logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza III 1,9 SDI - Wadliwy prędkościomierz, zawyża prędkość

malimaro 03 Mar 2020 07:45 1314 3
REKLAMA
  • #1 18507141
    malimaro
    Poziom 3  
    Ocena: 159
    Witam, czy orientuje się ktoś ci się dzieje z prędkościomierzem ?
    Podczas jazdy na początku wskazuje dobra prędkość, ale po czasie coś się zawiesza i prędkość wskazana wzrasta aż do momentu zamknięcia się licznika. Czasami pokazuje np że jadę 180 itp. z resztą zegarów wszystko ok, dlatego jeżeli chodzi o wtyczkę to myślę że powinna być ok, ponieważ błąd dotyczy tylko prędkościomierza. Może to czujnik prędkości podaje zły sygnał ?

Dodano po 26 [minuty]:

Nic nie ma na ten temat w necie, wiaZka musi być ok bo licznik ciągle wskazuje jakas prędkość, tyle tylko że zawyżona, np zamiast pokazać 50 to pokazuje 100, i reaguje na zwalnianie lub przyspieszanie z tym że po czasie pokazuje coraz większa predkosc
  • REKLAMA
  • #2 18507371
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3324
    Jak po podpięciu komputera pokazuje w blokach prawidłową prędkość to licznik padł a konkretnie silnik od wskazówki prędkościomierza. Zdarza się to często po tym jak ktoś nieostrożnie rozbierze licznik (zdejmuje wskazówki).
  • REKLAMA
  • #3 18511346
    malimaro
    Poziom 3  
    Nie tu nigdy nie było nic rozbierane, nie mam vaga żeby zrobić te pomiary :/ mam Delphi i że wszystkim się łączy oprócz silnikiem, wydaje mi się że nie było podobnej opcji na licznik, zobaczę jeszcze jak będę w domu
  • #4 18593849
    malimaro
    Poziom 3  
    Już wiem co to może być. Bo km liczy dobrze, więc wina samej elektroniki odpowiedzialnej za wskazówkę, albo ją podmienić, np przedłożenie elementów z innego, lub też poprawa samych lutów, bo raz działa dobrze a raz nie, wydaje mi się że tam coś nie styka. Będę mieć czas to wymontuje licznik i wrzucę zdjęcia.
REKLAMA