logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skymax SX 771ST COMBO - brak odbioru telewizji naziemnej w Warszawie

galante 03 Lis 2007 22:05 3357 7
REKLAMA
  • #1 4443416
    galante
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Mam od dwóch odbiornik Skymax SX 771ST COMBO. Programy satelitarne odbiera ok.
    Natomiast dwa lata temu i dzisiaj próbowałem złapać programy naziemnej telewizji bez rezultatu.
    Mieszkam w Warszawie. Na dachu mam antenę TV, doprowadzoną do tv analogowego. Odbiór przyzwoity.
    Ustawiłem parametry w odbiorniku na kanał 48, 8K, 16-QAM, 3/4, 1/32.
    Gdy szukam programów, nie znajduję nic.
    Co może być przyczyną?
    Długi kabel antenowy, ok 25m (z dachu 4piętrowego bloku na 1 p)?
    Antena podłączona do video, później przez TV sat do TV?
    Inne????
    Dz. za pomoc. Czekam na sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4443947
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Spróbuj włączyć antenę bezpośrednio do tunera Combo i wtedy uruchomić
    przeszukiwanie /naziemne/. Powinien coś zapisać chyba że Masz inne
    parametry w ustawieniach.
  • REKLAMA
  • #3 4449333
    galante
    Poziom 23  
    Spróbuj włączyć antenę bezpośrednio do tunera Combo i wtedy uruchomić
    przeszukiwanie /naziemne/.
    Zrobiłem tak jak sugerowałeś, ale nic to nie wniosło. Podłaczyłem antenę tv bezpośrednio do tunera, a tuner do TV. Ustawiłem parametry na kanał 48, 8K, 16-QAM, 3/4, 1/32 i właczyłem przeszukanie. Niestety nie wyszukał żadnego programu.
    brakuje mi pomysłu, co może być przyczyną.
    Czekam na dalsze sugestie.
  • REKLAMA
  • #4 4458410
    galante
    Poziom 23  
    nadal nie potrafię ustawić odbioru programów w combo skymax
  • REKLAMA
  • #6 4472473
    galante
    Poziom 23  
    To jeszcze gdybyś mógł napisać jak chłopu na miedzy, które parametry muszę ustawić w tunerze, aby móc znaleźć jakikolwiek program.
    Moje wszelkie próby okazują się bezskuteczne.
    A może masz jakiegos linka do ustawiania tunera i parametrów odbioru programów naziemnych?
  • #8 4535268
    Jacek-Molski
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ostatnio na kanale 48 TVP nadaje w MPEG4 i nie odbierzesz tego na swoim tunerze.

Odbierze, odbierze - nadają równolegle i w MPEG-2

Spróbuj na kanale 55, tam nadaje DVB-T POT (Tvn i Polsat) - tutaj wyłączyli MPEG-2

A swoją drogą to g****ne odbiorniki - na 10 sprzedanych - 7 wróciła zwalonych w ciagu gwarancji:cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa odbiorniki Skymax SX 771ST COMBO i ma problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T w Warszawie. Programy satelitarne działają poprawnie, natomiast próby odbioru naziemnej telewizji na kanale 48 z parametrami 8K, 16-QAM, 3/4, 1/32 nie przynoszą efektu. Antena jest podłączona bezpośrednio do tunera, a tuner do telewizora. Sugerowano sprawdzenie podłączenia anteny bezpośrednio do tunera oraz zmianę kanału na 55, gdzie nadaje DVB-T POT (m.in. TVN i Polsat). Zwrócono uwagę, że na kanale 48 TVP nadaje w standardzie MPEG4, który może nie być obsługiwany przez tuner, natomiast na kanale 55 nadają w MPEG-2 lub MPEG-4. Podano link do instrukcji serwisowej Skymax COMBO oraz przykładowe prawidłowe ustawienia DVB-T POT. Wskazano również, że odbiorniki Skymax mają opinię zawodnych, co może wpływać na problemy z odbiorem. Długość kabla antenowego i sposób podłączenia mogą mieć wpływ, ale głównym problemem jest prawdopodobnie niekompatybilność tunera z nowszymi standardami nadawania DVB-T w Warszawie.
REKLAMA