logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98SE na Fujitsu Stylistic 3400 bez napędu - problem z dyskiem

bodzio250 10 Mar 2007 12:15 1909 3
REKLAMA
  • #1 3663018
    bodzio250
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. Posiadam Tablet PC Fujitsu Stylistic 3400. Chce zainstalować na nim Windows 98SE. Zaznaczę, że nie posiadam do niego zdanego napędu.
    Posiadam obraz dysku z systemem, na którym to tablet wcześniej pracował. Po jego przywróceniu system nie wstaje, tylko wyskakuje komunikat o nieprawidłowym dysku. Czy , któryś z użytkowników tego forum jest mi wstanie pomóc ?
  • REKLAMA
  • #2 3663089
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Skopiuj wersję instalacyjną Win 98 na ten dysk i z niego uruchom instalację.

Komunikat o nieprawidłowym dysku, to albo brak aktywnej partycji, albo plików rozruchowych systemu (polecenie sys).
  • REKLAMA
  • #3 3663126
    bodzio250
    Poziom 12  
    Dysk podpięty do komputera stacjonarnego system sie botuje, wiec partycja jest na 100% aktywna, a jeśli chodzi o resztę to jestem w sprawie plików startowych itp. lamerkiem wiec i pytania mogą na takim poziomie być. Proszę jaśniej jakie pliki przekopiować aby ruszyła instalacja. (wystarczy sama instalka w98 czy coś jeszcze?)
  • #4 3667439
    bodzio250
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Mam pewne postępy (tak mi się wydaje) w instalacji systemu. Robię to tak, że na nowo założonej partycji i sformatowanej (FAT32)kopiuję instalkę WIN98 oraz poleceniem " SYS A: C:" (i tu podziękowania dla "mbo" który mnie pokierował). Tak spreparowany dysk wkładam do tableta. Potem uruchamiam instalkę z dysku i wszystko jest Ok aż do momentu pierwszego restartu po którym to wyskakuje komunikat o nieprawidłowym dysku i tak w kółko. Może ktoś ma na to lekarstwo?

PS

Na stronie producenta w śród sterowników znalazłem plik o nazwie PHDISK i nie wiem do czego on służy a informacja o nim jest taka:

Stylistic 3400 PHDISK Utility

19 May 2000

This archive contains the PHDISK (Phoenix Disk) utility which will allow
    you to create a Save-To-Disk file or a Save-To-Disk partition on the
    hard drive of your Stylistic 3400. The Save-To-Disk file or partition is
    where the system will save configuration information and the contents of
    memory when a Save-To-Disk operation is performed.

To view the current configuration of your Stylistic 3400 Save-To-Disk file
    or partition, exit Windows 98 and restart the computer in DOS mode.
    Then type "PHDISK" and press the <ENTER> key. A brief help screen will
    also be displayed.

For additional informaiton on how to use this utility, please refer to
    the Stylsitic 3400 Technical Reference Guide. You may also contact your
    local help desk or reseller. You can also contact your assigned FPSI
    Systems Engineer or call FPSI Customer Support at one of the numbers
    listed in our Web site at <http://www.fpsi.fujitsu.com/support/>.
REKLAMA