logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do szyfrowania katalogów z hasłem w Windows Explorerze

Mariusz B. 26 Wrz 2003 18:41 3080 15
REKLAMA
  • #1 339945
    Mariusz B.
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Potrzebny mi taki programik, powinien:
    - Zabezpieczac wejscie do katalogu haslem
    - Nie pozwalac usuwac, badź przenosic katalogu
    - Dostep do katalogu powinien byc z poziomu explorera windowsa

Z gory dzieki za pomoc
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 339961
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Poszukaj na forum :!:
  • #3 340022
    Mariusz B.
    Poziom 11  
    Szukalem i nic nie znalazlem :(
  • REKLAMA
  • #5 340062
    Mariusz B.
    Poziom 11  
    No, ogladalem te tematy, ale mi nie chodzi o program, ktory tworzy dodatkowe wirtualne dyski, tylko o program, ktory zabezpieczy katalog haslem, bo na infie kazdy ma zalozony folder i kazdy moze do niego wejsc lub usunac. Wiec chodzi mi o program ktory potrafi to jakos zabezpieczyc.

Pozdrowienia
  • #6 340073
    elektryk
    Poziom 42  
    Nie można zabezpieczyć katalogu ani pliku w sposób niemożliwy do odczytania na systemach 95/98/ME. W systemach NT/2000/XP.. istnieją prawa dostępu do katalogów oraz mechanizm szyfrowania danych(od win 2k w góre, chociaż do NT można też to doinstalować). Wymagają one systemu kont, przy czym prawa katalogów nie istnieją dla administratora oraz dla narzędzi "niskopoziomowych". Szyfrowanie plików jest nienaruszalne.
  • #7 340080
    Mariusz B.
    Poziom 11  
    :/ pamietam ze gdzies widzialem taki programik na 98SE
  • #8 340085
    elektryk
    Poziom 42  
    Mariusz B. napisał:
    :/ pamietam ze gdzies widzialem taki programik na 98SE
    Był taki programik "Ukrywacz katalogów" czy jakoś tak, jednak technika jaką on przedstawia jest delikatnie mówiąc żałosna.
  • REKLAMA
  • #9 340119
    Mariusz B.
    Poziom 11  
    Nie wiem może tak ale nie pamietam nazwy, czyli mowisz ze taki programik nie istnieje ??
  • REKLAMA
  • #10 341479
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Pod win95 byl niegdys program win hacker sie nazywal. Nie wiem czy potrafil katalogi ukrywac dyski na pewno ale :) to ukryl ci w eksplaratorze (moj komputer) po uruchomieniu np. windows commandera bylo widac tak wiec nie polecam :). Aha i win98 cos sie krzaczyl. Mial jeszcze kilka innych funkcji jak np. przypisywanie nieskojarzonych plikow z notatnikiem i inne takie pierdoly
  • #11 341570
    Yoshi
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Poszukaj programu,o ile nie przekrece nazwy

KREMLIN KGB
    program do szyfrowania z kluczem 128bitowym,stworzony przez Rosjan.
  • #12 341639
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    W PGP ver8.x można zrobić virtualny dysk i tam wrzucać dane. Widoczny jest dopiero po podaniu hasła.
    Jest jeszcze osobny program PGP Disk ale tylko do wersji 6.02 jest freeware a wersje wyższe są już płatne.

:arrow: Teraz doczytałem że nie chodzi o program który tworzy wirtualne dyski. Ale tak jak już Elektryk zauważył nie zabezpieczysz folderów pod Win9x w inny "bezpieczny" sposób.
  • #13 342040
    Mariusz B.
    Poziom 11  
    Mi nie chodzi o jakis program ktory na 100% zabezpieczy katalog, ale tylko z poziomu explorera windowsa. To ma byc na infe na lekcje i wystarczy zeby nie pozwalal usunac katalogu z poziomu explorera windy, i/lub zabezpieczyl katalog haslem
  • #14 344431
    Mariusz B.
    Poziom 11  
    to co nikt nie wie ???
  • #15 344567
    solcon
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    stary Norton Security Disk , potrafi zahasłować dysk , katalog ,plik , prawa dostępu , tworzenie userów , full wypas , używałem jakieś 5 lat temu
    pozdrawiam
  • #16 344568
    Holtek
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 195
    Fajny programik to "Folder Shield" Polecam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano programu do zabezpieczenia katalogów w Windows Explorerze hasłem, z funkcją blokowania usuwania i przenoszenia folderów bezpośrednio z poziomu eksploratora. Dyskusja wykazała, że na systemach Windows 95/98/ME nie istnieje skuteczna metoda zabezpieczenia katalogów przed odczytem lub modyfikacją, natomiast w systemach NT/2000/XP dostępne są mechanizmy kontroli dostępu i szyfrowania plików, choć nie chronią one administratora ani narzędzi niskopoziomowych. Wspomniano programy takie jak "Ukrywacz katalogów" (o niskiej skuteczności), "Win Hacker" (dla Windows 95, ukrywający dyski w eksploratorze), "KREMLIN KGB" (program szyfrujący z kluczem 128-bitowym), PGP Disk (tworzący wirtualne dyski zabezpieczone hasłem, jednak nie spełniający wymogu bezpośredniego zabezpieczenia katalogu w Explorerze) oraz Norton Security Disk, który oferował funkcje hasłowania dysków, katalogów i plików wraz z zarządzaniem prawami dostępu i użytkownikami. Rekomendowano także "Folder Shield" jako prosty program do ochrony folderów. Ostatecznie podkreślono, że całkowite zabezpieczenie katalogu w Windows 9x jest praktycznie niemożliwe, a proponowane rozwiązania mają charakter ograniczony i nie gwarantują pełnej ochrony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA