logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukowanie termotransferowe na papierze kredowym atramentową drukarką – czy możliwe?

Mako12 09 Mar 2007 17:40 4833 20
REKLAMA
  • #1 3660683
    Mako12
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Elo,
    Mam problem, ponieważ nie mam drukarki laserowej Moje pytanie brzmi czy mozna drukowac na atrametową drukarką na papierze kredowym ??
  • REKLAMA
  • #2 3660694
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Nie nie można
  • #3 3660870
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    wydrukuj na zwykłym papierze, potem idź do jakiegoś punktu xsero i tam ksero na kredowym wykonaj.
  • REKLAMA
  • #4 3661428
    Mako12
    Poziom 17  
    A w każdym punkcie ksero są laserowe drukarki??
  • #5 3661455
    Marian83
    Poziom 20  
    No jak się spytasz to pewnie uzyskasz tę informacje:)
  • REKLAMA
  • #6 3661675
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Przecież każde ksero to laser :lol:

Drukujesz na atramencie w chacie , idziesz na ksero , odbijasz to i robisz z tego termotransfer.
  • #7 3661805
    Mako12
    Poziom 17  
    no ja mam urządzenie wielofunkcyjne(kserowanie ,skanowanie, drukowanie itd)i jakos nie ma laserowej drukarki.:)Jeszcze mam jedno rozwiązanie, moge isc do szkoły ale dopiero w czwartek ;(
  • #8 3661885
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Witam

NIech Ci ktorzy mowia , ze nie mozna podadza powod dlaczego nie mozna ;) wyslucham
  • #9 3662187
    _TERMINATOR_
    Uczeń
    Ocena: 3
    Tak jak mowią koledzy wydrukuj 1:1 do punktu ksero idziedz z kredowym dajesz gościowi papier i niech ci przekseruje na kredówce
  • #10 3662248
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    @danlacher bo toner ma taką fajną właściwość, że pod wpływem temperatury się przenosi... Atrament już nie... No chyba,że w drukarkach termicznych... ale to i tak sądzę, że by się zmyło w chlorku / białym:)
  • #11 3662359
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    danlancher bo atrament w zawarty w kartridż-ach jest wodą zabarwioną barwnikami i zagęszczaczami natomiast toner:
    Cytat:
    Toner zazwyczaj składa się z dwóch frakcji: większe kulki szklane (średnica kilkadziesiąt µm) i bardzo drobnych odpowiednio zabarwionych kulek żywicy termoplastycznej (średnica ok 0,1 µm). W niektórych typach kserokopiarek stosuje się ciekłe tonery. Toner wykorzystuje się głównie w drukarkach laserowych i kserokopiarkach.
    Wypis z wikipedii

Mako12 można drukować tylko że atrament nie wsiąknie w papier i się rozleje. Zrób tak jak wszyscy radzą, wydrukuj w wysokiej jakości rysunek na zwykłym papierze i zanieś do punktu ksero.
    A dla tych co chcieli by postąpić podobnie z folią termo transferową to od razu mówię że w punktach kserograficznych nie pozwolą Wam zkserować rysunku na tę folię (chyba że jakiś znajomy pracuje w takim punkcie).
  • REKLAMA
  • #12 3662503
    JogiFP
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A mogę np. pojechać do punktu ksero i nie wydrukuje tego tylko nagram na dyskietkę i dam im żeby mi wydrukowali odrazy na papier kredowy, tak też może być ??
  • #13 3662633
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    JogiFP napisał:
    A mogę np. pojechać do punktu ksero i nie wydrukuje tego tylko nagram na dyskietkę i dam im żeby mi wydrukowali odrazy na papier kredowy, tak też może być ??

Można, jeżeli tylko dany punkt kserograficzny oferuje takie usługi :)
  • #14 3662714
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    A dlaczego jak ja wydrukowalem swoja drukarka atramentowa schemat x3-4 poczym przeniaslem go na plytke termostansferem to mi ladnie wyszlo? :) Widocznie da sie,nie jest to takie piekne moze jak na laserowce i jest pare drobiazgow do poprawki,ale da sie. Trzeba tylko nastawic na najwieksza jakosc drukowania... ;)
  • #15 3699211
    zaytzev
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ja mam pytanie - czy można użyć papieru satynowanego? Pochodziłem po papierniczych i wszędzie mi mówią, że papieru kredowego już się nie prowadzi i zamiast niego jest tylko satynowany.
  • #16 3699306
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Czy nie lepiej wydrukować normalnie laserowo na folii termotransferowej TES200 http://www.aphelektra.com/ a nastepnie przenieść na miedź. Sprawdzone i stosowane od paru lat!
  • #17 3699399
    zaytzev
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    O całe 5 zł gorzej :D Ale też się zastanawiam.
  • #18 3699417
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Cóż to jest wobec wiecznej chwały którą ma przynieśc Twój projekt. :)
  • #20 4330627
    wabhp
    Poziom 11  
    Mam problem z odmaczaniem, po 1 h moczenia płytka wygląda jak na zdjęciu.
    Co robię nie tak?
    Czy zbyt wysoką temperature żelazka mam?
    Czy może papier nie jest tak gładki jak powinien?
    Załączniki:
    • Drukowanie termotransferowe na papierze kredowym atramentową drukarką – czy możliwe? img_1884.jpg (60 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 4330760
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    To są resztki kredy wtopione w toner.Ja osobiście przed właściwym trawieniem wkładam (bo akurat mam) do słabego roztworu kwasu azotowego
    Sprawdzi się prawdopodobnie nawet zwykły ocet.

Podsumowanie tematu

✨ Drukowanie termotransferowe na papierze kredowym za pomocą drukarki atramentowej jest problematyczne, ponieważ atrament nie wsiąka odpowiednio w papier kredowy i rozlewa się, co utrudnia przeniesienie obrazu termotransferem. Toner z drukarek laserowych ma właściwości termiczne umożliwiające przenoszenie obrazu pod wpływem temperatury, czego atrament nie posiada. Zalecanym rozwiązaniem jest wydrukowanie projektu na zwykłym papierze atramentową drukarką, a następnie wykonanie kserokopii laserowej na papierze kredowym w punkcie ksero, który dysponuje drukarkami laserowymi. Alternatywnie można użyć folii termotransferowej, np. modelu TES200, na którą drukuje się laserowo, a następnie przenosi obraz na miedź. W dyskusji poruszono także kwestie dostępności papieru kredowego, który bywa zastępowany papierem satynowanym. Problemy z odmaczaniem płytek termotransferowych mogą wynikać z niewłaściwej temperatury żelazka lub jakości papieru, a resztki kredy można usunąć przez zanurzenie w słabym roztworze kwasu azotowego lub occie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA