logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MOTOROLA E1000 - problem z instalacją sterowników do PC

klaku 09 Mar 2007 17:23 5716 12
REKLAMA
  • #1 3660634
    klaku
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z moją motorolka e1000, otóż po pierwszym podłączeniu włączonego telefonu do kompa, pojawił się błąd z wykryciem telefonu.
    Zainstalowałem SP2 do windowsa XP i telefon był widoczny dopiero po odpaleniu np. multi flash flex, nastepnie instalował sterowniki itd.
    Niby wszystko ok ale w trybie BL komp go nie wykrywa... Dodam jeszcze ze po każdym uruchomieniu kompa sytuacja sie powtarza tzn, podłaczam telefon do kompa, odpalam mff znów instaluje sterowniki i dopiero tel jest widoczny i tak na okrągło....
    Czy ktos wie jak temu zaradzić?
    Kabel chyba serwisowy skoro wgrał oprogramowanie do v300.:)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3660926
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    kiedyś też miałem podobny problem.
    Spróbuj według tego opisu.
    Naposz czy pomogło :-))
    Załączniki:
    • Jak prawidłowo zainstalować sterowniki USB dla programu Victora lub PST.doc (61.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3661104
    klaku
    Poziom 10  
    Ok, sprawdze ale nie masz może tego pliku w innym formacie? U mnie w wordzie wyskakują błedy a w wordpadzie jest bez obrazów.
    Pozdro:)
  • REKLAMA
  • #4 3661490
    maciekbednarz
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    tutaj masz stery
    Załączniki:
    • P2K_Drivers_2.9.zip (31.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3661788
    klaku
    Poziom 10  
    Ok no zainstalowałem te stery i dalej nic.
    na motce v300 w trybie BL normalnie wykrywa ale na e1000 nie.
    Moze to wina tego BL bo z tego co zauważyłem to jedyny sposób aby zamknąć Bl w e1000 to wyjęcie baterii, a gdy ta jest bardzo słaba to BL i tak pokazuje "battery OK"
    Niby błachostka ale jak zmienic Bl jak komp jej nie widzi.:)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3886351
    ewa1982
    Poziom 17  
    Fridem napisał:
    bo czasem musisz pogrzebać w rejestrze systemowym

zacznijmy od tego, że grzebie się w rejestrze tylko w takim wypadku gdy ma się Win XP z SP1 a jakbyś niezauważył jak byk pisze że ma
    zainstalowany SP2

klaku napisał:
    Niby wszystko ok ale w trybie BL komp go nie wykrywa...

czy do tej motki E1000 masz jak tel jest w trybie bootloadera zainstalowane urządzenie Motorola Flash Interface?

czasami pomaga zmiana portu USB itp
  • #8 3886376
    Fridem
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    napisałem wyraź nie poradnik i podałem adres tam jest wszystko opisane a w rejestrze systemowym trzeba zmienić jak się ma sp2 a nie sp 1 panie kolego ściągnij sobie ten poradnik i rób tak jak tam pisze a sterowniki masz w pst ale to wszystko jest w poradniku
  • #9 3886386
    ewa1982
    Poziom 17  
    Fridem napisał:
    a w rejestrze systemowym trzeba zmienić jak się ma sp2 a nie sp 1

no to bardzo ciekawe tylko że ja mam motkę od pół roku wcześniej miałam sp1 i na prawdę nie raz robiłam te zmiany, teraz mam sp2 i wiem co się kiedy robi więc najpierw może zapoznaj się z tematem a póżniej się wypowiadaj

Cytat:
    ...W przypadku Windows 2000 oraz Windows xp z dodatkiem Servicepack 2 wystarczy:

1. Zainstalować program
    2. Zrestartować komputer
    3. Podłączyć telefon do kabla po restarcie komputera....

Cytat:
    ...W przypadku instalacji pod systemem Windows xp z dodatkiem Service pack 1 wystarczy zainstalowanie poprawki Microsoft WindowsXP-KB822603-x86-PLK lub opisane poniżej zmiany w rejestrze...

[źródło: matrax]

więc zmienia się jak ma się SP1 a nie jak napisałeś SP2

poza tym skoro tel nie jest wykrywany w trybie bootloadera to wygląda jakby nie miał zainstalowanego urządzenia Motorola Flash Interface
  • #10 3886437
    Fridem
    Poziom 12  
    Z tematem sie zapoznałem ja od ponad roku miesięcznie robie ok 40szt e1000 no ale nie o to tu chodzi nich autor tematu kombinuje i oby mu wszystko działał nie ważne jakim sposobem aby działało
    pozdro
  • #11 3886451
    ewa1982
    Poziom 17  
    nie przeczę może i się znasz ale wprowadzasz w błąd jeśli chodzi o te zmiany, o to mi tylko chodzi
  • #12 3886454
    Fridem
    Poziom 12  
    Oki może i masz racje pozdrawiam oby autorowi się udało
    pozdrawiam
  • #13 5037095
    kopycisko
    Poziom 11  
    W sumie o tygodnia męczę się nad tym samym problemem... ale dzisiaj udało mi się dokonać przełomowego odkrycia. Na pewnym forum poświęconym telefonowi (tylko i wyłącznie) e1000 (ze stajni motorola) istnieje taki fajny poradnik. Opisane jest w nim, że najpierw trzeba zainstalować program PST (jako, że ma najfajniejsze sterowniki), a potem program typu RSD (do flashowania). Mimo takiej kolejności i szczerych chęci nie udało mi się nic wskórać. Może dlatego, ze mam nieco zmodyfikowanego windowsa xp sp2. Po przejrzeniu tysięcy for, artykułów, zainstalowaniu podobnej ilości programów o sterowników nic nie mogłem zrobić (w czasie działań bojowych, gdy straciłem cierpliwość dość poważnie uszkodziłem kabel... ). Dzisiaj kupiłem nowy kabel i postanowiłem wywalić cały (dość pokaźny) stuff jaki mi się nagromadził w ciągu ostatniego tygodnia (około 1 gb danych).

Zacząłem od początku

1. Zainstalowałem program PST (v 7.12.1)
    2. Zainstalowałem RSD Lite v3.4

(pomimo klapy - RSD nie wykrywał telefonu, mimo, że komp zwrócił krótką informacji o urządzeniu usb...)

3. uruchomiłem PST.
    4. Kliknąłem nowy i wybrałem pierwsze z brzegu coś -> OK
    5. Zaczęło coś szukać analizować kąbinować....
    6. Gdy skończyło odpaliłem RSD, który mimo mojego ogromnego zdziwienia... wykrył telefon

Od tego momentu wszelkie programy wykrywały motke bez najmniejszego problemu.
    ------------------------------------------

Wcześniej próbowałem połączyć się oryginalnym oprogramowaniem Motorola Mobile PhoneTools v 4.0 . Wykrywało telefon i można było nawet poprzerzucać dane, ale telefon był widoczny tylko dla tego programu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji sterowników do telefonu Motorola E1000 podłączanego do komputera z systemem Windows XP SP2. Po pierwszym podłączeniu telefonu pojawia się błąd wykrywania urządzenia, a sterowniki instalują się dopiero po uruchomieniu programów takich jak Multi Flash Flex (MFF). Telefon jest widoczny w normalnym trybie, ale w trybie bootloadera (BL) komputer go nie wykrywa, co uniemożliwia modyfikację bootloadera. Użytkownicy sugerują instalację sterowników z pakietu PST oraz programu RSD Lite do flashowania, a także sprawdzenie, czy w trybie BL jest zainstalowane urządzenie Motorola Flash Interface. Wskazano, że czasem pomaga zmiana portu USB lub czyszczenie rejestru systemowego, jednak zmiany w rejestrze są zalecane głównie dla Windows XP SP1, a nie SP2. Problem może wynikać z uszkodzonego kabla lub nieprawidłowej instalacji sterowników. Zalecane jest użycie oryginalnego lub serwisowego kabla oraz dokładne odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników PST i RSD Lite w odpowiedniej kolejności. Dostępne są poradniki tuningowe i instrukcje na forach dedykowanych telefonowi Motorola E1000, które opisują szczegółowo proces instalacji i konfiguracji sterowników oraz obsługę trybu bootloadera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA