logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy LabVIEW odczyta dane z wirtualnego portu COM przez RS232?

lukasb9 16 Maj 2007 11:17 5984 11
REKLAMA
  • #1 3889699
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    Witam odrazu zaznaczam że z labview jestem zielony, ktos poprosił mnie o zrobienie urzadzenia które będzie przez USB wysyłac do laptopa sygnały z czujników tensometrycznych i niema problemu w zrobieniu urządzenia które ma te sygnały mierzyci przetwarzac na postac bitową, wymysliłem że najprosciej bedzie pchac to przez RS232, potem konwerter na USB i program emulujacy port COM w komputerze, problem pojawia sie przy aplikacji obsługującej to cudo, chciał bym to zrobic w labview, i tu nasuwa sie najwazniejsze pytanie - czy będe w stanie odczytać w labview paczki wysyłane przez tego wirtualnego com-a? prosze o zrozumienie, jesli jest to mozliwe zajme sie labview jesli nie - niebede tracił niepotrzebnie czasu
  • REKLAMA
  • #3 3991080
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    Witam minęło sporo czasu odkąd zalozylem ten post, dziś wypróbowałem druga wersje labwiev i cały czas mam problem z tym że bloczek opisany jako VISA serial generuje bład... cały czas ten sam, otweiram plik przykładowy zamieszczony w labwiev i zawsze to samo...numer błędu który mnie nic nie mówi to -1073807343 ,postaram sie spróbowac dzis na innym komputerze, com1 - mam wolny, komunikacja przez hyperterminal po nim działa, a w labwiev nie - czemu? spotkał sie ktos z czyms takim?
  • REKLAMA
  • #4 4069132
    maciek11
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    W samplach w LabView znalazlem Basic Serial Write and Read. U mnie chodzi. Problem mam z przerobieniem tego do swoich potrzeb. Chce dorzucic sterowanie przez stronę HTML ale nie wiem jak sie za to zabrać. To co mam ot udostępniam, może ktoś coś wymyśli.
    Załączniki:
    • Basic Serial Write and Read.rar (18.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4069139
    maciek11
    Poziom 17  
    W samplach w LabView znalazlem Basic Serial Write and Read. U mnie chodzi. Problem mam z przerobieniem tego do swoich potrzeb. Chce dorzucic sterowanie przez stronę HTML ale nie wiem jak sie za to zabrać. To co mam ot udostępniam, może ktoś coś wymyśli.
    Załączniki:
    • Basic Serial Write and Read.rar (18.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4070439
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Możesz krótko opisać jak by to sterowanie miało wyglądać.

W prosty sposób po stronie klienta można to zrobić w javascript, a na serwerze przez pliki tekstowe, obsługiwane z jednej strony przez php, a z drugiej udostępniane Twojej aplikacji LabView. Oczywiście jest to jedno z wielu możliwych rozwiązań.
  • #7 4071254
    maciek11
    Poziom 17  
    Na stronie chciałbym mieć 8 przycisków. Każdy z nich mógłby być w pozycji "0" lub "1". Z tych zer i jedynek będzie tworzone słowo, które chcę przekazać do LabView i dalej sterować dołączonym urządzeniem.
  • REKLAMA
  • #9 4072080
    maciek11
    Poziom 17  
    Ale jak nie mam wszystkich bibiliotek i dodatkow na swoim kompie poinstalowanych to i tak porazka. Po za tym chodzi mi bardziej o jakis przyklad, albo chociaz zeby bylo porzadnie wytlumaczone jak zrobic ta komunikacje miedzy strona www i LabView.
  • #10 4083919
    maciek11
    Poziom 17  
    Czy ktoś już próbował zrobić program do takiej komunikacji? Chodzi mi o sama koncepcje tego, bo nie wiem jak zacząć.
  • #11 4086003
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Takich nie robiłem i teraz nie mam dostępu do LabView, żeby potrenować, ale jeśli nie dysponujesz stosownymi bibliotekami do komunikacji, to pozostaje Ci taka ścieżka:

(form html/lub js)>>php>plik tekstowy>>labview

ewentualnie napisanie komunikacji po stronie serwera w C i dołączenie tego modułu do LabView.
  • #12 4087940
    maciek11
    Poziom 17  
    Niestety nie wiem jak taki serwer mialby dzialac i mial byc napisany w C. Moze jakas podpowiedz :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odczytu danych z wirtualnego portu COM emulowanego przez konwerter USB-RS232 w środowisku LabVIEW. Autor planuje przesyłać sygnały z czujników tensometrycznych do laptopa przez RS232, następnie przez konwerter USB i wirtualny port COM. Pojawia się problem z obsługą komunikacji w LabVIEW, zwłaszcza z błędem -1073807343 generowanym przez blok VISA serial. Użytkownicy wskazują na dostępność przykładowych programów do podstawowego odczytu i zapisu szeregowego (Basic Serial Write and Read) w LabVIEW, które działają, lecz wymagają adaptacji do indywidualnych potrzeb. Poruszono także temat integracji sterowania przez stronę WWW, gdzie proponowane są rozwiązania oparte na JavaScript, PHP i plikach tekstowych jako pośrednikach komunikacji z LabVIEW. Wskazano również na potrzebę posiadania odpowiednich bibliotek i dodatków LabVIEW do poprawnej obsługi komunikacji szeregowej. Podano linki do zasobów i przykładów na oficjalnej stronie LabVIEW. Wskazano, że bez właściwych bibliotek i konfiguracji komunikacja może być problematyczna, a alternatywą jest implementacja własnego serwera w C do pośredniczenia w komunikacji między stroną WWW a LabVIEW.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA