logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner AT9100 - jaka końcówka mocy i dlaczego je pali?

Cieniu89 08 Mar 2007 20:24 1965 13
REKLAMA
  • #1 3657922
    Cieniu89
    Poziom 11  
    witam jest to mój pierwszy post wiec witam

a mój problem dotyczy aplitunera at9100

kurcze kiedyś wylutowałem z niego końcówke mocy ponieważ się spaliła i ją zgubiłem i teraz poradzcie mi jaką końcówke mocy mam zakupić do tego sprzęta :D

Dodano po 6 [minuty]:

a i jeszcze jedno przeco mi pali końcówki bo mi palił ?
    i proszę odrazu podajcie parametry danej czesci bo jutro chce pojechać do miasta i przy okazji kupie :)
    a i jaką on ma moc ten amplituner ?

z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #3 3658043
    Cieniu89
    Poziom 11  
    nie no rozumiem wiem ale myslałem ze da mi ktoś konkretna odpowiedz ponieważ jest to 30sek. na napisanie typu końcówki lub i od czego je pali :/
  • REKLAMA
  • #4 3658053
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Witaj. Musisz sprecyzować, czy chodzi o tranzystory wzmacniacza mocy,
    czy o całą płytkę. Używamy teraz 2N6488(6491), albo BD911(912),
    ponieważ BDP395(396) już nie produkuje się. Przyczyn uszkodzeń może
    być niestety bardzo wiele, więc na razie będą to spekulacje. Sprawdź
    kolumny, przewody, połączenia. Zrób oględziny i pomiary wzmacniacza.
  • #5 3658070
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Cieniu89 napisał:
    nie no rozumiem wiem ale myslałem ze da mi ktoś konkretna odpowiedz ponieważ jest to 30sek. na napisanie typu końcówki lub i od czego je pali :/
    A co to ciezko poszukac?Po co pisac w kolko jedno i to samo?!
  • #6 3658072
    Cieniu89
    Poziom 11  
    ok chodzi mi o ta koncówke mocy która przykreca sie do radiatora sa dwie na dwa wyjscia lepiej sie niezna i inaczej niewytłumacze czyli jaki to bedzie tym konkretnie ??

a co do palenia to juz wszystkie kable pozmieniałem wszystko jest z kablami ok
    tylko powiedz co teraz tak teoretycznie moze nawalac ?

Dodano po 2 [minuty]:

marian1981.02
    znalazłem tylko cztery tematy o tym wpisujac w wyszukiwarce

at9100

i niebyło nic o modelu koncówki
    ale spoko niedenerwuj sie juz jakis miły człowiek mi próbuje pomóc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 3658142
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Dlaczego nie przyjazny?Przeciez Ci pomagam!Zrozum ze bez sensu pisac nam pomagajacym ciagle to samo jak wszystko tu jest juz opisane!
  • #9 3658152
    Cieniu89
    Poziom 11  
    a po drugie to chciał bym sie dowiedzieć tak jak mi pisał dybas

ponieważ nieznam sie na nazwach co to dokładnie i sam już niewiem teraz chodzi mi o takie małe czarne z pięcioma drutami wystającymi i blaszka którą sie przykreca do radiatora

czyli jak to sie nazywa ??

i prosze ciebie
    dybas lub ktoś inny napisz mi typ / oznaczenie tej czesci co jakoś wyjasniłem :|
  • #10 3658183
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Z piecioma drutami?Niema takich tylko sa z trzema nie drutami a wyprowadzeniam!Pozwol ze znow Ci cos doradze i to wcale nie zlosliwie,oddaj lepiej ten amplituner w rece fachowca bo widac ze sobie nie poradzisz chyba z naprawa.
  • #11 3658210
    Cieniu89
    Poziom 11  
    hehe to jeszcze nic o mnie niewiesz chłopie ja robie rózne zeczy i za wszystko co sie zabiore zrobie !!!!
    a ten amplituner juz nie raz naprawiałem :]

niestety ale nieznam elektronicznych nazw danych czesci ponieważ w tym niesiedze tylko w telefonach

a ze niewiem jak sie wysłowić to nieznaczy ze nieumiem heheheh :]

porostu zgubiłem te koncówki bo je kiedyś wylutowałem i mam problem

a wiec jest ona z piuęsioma wyjsciami wiem widziałem dóżo tych CZĘŚCI i były na trzy ale w at91000 jest z pięcioma wyjściami i potrzeba mi teraz jego typ ponieważ jutro jade i chciałbym to kupić :]
  • #12 3658227
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    To szukaj z "pięcioma",moze kupisz!!Powodzenia
  • #13 3658243
    Cieniu89
    Poziom 11  
    juz kupywałem !!! :]

tylko jaki to jest typ/model/oznaczenie

z tego co juz sie skopałem to chodzi o tranzystor koncówki mocy :)
  • #14 3658806
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Kolego posłuchaj rad marian1981.02 i oddaj to komuś kto sobie z tym poradzi. Myślisz, że jak podmienisz tranzystory końcowe to już będzie ok? A może trzeba jeszcze wyregulować prąd spoczynkowy sprawdziś reszte półprzewodników ? Zazwyczaj palą się również sterujące. No i co to za element z 5 wyprowadzeniami?? Naprawiałem już tego AT i nie spotkałem tak takiego.

Ściągnij sobie schemat i znajdź ten element.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy amplitunera AT9100, w którym spaliła się końcówka mocy. Użytkownik poszukuje informacji o typie tranzystora końcówki mocy, który jest montowany na radiatorze i ma pięć wyprowadzeń. W dyskusji wyjaśniono, że standardowe tranzystory mocy mają trzy wyprowadzenia, a element z pięcioma wyprowadzeniami prawdopodobnie jest błędnie opisany przez autora. Zalecane tranzystory do końcówek mocy to 2N6488/2N6491 lub BD911/BD912, gdyż starsze BDP395/BDP396 są już niedostępne. Przyczyny palenia końcówek mocy mogą być różne, w tym uszkodzenia sterujących tranzystorów, niewłaściwe połączenia, uszkodzone kolumny lub błędna regulacja prądu spoczynkowego. Sugeruje się dokładne pomiary, sprawdzenie okablowania oraz ewentualne oddanie sprzętu do fachowca. Moc amplitunera nie została jednoznacznie podana, ale zaleca się pobranie schematu urządzenia w celu identyfikacji elementów i prawidłowej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA