logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K510i - problem z połączeniem USB Smart i kablem Fighter

ravenn 08 Mar 2007 18:07 1787 13
REKLAMA
  • #1 3657418
    ravenn
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Witam mam usb smarta, semc wersja 86.
    Uzywam kabla Fighter, problem taki ze jak podepne telefon pod kabel to tel. sie wlacza a na semc mam komunikat:

Switch phone ON
    ERROR: Phone not power up

co jest nie tak?
    mam uszkodzony kabel? A moze mam podac zewn zasilanie?
    prosze o pomoc.

dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 3657490
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    zewnetrze zasilanie musi byc bez tego nie pojdzie. daj 3.6v z zasilacza (od biedy moze byc bateria 9v tez pojdzie). jak sie wysypie przy locku to flash main + fs i wsztstko bedzie dzialac.
  • REKLAMA
  • #3 3657566
    ravenn
    Poziom 17  
    read all codes czy clear sp locks? jak lepiej?
    dalem juz read all codes i sie wsypal. a pechowo bo cos mi nie chce dzialac support. ma ktos jakies miejsce z flashami do tego fona? znalazlem jakis post nba elce ale pliki na rapidshare juz nieaktualne :(

czemu nie dziala support smarta? smartdownloader mi sie nie chce z serwerem laczyc a support mam wykupiony...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3657611
    telekomuna
    Poziom 29  
    clear sp locks bezpieczniej. jakby cos nie poszlo (duze prawdopodobienstwo to flashuj main i fs i jeszcze raz odblokuj).
  • #5 3657625
    ravenn
    Poziom 17  
    lelekomuna mozesz powiedziec czy dziala ci support smarta? mam fon ubity i zostalem bez plików.

mam blad:
    communication error(#1)
  • #6 3657743
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Smart jest bardzo niepewny. Zrobiłem nim kilka 510, dwa mi się wysypały, w tym jeden tak, że już go nie mogłem nawet przeflashować, i dopiero SEtools go postawił.
  • #7 3658442
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    andastar napisał:
    Smart jest bardzo niepewny. Zrobiłem nim kilka 510, dwa mi się wysypały, w tym jeden tak, że już go nie mogłem nawet przeflashować, i dopiero SEtools go postawił.

No to chyba pecha miałeś akurat, swego czasu smartem zrobiło się kilkadziesiąt sztuk i z 10 które sami sprzedaliśmy na sklepie z 12miesięczną gwarancją do dzisiaj nikt nie narzekał i działają.
  • #8 3658567
    Gryfis
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja smartem tez ubilem kilka szt ale zawsze full pomagal

@ravenn u mnie tez suport nie dziala w tym momencie (juz pare razy sie tak zdarzylo ) trzeba probowac za 2-3dni
  • REKLAMA
  • #9 3659119
    dn666
    Poziom 13  
    USB Smart nie robi tego modelu, bo on ma CID 49.
  • #10 3659268
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    No co wy za herezje opowiadacie, chyba o kraczonym usb-smarcie mówisz @dn666 bo K510 które widziałem wszystkie CID49 miały a smart ich nie ubija tylko tak wygląda procedura unlock'u i zresztą jak ktoś czyta komunikaty które On wyświetla to się doczyta że w większości nie obsługuje danej wersji CXC i ubija albo podmienia to, po czym prosi o przeflashowanie telefonu jakimkolwiek plikiem main + FS z supportu i ponowny unlock.
  • #11 3659279
    Gryfis
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    @dn666 pewny jestes ?? nie wprowadzaj ludzi w blad
  • #12 3659986
    ravenn
    Poziom 17  
    Panowie nadal nie działa support czy ktoś byłby uprzejmy zrobić dla mnie wrzutke tego sofciku? leże w łóżku z grypą ale obiecałem klientowi fon na dzisiaj.

zdrowia życzę.
  • #13 3660131
    telekomuna
    Poziom 29  
    tutaj masz fulla pod usb smarta. powodzenia w stawianiu telefonu.
  • #14 3670016
    ravenn
    Poziom 17  
    sory ze dopiero teraz pisze ale wczesniej nie moglem.
    Telefon smiga.
    Po wgraniu full wstał od strzała.

Dla tych co jak ja nie wiedzieli: trzeba podac zewnetrzne 3.6V na kabel zeby mozna bylo telefon robic. Mozna spokojnie podac to samo 3.6v na styki bateri w telefonie (oczywiscie tylko z zasilacza lab.) zeby miec pewnosc ze bateria nam nie padnie w czasie fleszowania.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z połączeniem telefonu Sony Ericsson K510i z komputerem za pomocą kabla Fighter i programu USB Smart wynika z braku zewnętrznego zasilania 3,6V, które jest niezbędne do prawidłowego działania kabla podczas flashowania i odblokowywania telefonu. Bez podania zasilania pojawia się komunikat "Switch phone ON ERROR: Phone not power up". Zaleca się podłączenie zasilacza laboratoryjnego lub baterii 9V do kabla lub bezpośrednio do styków baterii w telefonie, aby zapewnić stabilne napięcie podczas operacji. Program USB Smart jest niestabilny i może powodować uszkodzenia oprogramowania telefonu (tzw. "ubijanie" telefonu), co wymaga późniejszego flashowania plików main i FS z supportu Sony Ericsson. Support USB Smart często bywa niedostępny, co utrudnia pobranie niezbędnych plików firmware. Bezpieczniejszą metodą odblokowania jest użycie opcji "clear sp locks" zamiast "read all codes". W przypadku poważnych problemów z telefonem pomocne jest użycie narzędzia SEtools. Po poprawnym wgraniu pełnego firmware telefon działa prawidłowo. Model K510i posiada CID 49, co może powodować problemy z kompatybilnością niektórych wersji USB Smart.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA