logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Denon wyłącza się przy 25-30% mocy, miga Standby. Co robić?

Binar 07 Mar 2007 18:31 1098 4
REKLAMA
  • #1 3654013
    Binar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem ze wzmacniaczem. Słuchając na 10% mocy jest dobrze ale wystarczy przekręcić na 25-30% i wzmacniacz się wyłącza - miga szybko swiatełko Standby. Można słuchac troche głosniej jeżeli basy są na 0.
    Problem był juz praktycznie od nowości, 2 razy był w serwisie, potem problem pojawiał się raz na kilka miesięcy, przez ostatnie 2 lata był spokój i dzisiaj znowu się wyłącza :(
    Nie wiem od czego to zależy bo pewnie za kilka dni spokojnie będzie można go podkręcić na 60% i zostawić na godzinę.

Macie jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje ?
  • REKLAMA
  • #2 3654140
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Nazywa się jakoś ten model czy tylko Denon ?
  • REKLAMA
  • #3 3654387
    Binar
    Poziom 11  
    Denon 425R. Teraz patrzę do karty gwarancyjnej i były 3 naprawy - raz usunięcie zimnych lutów, ale juz przy odbiorze w sklepie działo się to samo. Potem 2 razy był wymieniony układ JRC 2068 - nie wiem co to jest.
  • REKLAMA
  • #4 3654447
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Zimne lutowie to zmora Denonów , szczególnie tych z chińskich montowni . Jednak dwukrotna wymiana wzmacniacza różnicowego może mieć związek z pojawianiem się "szpilek" w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego . Byłoby wskazane obejrzeć to na oscyloskopie i ew. wygasić odpowiednią pojemnością włączoną w pętlę . Z drugiej strony dziwię się , że odebrałeś z naprawy niesprawny wzmacniacz .
  • #5 3654515
    Binar
    Poziom 11  
    Po ostatniej naprawie działał kilka lat. Może ze 2 razy się wyłączył. Teraz nawet na wyjściu słuchawkowych się rozłącza. Przed chwilą po zdjeciu pokrywy podociskałem kabelki, tranformator był dosyć ciepły ale nie gorący. Nie wiem czy to kwestia tego dociskania czy może wentylacji ale gra dobrze.
    Na wzmacniaczu stoi CD, ale to chyba niemożliwe żeby tak się grzał i działa jakieś zabezpieczenie. Fakt, że wzmacniacz chodzi po 12 godzin, ale słucham raczej cicho.
REKLAMA