logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dogadać się z RS232? Moduł ADAM 4016, LabView.

egzekta 06 Mar 2007 23:27 2028 4
  • #1 3651801
    egzekta
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam, mój problem jest następujący - mam urządzenie (moduł ADAM 4016), który ma komunikować się z PC poprzez RS232. Dokładnie chodzi o wysyłanie do modułu poleceń i odczytywaniu wysyłanych przez moduł wartości napięcia podawanego na wejście modułu. O obsłudze RS232 w C jest dużo na forum, ale ja jako początkujący nic sensownego z tej "papki" nie potrafię wywnioskować. W jaki sposób mogę oprogramować PCta, aby wykonywał powyższe operacje posługując się C lub LabView (wolałbym LabView)?
  • #2 3652366
    klina
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Nie odpowiem w sposób w jaki się pewnie spodziewałeś ale...

Po pierwsze oprogramowanie RS232 z poziomu C (Windows API) nie jest zbyt przyjemne -szczególnie w trybie overlapped - ale jeżeli chcesz sobie sprawę tutaj rozjaśnić to polecam książkę (jest do znalezienia w sieci) Andrzeja Daniluka "RS 232C praktyczne programowanie".

Po drugie jeżeli możesz wykorzystać .NET to w Frameworku 2 jest klasa do obsługi portów szeregowych - a więc jest to proste.

Po trzecie w LabView jest to także proste a podpowiedzi możesz szukać w książce: Autor: Świsulski Dariusz
    Tytuł: "Laboratorium z systemów pomiarowych"

Nie przedstawiam zatem gotowych rozwiązań (po prostu nie mam czasu na to), ale mam nadzieję że podane przeze mnie źródła wiele wyjaśnią....
    Na konkretne pytania chętnie odpowiem.
  • #3 3655047
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    O ile dobrze pamiętam moduły Adam 4000 komunikują się po RS485, czy masz po drodze konwerter.
    Sama obsługa jest prosta (wysyła się komendy tekstowe).
  • #4 3660640
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Użyj terminala. Np. HyperTerminal dla windows.
  • #5 3661198
    egzekta
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Tak zgadza się, po drodze jest konwerter RS485/RS232. HyperTerminal odpada, to musi być ładna aplikacja do obsługi :) Spróbuję zaczaić coś w tej książce o LabView.
REKLAMA