logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia w radiu CB Johnny II ASC po wymianie na Clarion i Monacor

bzykla 07 Mar 2007 20:40 936 2
REKLAMA
  • #1 3654539
    bzykla
    Poziom 11  
    witam wszystkich
    mam nastepujacy i bardzo dziwny problem:
    w tamtym tygodniu wymienilem swoj smieciowy radioodtwarzacz i wzmak Firsta na Clariona oraz Monacora.
    cala operacja byla wykonana z uzyciem dobrych jakosciowo kabli przez profesjonalny serwis
    wszystko bylo pieknie poki nie wlaczylem radia CB Johnny II ASC (nawiasem mowiac - kupiony i zamontowany w tym samym serwisie)
    okazalo sie ze szumy staly sie tak ogromne ze ledwo mozna bylo poza nimi cokolwiek uslyszec.
    dodam ze na poprzednim smieciowym audio wszystko bylo jak ta lala.
    pojechalem od razu do serwisu a tam sie dowiedzialem ze taki jest "koszt" posiadania porzadengo audio - radio cb musi zaczac wiecej szumiec.
    pracownik z ktorym rozmawialem ma ten sam problem u siebie w aucie.
    wierze mu bo wymienil objawy ktorych ja nie zdazylem wymienic a takze je zaobserwowalem, czyli zwiekszenie sie ilosci szumow przy wiekszej predkosci oraz czasami slyszalny silnik w radiu CB.
    dodam ze po wylaczeniu radioodtwarzacza wszystko wraca do normy
    serwis usprawiedliwial dziwne zachowanie duzo wiekszym poborem pradu markowego wzmacniacza w porownaniu do Firsta.

powiedzcie mi prosze czy rzeczywiscie nie ma na to rady??
    wkurza mnie to ze musze wybierac podczas jazdy miedzy "bezpieczna" a przyjemna jazda :(
  • REKLAMA
  • #2 3660938
    bzykla
    Poziom 11  
    nikt mi nie pomoze??

na innym forum zasugerowano mi ze to moze byc wina nie podpiecia CB pod aku.
  • #3 3662270
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Kupuj na Allegro, słuchaj mądrości z internetu, ufaj producentom, kupuj coraz nowsze rzeczy i bądź szczęśliwy że masz, reszta nie jest ważna.

Sprzęt obecnie produkuje coraz mnie solidnie, fakt że auta są lepsze ale i wymagania co do sprzętu też a świadomość użytkowników spada.

Ten model CB to tandeta, Clarion to też raczej średnie loty nigdy nie grzeszył zbyt dobrym odkłóceniem sprzętu a Monacor to też tandeta dla wielbicieli umca-umca z mp3. A wymagania trochę trudne do spełnienia, żeby dobrze grał wzmacniacz i odbierało CB. Z jednej strony tor nadawczy który emituje fale z z drugiej wzmacniacz który dodatkowo to wzmacnia. Wystarczy jeden słaby punkt a już takie skecze się dzieją. Nie sądzę być uzyskał sensowną poradę na odległość bez obejrzenia tego. Ekrany takiego sprzętu nie są już tak dobre jak kiedyś się robiło z ferromagnetycznej stali, masy, o nich można by książkę napisać, kolorowe chińskie kable koszmarne jakościowo a i pojęcie instalatorów mierne najczęściej. I masz taki efekt którym później zamęczasz ludzi na różnych forach bo kupiłeś sobie... problem. Zmień radio na poważniejsze, niech ktoś bardziej doświadczony obejrzy ten montaż to może coś to poradzi, na odległość się nie da sensownie.

SławeK
REKLAMA