytam już dziś ponieważ nie zostało mi już dużo czasu.

mirex napisał:

Napięcia stałego na kolektorze BU się po prostu nie mierzy! Jeśli Twój miernik to wytrzymał to dobrze. Inne mogą skończyć w koszu ze względu na duże napięcie impulsowe.

Zauważyłem, że po dotknięciu punktu pomiarowego miernik na początku wykazuje jakbym przekroczył zakres. Ale potem jest ok. Pomiar napięcia na kolektorach tranzytorów linii robiłem często i nic się działo. Od teraz będę ustawiał zakres 1000V. MASTECH to dobra firma.

Pozdrawiam
  • #14 3680377
    dbator
    Poziom 18  
    Witam

No to klient będzie musiał jeszcze poczekać.
    Założyłem 390nF/250V/MKP oraz 560 Ohm/0,5W.
    Wymieniłem te kondensatory (47uF/160V oraz 1uF/160V).

3930 dalej gotuje. Widocznie tak ma być.

Temat można zamknąć.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze PHILIPS L6.3 AA występował problem z przegrzewającym się rezystorem 3930 (560 Ω), który był częściowo zwęglony i miał podwyższoną rezystancję. Wymiana kondensatora 2904 (100µF/25V) usunęła pionowe zwężenie obrazu i poziome linie. Rezystory stosowane przez producenta są metalizowane, a nie węglowe, co wpływa na ich wytrzymałość termiczną. Zalecano wymianę rezystora 3930 na metalizowany o mocy 0,5W lub większej (1W lub 2W w przypadku węglowego), a także rezystora 3908 (2,2 Ω) na 1W metalizowany. Kondensatory elektrolityczne 47µF/160V, jeśli oryginalne, powinny być wymienione na nowe, o wyższej jakości i temperaturze pracy 105°C. Kondensator odsprzęgający 390nF/250V MKP wymieniono na dostępny 360nF/250V MKP, co poprawiło stabilność obrazu. Pomiar napięć na kolektorze tranzystora BU1508 jest ryzykowny ze względu na impulsy wysokiego napięcia (~1kV). Po wymianie elementów i długim teście (14 godzin) rezystor 3930 nadal się nagrzewał, co może być normalne w tym układzie. Zalecane jest stosowanie oryginalnych lub odpowiednich metalizowanych rezystorów oraz kondensatorów wysokiej jakości, a także dokładna kontrola stanu cewek i lutów na złączach cewek kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA