logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powtórka tematu o at9100. Nazwa elementu? Jakie musi mieć parametry?

Cieniu89 11 Mar 2007 13:09 3068 27
REKLAMA
  • #1 3666545
    Cieniu89
    Poziom 11  
    No witajcie znowu pisze na temat tranzystora końcowego macie racje ten o którym pisałem z pięcioma wyjściami to nie jest tranzystor końcowy i dalej nie wiem co to jest
    możecie mi pomóc ?
    ten o którym mi pisaliście znajduje sie (jak sie ściągnie pokrywę górną patrząc z przodu od góry) to tranzystor końcowy jest po prawej stronie
    a mi się spaliło takie coś......
    jest w tym at-ku taka płytka przykrecona do tylenej obudowy do radiatora z tyłu obok bezpiecznika tam pod nią jest druga płytka i są tam dwa układy scalone przykrecone do radiatora i wlutowane do płytki
    teraz ponawiam pytanie wie ktoś jak to sie nazywa i jakie musi mieć parametry ?
    ponieważ jak pisałem w poprzednim poście kiedyś je wylutowałem i zgóbiłem

proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3666689
    michu71
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Podaj symbol tego elementu (opis na plytce z ktorej wylutowales ten element)
  • #3 3667611
    Cieniu89
    Poziom 11  
    niewstety tam na płytce w miejscu tego elementu nic niepisze ponieważ jest to bardzo stara płytka i scieżki są z cyny
  • Pomocny post
    #4 3667638
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jak to nie pisze?Musi pisac!Zrob lepiej zdjecie tego elementu a tak pozatym skad wiesz ze to jest spalone?Skoro nie wiesz co to jest to jak to mierzyles?

Dodano po 1 [minuty]:

Na pewno to ma piec wyprowadzen?Moze ma cztery to wtedy by mi to wygladalo na mostek prostowniczy!
  • #5 3667661
    Cieniu89
    Poziom 11  
    heeh spalone było bo było widać po nim na zewnątrz i dym leciał juz to kiedyś zmieniałem ale znowu poszło mi sie wydaje ze od tego sie spaliło bo kupiłem tylko takie jedno bo mieli tylko jedno w sklepie i wlutowałem i podłaczyłem dwie kolumny pod jedno wyjscie i tez walneło az dym, poszedł ale niedługo rozkrece i zrobie fotke ;P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3667934
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Cieniu89 napisał:

jest w tym at-ku taka płytka przykrecona do tylenej obudowy do radiatora z tyłu obok bezpiecznika tam pod nią jest druga płytka i są tam dwa układy scalone przykrecone do radiatora i wlutowane do płytki

Ktoś przerobił i wstawił w końcówkę układy scalone :? Jedyne scalaki jakie AT9100 występują to : UL1200N ,UL1203,UL1621N ( w płytce tunera!). Do radiatora są zamocowane tranzystory końcowe (4-y sztuki BDP395-396 lub 2N6488-91 lub BD911-912 ) i 2x BC238(T104 i T204 - od prądu spoczynkowego). Niech kolega wpisze na www.tme.pl tda, lm i powie o jaki układ chodzi . I poda więcej szczegółów ( jakie elementy znajdują się na płytkach gdzie były układy,jak są połączone), bo inaczej nigdy nie dojdziemy o jaki układ chodzi ...
    Jeśli kolega nie wie to najlepiej powrócić do oryginalnego rozwiązania - patrz schemat końcówki AT9100 na elektrodzie ...
    Pozdrawiam :popcorn:
  • #7 3668131
    Cieniu89
    Poziom 11  
    A więc tak to jest całość przymocowane do radiatora
    a to w przybliżeniu ten układ zaznaczyłem na czerwono
    jeszcze bliżej
    z tego co sie orietuje to w tym zaznaczonym na czerwono miejscu jest tranzystor koncowy tak ?
    a tu dwie fotki układu z którym mam problem

przepraszam za jakość ale robiłem telefonem innej mozliwości niemam

te układy kupiłem ale sa złe i wlutowałem do sprawdzenia
    ale dalej niedziała poprostu kup[iłem je na pałe tylko ze tak wygladają i aby wam pokazać

na 100% jest to ich wina ponieważ juz to robiłem tylko jak pisałem zgubiłem je i nieznam ich oznaczen i o to was prosze jaki to tym ?
  • Pomocny post
    #8 3668263
    michu71
    Poziom 17  
    Jesli chcesz sie troszke pobawic to majac plytke z opisanymi elementami i schemat tego wzmacniacza mozesz odtworzyc orginalna koncowke mocy i napewno bedzie lepiej dzialac niz ta przerobka na TDA 2003, TDA 2030 lub cos w tym rodzaju
    Załączniki:
    • AT9100.zip (1.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3668299
    Cieniu89
    Poziom 11  
    czyli to niejest orginał ??
    hmm a mi sie wydaje ze to orginał wszystko jest spasowane

Dodano po 10 [minuty]:

kurcze spogladając na ten shemat niechce mi sie tego tworzyć robiłem rózne zeczy ze schematów ale to i tak mało zeby zacząc zrobić wzmacniacz
    niechce mi sie bo sie boje ze sie pogubie i niebedzie mi sie chciało dalej pracować i cała praca pójdzie na marne ch
    rozumim ze te drugie foto to cały kompletny wzmacniacz ??

bo te pierwsze to radio mnie nie interesuje

a wiec co mi radzicie ztymi układami co dałem foty
    jezeli niebedziecie znali odpowiedzi trudno pokombinuje z tym schematem ztworzyc nowy wzmacniacz
    o ile jest to kompletny schemat wzmacniacza to drugie foto
  • Pomocny post
    #10 3668346
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Cieniu89 napisał:
    A
    z tego co sie orietuje to w tym zaznaczonym na czerwono miejscu jest tranzystor koncowy tak ?

To nie jest tranzystor końcowy tylko układ scalony ! ( diabli wiedzą jaki TDA)
    Cała ta płytka(gdzie są te układy) jest przez kogoś dorobiona i wykonana.
    Ta płytka nad nią jest oryginalna(z wielką "szarą beczką" - kondensator filtrujący) i do spodu jej były przylutowane tranzystory końcowe. Skoro nie wiadomo jakie to układy najlepiej odtworzyć oryginalną końcówkę(jak pisał michu71 ) - według schematu .

Cieniu89 napisał:

na tej płytce z kondensatorem filtrujacym brakuje dózo czesci czy nie ??
    Nie wiedzieć czemu nie mogę zrobić powiększenia fotek...Z tego co widać brakuje sporo części . Na szczęście na płytce są symbole i zgodnie ze schematem możesz odtworzyć oryginalną końcówkę.
  • REKLAMA
  • #11 3668361
    Cieniu89
    Poziom 11  
    acha na to moze i wyglada moze to jakis tuning był ??

moze lepszy moze taki sam ale jezeli przeróbka to w celu na lepsza jakość pwnie czyli
    na tej płytce z kondensatorem filtrujacym brakuje dózo czesci czy nie ??
  • Pomocny post
    #12 3668604
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    na oko widac ze sporo:-) ja bym odbudował do oryginału i wywalił ten chłamik na tda:-)patre rezystorów dasz rade wlutowac:-) ale troche zabawy bedziesz miał:-)brakuje ci na pewno 2xBDP395/6 pewnie 2xbd139/140 pare becaków RÓB na oryginał!!!!!!!
  • #13 3668657
    Cieniu89
    Poziom 11  
    Dobrze ale wiecie jak to jest zaczynać dlatego chciał bym was prosic o pokazanie całego obszaru na jakimś schemacie tak zebym miał obszar tylko tej płytki i juz sobie poradze
    :)

a druga sprawa powiedzcie jaki jest / moze byc efekt połaczenia tego wzmacniacza z kolumnami unitra tonsil
    ZgC-50-8-44
    Moc-50W
    Impedancja-8ohm
  • #14 3668727
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3668735
    Cieniu89
    Poziom 11  
    jeszcze jedno

zobaczcie
    w tym miejscu brakuje kondensatora tzn ja go urwałem bo sie trzeymał na jednym drucie powiedzcie czy to ma zwiazek ze wzmacniaczem czy z radiem ponieważ wlutowałem drugi o tych samych parametrach ale o wiele mniejszy i jak właczyłem wzmacniacz to wybuchł
    czy jezeli wstawie/kupie taki jak był Zielony (wtedy wlutowałem czarny) 470uF 25v
    drugie to czy ta dioda ma na ten kondensator wpływ poniewaz tez była zbita to wstawiłem 1n402
    czy jest dobra ?
    czy mam kupić inną na płycie pisze n6

Dodano po 2 [minuty]:

i jeszcze ponowie

Dobrze ale wiecie jak to jest zaczynać dlatego chciał bym was prosic o pokazanie całego obszaru na jakimś schemacie tak zebym miał obszar tylko tej płytki i juz sobie poradze
    Smile

a druga sprawa powiedzcie jaki jest / moze byc efekt połaczenia tego wzmacniacza z kolumnami unitra tonsil
    ZgC-50-8-44
    Moc-50W
    Impedancja-8ohm
  • #16 3668765
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    hmm zobacz na płycie jakich R ci brakuje jakich C nie ma zrób liste wez schemat do łapy pospisuj na kartke elementy i do sklepu:-) kolega juz ci napisał czmu TDA ci wywala:]
  • #17 3668772
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3668785
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3668802
    Cieniu89
    Poziom 11  
    renegat ale te fotki post wyzej to juz co innego
    w tym miejscu
    znajduje sie to

jeszcze jedno

zobaczcie
    w tym miejscu brakuje kondensatora tzn ja go urwałem bo sie trzeymał na jednym drucie powiedzcie czy to ma zwiazek ze wzmacniaczem czy z radiem ponieważ wlutowałem drugi o tych samych parametrach ale o wiele mniejszy i jak właczyłem wzmacniacz to wybuchł
    czy jezeli wstawie/kupie taki jak był Zielony (wtedy wlutowałem czarny) 470uF 25v
    drugie to czy ta dioda ma na ten kondensator wpływ poniewaz tez była zbita to wstawiłem 1n402
    czy jest dobra ?
    czy mam kupić inną na płycie pisze n6

i porsze o odpowiedzi na cały ten post bardzo proszę

Smile

ZgC-50-8-44
    Moc-50W
    Impedancja-8ohm
  • #20 3668804
    michu71
    Poziom 17  
    Ta dioda to D6 to jest dioda zenera oznaczenie tej diody to: BZP683C22 a ten kondensator to: C7 470µF /25V co do glosnikow to spoko beda grac choc do tego wzmacniacza mozna podlaczyc glosniki 80W 8Ω
  • #21 3668828
    Cieniu89
    Poziom 11  
    dobrze tak ze temat z ta dioda mamy zakonczonu kondensator wiem jaki tylko jeszcze bym prosił
    jaka kupić ta diode i czy to przez ta diode wywala kondensator (zreszta sie zprawdzi :D tylko jaka dioda)

wszystko juz wiem tak ze prosze was jeszcze tylko o odpowiedz na prosbe aby ktoś dał mi sam schemat tej czesci wzmacniacza która mam przerobic na orginał zebym wiedział co i jak bo narazie rozumiecie jestem, laikiem i zabardzo sie niechce połapac moze i bym załapał ale wole niech jakis fachowiec da mi ta czesc na schemacie wtedy bede wiedział juz co
  • Pomocny post
    #22 3668888
    michu71
    Poziom 17  
    Napisalem ci jak sie nazywa ta dioda BZP683C22 a schemat juz wczesniej zalczylem
  • REKLAMA
  • #23 3668934
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Nie chce Cie martwic ale po takich przerobkach przez osoby trzecie mozesz miec ciezko doprowadzic ten sprzet do wersji orginalnej tym bardziej ze jak zaznaczyles jestes laikiem!
  • #24 3668941
    Cieniu89
    Poziom 11  
    ok sprawa diody załatwiona ale teraz czy ta czesc
    o holera spogladajac na ten schemat to by mi wieki to zajeło O_o

spójzcie na to

tak na oko mozna okreslić jakie elementy są ale teraz powiedcie mi co mam kupic i w jakich ilościach temu kto mi napisze wszystkie częsci potrzebne do reaktywacji at-ka bede niezmiernie wdzieczny i odwdziecze sie super pochwą :)
    prosze o zrobienie listy czesci mi potrzebnych
    błagam

marian zapewniam ze z pracami manualnymi dam se rade ;)
  • #25 3668988
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Widzisz te puste miejsca na plytce?To tam musisz wlutowac brakujace czesci a reszte dowiesz sie z schematu np.widzisz ze brak jest na plytce rezystora R101 to zerkasz na schemat i odczytujesz ze ma miec on wartosc 1,5KΩ wiec lutujesz go a z reszta czesci postepujesz tak samo!Nie jest to proste dla laika ale skoro twierdzisz ze sobie dasz rade to dzialaj!Powodzenia
  • #26 3669016
    Cieniu89
    Poziom 11  
    nie spoko dobra bede sam próbował myslałem ze da mi ktoś liste /gotowca co mam kupic :(
  • Pomocny post
    #27 3669102
    michu71
    Poziom 17  
    Prosze oto lista elementy sa na 2 kanaly mam nadzieje ze teraz juz sobie poradzisz
    Załączniki:
    • AT9100.txt (657 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 3669112
    Cieniu89
    Poziom 11  
    michu wielkie dziki jade jutro do szpitala ale w piatek juz wracam tak ze sie odezwe ale wielkie dzieki pochwa poszła ;)
    jestes wielki o ile to wszystkie czesci do koncówki moc :)
    dzioeki jeszcze raz
    ale narazie niezamykajcie moze sie odezwe w piatek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z uszkodzonym elementem w końcówce mocy wzmacniacza AT9100, który użytkownik początkowo błędnie identyfikował jako tranzystor końcowy z pięcioma wyprowadzeniami. Okazało się, że uszkodzony element to prawdopodobnie układ scalony, a nie tranzystor. Wzmacniacz posiada oryginalne tranzystory końcowe (np. BDP395/396, 2N6488-91, BD911-912) przymocowane do radiatora, natomiast na dodatkowej płytce znajdują się scalaki, które mogą być przeróbką (np. TDA2030, TDA2003), nieoryginalną i nieodpowiednią do zasilania ±34V, co powoduje ich uszkodzenie. Zalecane jest odtworzenie oryginalnej końcówki mocy według schematu dostępnego na forum Elektrod, gdyż przeróbki z układami TDA często zawodzą. W dyskusji poruszono także temat uszkodzonego kondensatora elektrolitycznego 470µF 25V oraz diody zenera BZP683C22 (oznaczenie D6), które mają wpływ na stabilność i poprawne działanie wzmacniacza. Użytkownik prosił o schemat i listę części potrzebnych do odbudowy oryginalnej końcówki mocy, którą otrzymał wraz z instrukcjami dotyczącymi montażu brakujących rezystorów i kondensatorów. Poruszono również kompatybilność wzmacniacza z kolumnami Unitra Tonsil ZgC-50-8-44 (50W, 8Ω), które są odpowiednie do tego wzmacniacza. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest powrót do oryginalnej konstrukcji końcówki mocy AT9100, wymiana uszkodzonych elementów na oryginalne lub zgodne z dokumentacją oraz unikanie nieoryginalnych przeróbek z układami scalonymi TDA, które nie wytrzymują wysokiego napięcia zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA