logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 2000 - Skaczący prędkościomierz i niestabilny wskaźnik paliwa

rysiekb66 08 Mar 2007 16:45 6068 8
REKLAMA
  • #1 3657131
    rysiekb66
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam !!!

Od pewnego czasu mam problem w Ibizie z 2000 roku z zegarami prędkościomierza i poziomu paliwa. Działają dobrze aż w pewnym momencie oba zaczynają szwankować. Prędkościomierz skacze po czym spada do zera a wskazówka z poziomu paliwa pokazuje raz pół, potem pusty i wacha się w zależności od manewru auta, np. przy skręcaniu w lewo idzie na max. a przy skręcaniu w prawo leci do minimum. Jak znowu zaczynają działać to obie jednocześnie i jest OK.

Podobno może być to problem z masą w liczniku lub na wiązce ale gdzie szukać tego lub np. masy wiązek, może po drodze są jakieś niełączące wtyczki. Gdzie ich szukać żeby nie rozebrać połowy auta.

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3658307
    szpaner16
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    na poczatek sprobuj wyjac zegary posprawdzaj wszystkie kostki ewentualnie wyczysc
  • REKLAMA
  • #3 3658857
    adasw
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    szpaner16 napisał:
    na poczatek sprobuj wyjac zegary posprawdzaj wszystkie kostki ewentualnie wyczysc

zwroc uwage czy niema "zimnych lutow" na plycie licznika - przy jednej robocie.
  • #4 3689806
    rysiekb66
    Poziom 11  
    Witam !!!

Myślę, że udało mi się usunąć usterkę, wtyczka na skrzyni biegów prawdopodobnie z czujnika dającego impulsy na prędkościomierz i złącze na wiązce głównej całkowicie zalane, po otwarciu dosłownie wylała się woda. Wtyczkę wyczyściłem a złącze usunąłem i polutowałem przewody (było całe zgnite). Może komuś przyda się na przyszłość ten opis.

Pozdrawiam
  • #5 3715477
    rysiekb66
    Poziom 11  
    Witam !!!

No niestety ale problem jest nadal, pomimo zawilgoconych wtyczek w instalacji, które bądż wyczyściłem bądż usunąłem wskazówki nadal szaleją. Prędkościomierz skacze bądż spada do zera i w tym samym czasie paliwo zmienia wskazanie zwłaszcza przy skrętach leci raz w dół raz w górę. Jeśli działają dobrze to oba wskażniki a jak szwankują to też oba naraz. Gdzie jeszcze szukać usterki ? Licznik wyciągałem i wydaje się być czysty. Nie widać na ścieżkach nic szczególnego. Czy może znikać np. masa licznika gdzieś jeszcze na wiązce i gdzie jej szukać ?

Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3715961
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 265
    jak masz obawy o znikająca mase to doltuj dodatkowy przewód z masą z "innego punktu" w autku :)
  • #7 3716490
    rysiekb66
    Poziom 11  
    A jaki jest rozkład wyprowadzeń na trzech stykach czujnika prędkości. Co tam powinno być?
  • REKLAMA
  • #8 5078414
    henio08
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    hej rysiekb66 jak tam z tym licznikiem było dalej bo ja mam taki sam objaw tyle ze w seat alhambra
  • #9 5106713
    rysiekb66
    Poziom 11  
    Przepraszam, że tak póżno ale urlop. U mnie był uszkodzony czujnik prędkości jazdy, który oczywiście odpowiada za wskazania prędkościomierza oraz gdy jest uszkodzony wyłącza układ stabilizatora pływaka. Stąd te śmieszne wskazania poziomu paliwa.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Seat Ibiza z 2000 roku występuje problem z niestabilnym prędkościomierzem i wskaźnikiem poziomu paliwa, które działają poprawnie tylko okresowo. Prędkościomierz skacze i spada do zera, a wskazówka paliwa zmienia się w zależności od manewrów auta, co sugeruje problem z masą lub uszkodzeniem czujnika. Wstępne działania obejmowały sprawdzenie i oczyszczenie kostek oraz lutów na płytce licznika. Znaleziono zalaną wodą i skorodowaną wtyczkę przy czujniku prędkości na skrzyni biegów, którą wyczyszczono i naprawiono lutując przewody. Mimo to problem utrzymywał się, co wskazywało na możliwe zaniki masy licznika na wiązce. Zalecano doprowadzenie dodatkowego przewodu masowego z innego punktu auta. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony czujnik prędkości jazdy, który odpowiada za sygnały prędkościomierza oraz stabilizator pływaka paliwa, co tłumaczyło niestabilne wskazania obu wskaźników.
REKLAMA