logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer uruchamia się, ale brak obrazu na monitorze - co sprawdzić?

opektomek 11 Mar 2007 09:21 1156 10
REKLAMA
  • #1 3665754
    opektomek
    Poziom 10  
    Witam.Podczas pracy komputer zachował się jak bym mu zamkną system. (monitor zgasł,a komp sie sam wyłączył). Po wciskaniu przycisku power komp wogóle niereagował.Następnego dnia odłączyłem i podłączyłem ponownie zasilacz. Komp sie uruchamia ale nie ma żadnej reakcji na monitorze.Zero napisów.Podłączałem pudło pod inny monitor i jest tak samo.Zamieniłem mu grafike- to samo.Ogólnie rzecz biorąc, komp startuje ale niema nic na monitorze.Proszę o pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdzałem kondensatory na płycie gł, są nienaruszone.
  • REKLAMA
  • #2 3665764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3665796
    opektomek
    Poziom 10  
    Niebardzo wiem co to jest ten glośnik systemowy na płycie. Płyta Win Fast NF3 250, sempron 2500+, ATI radeon 9600 256mb, 760 ram,zasilacz Q-Tec 450 W,
  • #4 3665830
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 3666043
    opektomek
    Poziom 10  
    Jak wykonać zerowanie CMOS ??Wybaczcie ale niejestem tak obcykany.

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdzałem glośnik systemowy na płycie.Milczy.Komputer niereaguje nawet na brak RAM-u
  • #6 3666231
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 3666370
    szpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Proponuję wymienić zasilacz i sprawdzić czy zadziała. Potem może zrestartować biosa lub sprawdzenie czy nigdzie nie ma spięć. Jeżeli Ci się wogóle nie uruchamia to wydaje mi się że jednak bios nic do tego nie ma. Pozdrawiam

Zapraszam na moją stronę www.elektrosite.yoyo.pl oraz forum www.elektrosite.p2a.pl
  • #8 3666409
    murek1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja też proponuję zobaczyć z innym zasilaczem. Posprawdzaj również wszystkie wtyczki.
  • #9 3666423
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    z w/w objawów wnioskuje uszkodzenie procesora
  • #10 3666454
    raf_be
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Jest jeszcze inne lekarstwo. Odłącz wszystkie taśmy od hdd i CD romów, odłącz również zasilanie od wszystkiego za wyjątkiem płyty głównej. Powyciągaj wszystkie karty w tym graficzną. Uruchom, słuchaj dźwięków z głośnika. Patrz czy kręcą się wiatraki. Jeśli cisza, to znaczy że zasilacz, procesor lub płyta gówna uszkodzone. Jeśli coś się dzieje to wyłącz i dokładaj pamięci i grafikę i znowu popatrz co się dzieje po łączeniu. Informuj nas o swoich poczynaniach.
    Jak będziesz miał części powyciąganie to przed w/w operacją pędzelek, odkurzacz i usuń kurz, ostrożnie!!! jeden przeskok "prądu" z Twojego palca na podzespoły i możesz już ich nie mieć.
  • #11 3666582
    opektomek
    Poziom 10  
    już wszystko jasne.poszła płyta główna "na spacerek" Procesor w porządku.Dziekuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu na monitorze, nie reaguje na brak pamięci RAM, a systemowy głośnik milczy. Monitor i karta graficzna zostały wymienione bez efektu. Kondensatory na płycie głównej są nienaruszone. Sugerowano wykonanie zerowania CMOS poprzez przestawienie zworki na płycie głównej oraz sprawdzenie lub wymianę zasilacza, zwłaszcza że model Q-Tec 450 W ma negatywne opinie. Zalecano także odłączenie wszystkich urządzeń peryferyjnych i kart rozszerzeń, pozostawiając tylko płytę główną z zasilaniem, aby wykluczyć uszkodzenia zasilacza, procesora lub płyty głównej. Ostatecznie stwierdzono uszkodzenie płyty głównej jako przyczynę braku obrazu i braku reakcji systemu.
REKLAMA