logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować uszkodzony mostek na płycie głównej w warunkach amatorskich?

tedd 20 Sie 2002 21:50 1916 5
REKLAMA
  • #1 33213
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    100% płyt wysłanych do serwisu pogwarancyjnego wraca z diagnozą "uszkodzony mostek taki a taki - brak części.W związku z tym ponoszę same straty.Jak w warunach amatorskich zbadać który chip jest i czy w ogóle jest uszkodzony?.Parę płyt zwróconych z serwisu odpaliło np,po złataniu ścieżki.Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć co nieco. w tym temacie.Zakładam.że płyta grzeje klocka,chipy nie są gorące,bios jest OK, generator OK- to mogę ustalić.Zapraszam do dyskusji.
  • REKLAMA
  • #2 33233
    marc.o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    z samym sprawdzeniem niektorych kosci moze byc duzy problem natury
    technicznej, gdyz w plytach czesc ukladow ma wyprowadzenia "pod soba"
    (jak np: procesory grafiki) co skutecznie blokuje mozliwosc dostania sie
    do konkretnego wyprowadzenia
  • REKLAMA
  • #3 33326
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    dzieki za odpowiedz
    dodam,że przy pomocy karty POST co nieco można zdiagnozować, ale mnie interesuje sytuacja kiedy karta milczy,Który chip startuje pierwszy północ czy południe.Słyszałem.że w miejsce kości Bios-u można umieścić flash ze specjalnym programem diagnozującym jakiś zakres adresów.Może ktoś z kolegów posiada taki plik do zaprogramowania lub zna zródło nabycia kości w kraju
  • REKLAMA
  • #4 33340
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Uszkodzenia płyt powstają głównie na skutek podkręcania parametrów. Walnięty zasilacz wcale nie rokuje podniesienia płyty po jego naprawie, chociaż wydawałoby się to być prostym uszkodzeniem. W większości przypadków pada jeden z mostków -tylko czasami się silnie nagrzewa i można to zdiagnozować. Zdarza się że jest po kilku minutach zimny -to też świadczy o jego uszkodzeniu. W takich wypadkach żadne karty nie wnoszą nic nowego.
  • REKLAMA
  • #5 33550
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    wit
    posiadam pamięć flash z programem demo bardzo skąpą wersję.Po włożeniu w miejsce Bios-u diagnozuje chipy,przebieg pracy widoczny jest na karcie POST lub sygnalizowany akustycznie.Raczej w tej wersji jako ciekawostka.Mam nadzieję,że ktoś ma pełną wersje lub opis.Jestem też zainteresowany.
  • #6 33566
    DariuszM
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam
    Czy próbowałeś równiez na płycie z uszkodzonym mostkiem (jeśli płyta milczy) ? Jak się zachowuje wtedy?
    Pozd
REKLAMA