logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony HCD-RG220 - Pulsująca dioda stand-by, zablokowany napęd CD, napięcia stby?

CHYBIŃSKI 08 Mar 2007 13:27 2073 4
REKLAMA
  • #1 3656475
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam !
    Problem polega na tym, że pulsuje tylko dioda stand-by,nie ma nic na wyświetlaczu,klient twierdzi,że zablokował się napęd CD i od tego czasu wieża przestała działać i faktycznie po rozkręceniu obudowy w napędzie porozrzucane były płyty,a dwie razem znajdowały się na talerzyku.
    Nie mam schematu i nie wiem jakie napięcia powinny być w stby.
    Na zasilanie procesora podawane jest 3,3V(czy to wystarczające napięcie,moim zdaniem powinno być 5V) z jakiegoś stabilizatora smd o oznaczeniu (A4039),nie znalazłem do niego aplikacji.
    Może ktoś wie co to za stabilizator i jakie napięcie powinno z niego wychodzic?Na wejściu jest 10V.
    Może z kawałek schematu?
    Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam!

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Pozdrawiam!

Po drugiej rozmowie z klientem okazało się że usterka ta powstała z przyczyny częstego wyłączania napięcia(wcześniej mówił co innego),Po takim zaniku napięcia najpierw zapalały się wszystkie diody,potem zaczęła migaĆ STBY,po wyłączeniu z sieci i ponownym włączeniu wszystko wracało do normy,do czasu,po którym razie przestało w ogóle działać,miga tylko dioda stby.
    Sterowanie jest na LC876780B.
    Pomóżcie!
  • REKLAMA
  • #2 3679884
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Witam!
    I co z tym fantem dalej robić?
    Chciałem się tylko przypomnieć bo jeszcze jej nie naprawiłem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3681371
    gregxp
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    minimalne napięcie zasilania tego mikrokontolera to 4,5V (maksymalne to 6V) więc jeśli dostaje tylko 3,3v to raczej na pewno nie będzie pracował
    sprawdź jak zachowuje się ten stabilizator po odłączeniu obciążenia
  • REKLAMA
  • #4 3682066
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Witam!
    Mam schemat,napięcie na sterowniku według schematu wynosi 3,3V czyli prawidłowe.
    Jutro przy tym trochę posiędzę.
    Będę informował o postępach.

Pozdrawiam!
  • #5 3793040
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Witam!
    Posiedziałem trochę dłużej niż przewidywałem,ale to przez te święta.
    Okazało się że uszkodzony jest jednak procesor sterujący LC876780B,i jest następny problem bo nigdzie go nie można kupić,chyba sobie odpuszczę.
    Napięcie zasilania jest jednak 3,3V.
    Zamykam temat.
    Sprzęt oddaję nienaprawiony.
    Pozdrowienia!
REKLAMA