logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Indesit WIA 82 - zacina się w połowie prania

dymek84 10 Mar 2007 21:31 9310 12
REKLAMA
  • #1 3664845
    dymek84
    Poziom 10  
    Podczas prania bez względu na ustawiony program, mniej więcej w połowie płukania pralka się zacina. Nie reaguje na wciskane przyciski poza ponownym włączeniem prania. Przy próbie zmiany na opcje "opróżniania z wody" nie działa. Kontrolka blokady drzwiczek podczas prania świeci nieprzerwanie (prawidłowo) jednak po skończonym praniu i otwarciu drzwiczek miga (powinna zgasnąć całkowicie).
    Niestety pralka nie jest już na gwarancji.
    Mam nadzieje że mi pomożecie, bo przez to pranie się wydłuża i trzeba je kontrolować (ale przecież to automat :D )
  • REKLAMA
  • #2 3664946
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    Witam
    sprawdź pompe czy się czymś nie zablokowała na turbinie i sprawdź czy jest zatkany układ hydrostatyczny
  • #3 3665044
    dymek84
    Poziom 10  
    nie znam się dokładnie na tym i proszę o bardziej szczegółowe wskazówki
  • #4 3665118
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    W podstawie pralki jest zamontowana pompa spustowa musisz ją rozebrać i sprawdzić czy niema tam jakiegoś obcego przedmiotu
  • REKLAMA
  • #5 3665698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3665815
    as4s
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Problem nie jest w pompie spustowej, jest ta sama dla prania zasadniczego jak i płukania, a przecież wodę z proszkiem spuszcza się przed płukaniem i jest ok, szkoda fatygi na rozbieranie tego, warto jednak sprawdzić tak jak napisał poprzednik czy dochodzi napięcie do pompki spustowej na tym programie, w ogóle to warto wiedzieć czy zatrzymuje się podczas płukania przy próbie spustu wody czy po prostu programator po prostu przerywa pracę w trakcie płukania ale w innym momencie.
  • REKLAMA
  • #8 5941425
    mobutu
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Doklejam się do tematu z zapytaniem.
    Pralka indesit WIA 82 po przeprowadzce do nowego mieszkania przy próbie prania nabrała wody i ponoć nie kontynuowała prania. Wezwano mnie i stwierdziłem to samo, po chwili przycisnąłem przycisk zał/wył coś tam jeszcze chyba dodatkowe wirowanie niby nic się nie działo, znów zał/wył (bo sam dobrze nie pamiętam co przyciskałem) i zaczęła dobierać wody do wyższego tym razem poziomu i zaczęła prać (program szybkiego prania, bez wsadu w bębnie) i dokończyła pranie lecz czerwona lampka jak świeciła całe pranie tak po skończeniu i otwarciu drzwiczek zaczęła migać a podobno powinna zgasnąć tak jak to opisał kolega dymek84. Pozostawanie migającej lampki Pani użytkowniczka stwierdziła dużo wcześniej. Co to może być?
    PS. Z praniem automatycznym zobaczymy co dalej będzie (kwarantanna).
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #9 6527651
    Kris 3010
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Panowie mam ten sam problem i chce kupić moduł już drugi raz się popsuła , pierwszy raz na gwarancji mi wymienili moduł . Wiec gdzie można kupić moduł ????
  • REKLAMA
  • #10 6531684
    grzegorzhel1
    Poziom 16  
    Ocena: 83
    Witam jeżeli pralki nie można wyłączyć pokrętłem na pozycji 0 cały czas miga lampka czerwona to jest uszkodzony moduł a konkretnie potencjometr od wyboru programów ,wtedy nie można skasować programu ani wyłączyć pralki , przy tej usterce pralka wybiera całkiem inne programy niż te które my ją załączamy . Pozdrawiam.
  • #11 6532466
    Kris 3010
    Poziom 12  
    Panowie gdzie można kupić moduł i jaka cena za moduł ??????
  • #12 6534841
    grzegorzhel1
    Poziom 16  
    Ocena: 83
    Witam moduł plus eprom można dostać w serwisie koszt około 400 złotych . Pozdrawiam .
  • #13 6534917
    Kris 3010
    Poziom 12  
    grzegorzhel1 napisał:
    Witam moduł plus eprom można dostać w serwisie koszt około 400 złotych . Pozdrawiam .

To wole kupić nowa pralkę . Temat do zamkniecia

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Indesit WIA 82 zatrzymuje się w połowie cyklu płukania, nie reagując na przyciski poza ponownym włączeniem prania. Kontrolka blokady drzwi świeci podczas prania, a po zakończeniu i otwarciu drzwi miga, co jest nieprawidłowe. Wskazano na możliwe przyczyny: zablokowana pompa spustowa lub zatkany układ hydrostatyczny, jednak problem najprawdopodobniej nie leży w pompie, gdyż działa poprawnie podczas spuszczania wody z proszkiem. Zalecane jest sprawdzenie, czy do pompy spustowej dochodzi napięcie podczas zatrzymania pralki. Wskazano również, że usterka może wynikać z uszkodzenia modułu sterującego, zwłaszcza potencjometru wyboru programów, co powoduje miganie czerwonej lampki i niemożność wyłączenia pralki. Moduł sterujący z epromem można wymienić, koszt około 400 zł, dostępny w serwisie. Niektórzy użytkownicy rozważają zakup nowej pralki zamiast wymiany modułu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA