Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat Ibiza Zwariowane Zegary

rysiekb66 08 Mar 2007 16:45 4928 8
    rysiekb66
    Level 11  
    Witam !!!

Od pewnego czasu mam problem w Ibizie z 2000 roku z zegarami prędkościomierza i poziomu paliwa. Działają dobrze aż w pewnym momencie oba zaczynają szwankować. Prędkościomierz skacze po czym spada do zera a wskazówka z poziomu paliwa pokazuje raz pół, potem pusty i wacha się w zależności od manewru auta, np. przy skręcaniu w lewo idzie na max. a przy skręcaniu w prawo leci do minimum. Jak znowu zaczynają działać to obie jednocześnie i jest OK.

Podobno może być to problem z masą w liczniku lub na wiązce ale gdzie szukać tego lub np. masy wiązek, może po drodze są jakieś niełączące wtyczki. Gdzie ich szukać żeby nie rozebrać połowy auta.

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
    szpaner16
    Level 11  
    na poczatek sprobuj wyjac zegary posprawdzaj wszystkie kostki ewentualnie wyczysc
    adasw
    Level 13  
    szpaner16 wrote:
    na poczatek sprobuj wyjac zegary posprawdzaj wszystkie kostki ewentualnie wyczysc

zwroc uwage czy niema "zimnych lutow" na plycie licznika - przy jednej robocie.
    rysiekb66
    Level 11  
    Witam !!!

Myślę, że udało mi się usunąć usterkę, wtyczka na skrzyni biegów prawdopodobnie z czujnika dającego impulsy na prędkościomierz i złącze na wiązce głównej całkowicie zalane, po otwarciu dosłownie wylała się woda. Wtyczkę wyczyściłem a złącze usunąłem i polutowałem przewody (było całe zgnite). Może komuś przyda się na przyszłość ten opis.

Pozdrawiam
    rysiekb66
    Level 11  
    Witam !!!

No niestety ale problem jest nadal, pomimo zawilgoconych wtyczek w instalacji, które bądż wyczyściłem bądż usunąłem wskazówki nadal szaleją. Prędkościomierz skacze bądż spada do zera i w tym samym czasie paliwo zmienia wskazanie zwłaszcza przy skrętach leci raz w dół raz w górę. Jeśli działają dobrze to oba wskażniki a jak szwankują to też oba naraz. Gdzie jeszcze szukać usterki ? Licznik wyciągałem i wydaje się być czysty. Nie widać na ścieżkach nic szczególnego. Czy może znikać np. masa licznika gdzieś jeszcze na wiązce i gdzie jej szukać ?

Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
    rafcio363
    Level 30  
    jak masz obawy o znikająca mase to doltuj dodatkowy przewód z masą z "innego punktu" w autku :)
    rysiekb66
    Level 11  
    A jaki jest rozkład wyprowadzeń na trzech stykach czujnika prędkości. Co tam powinno być?
    henio08
    Level 13  
    hej rysiekb66 jak tam z tym licznikiem było dalej bo ja mam taki sam objaw tyle ze w seat alhambra
    rysiekb66
    Level 11  
    Przepraszam, że tak póżno ale urlop. U mnie był uszkodzony czujnik prędkości jazdy, który oczywiście odpowiada za wskazania prędkościomierza oraz gdy jest uszkodzony wyłącza układ stabilizatora pływaka. Stąd te śmieszne wskazania poziomu paliwa.

Pozdrawiam