logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skymax 771St Combo - Rozciąganie obrazu na jasnych kolorach, pasy na ekranie

maniek163 10 Mar 2007 11:28 1389 7
REKLAMA
  • #1 3662855
    maniek163
    Poziom 11  
    Witam. nic na ten temat nie znalazłem więc zakładam nowy temat
    Od pewnego czasu dziwnie rozciąga mi obraz , zwłaszcza na jasnych i jaskrawych kolorach. robią się taki pasy jak na fotkach:
    Skymax 771St Combo - Rozciąganie obrazu na jasnych kolorach, pasy na ekranieSkymax 771St Combo - Rozciąganie obrazu na jasnych kolorach, pasy na ekranieSkymax 771St Combo - Rozciąganie obrazu na jasnych kolorach, pasy na ekranieSkymax 771St Combo - Rozciąganie obrazu na jasnych kolorach, pasy na ekranieSkymax 771St Combo - Rozciąganie obrazu na jasnych kolorach, pasy na ekranieSkymax 771St Combo - Rozciąganie obrazu na jasnych kolorach, pasy na ekranieSkymax 771St Combo - Rozciąganie obrazu na jasnych kolorach, pasy na ekranieSkymax 771St Combo - Rozciąganie obrazu na jasnych kolorach, pasy na ekranie
    Co może być przyczyną. Od Eurozłącza żadne ścieżki (w TV i SAT) nie są pęknięte a kabel też jest dobry bo kupiłem już drugi. Proszę doradźcie mi co to może być bo chcę go zanieść do serwisu a nie chcę się dać naciągnąć na koszta.
  • REKLAMA
  • #2 3663299
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    Sprawdź na innym TV czy masz ten sam problem.

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #3 3663599
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam -kolega nie pisze czy to ma z DVB-T czy też z DVB-S jezeli objaw występuje i w jednym jak i w drugim to na 100% jest to uszkodzenie po stronie przetwornicy w odbiorniku,bezwzględnie do wymiany elektrolity wszystkie i to na nowe temperaturowo 105 stp.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3663624
    maniek163
    Poziom 11  
    tak to występuje przy Dvb-t i Dvb-s.
    Ile to może kosztować?
  • #5 3663805
    szabla12
    Poziom 19  
    Jeżeli masz lutownice i troszke pojęcie o lutowaniu to po rozebraniu masz zasilacz a w nim kondensatory,sama cena kondensatorów jest bardzo niska,musisz zapisać jakie potrzebujesz takie kupujesz i wstawiasz,zasada jest jedna jeden wylutowany i wstawiamy itd,to jest naprawde proste-może masz kolege co tam ma większe pojęcie to tuner pod pache i idż do niego.
  • #6 3663815
    maniek163
    Poziom 11  
    Czyli tu chodzi o wymiane kondensatorów?
    Jeżeli tak to nigdzie z tym nie muszę chodzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3664249
    szabla12
    Poziom 19  
    Czyli czas zabierać się do pracy:D
    pozdrawiam,i powodzenia.
  • #8 3664485
    maniek163
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozciąganiem obrazu i pojawianiem się pasów na jasnych i jaskrawych kolorach w odbiorniku Skymax 771St Combo, zarówno przy sygnale DVB-T, jak i DVB-S. Po wykluczeniu uszkodzeń kabli i złączy Eurozłącza, wskazano, że przyczyną może być uszkodzenie przetwornicy zasilacza w tunerze, a konkretnie zużyte kondensatory elektrolityczne. Zaleca się wymianę wszystkich kondensatorów na nowe o wyższej temperaturze pracy (105°C). Wymiana kondensatorów jest stosunkowo prosta i może być wykonana samodzielnie przez osobę posiadającą podstawowe umiejętności lutowania. Koszty części są niskie, a naprawa powinna wyeliminować problem z obrazem.
REKLAMA