logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się włącza, ale brak obrazu na monitorze - co sprawdzić?

t240 15 Paź 2007 18:33 1056 8
REKLAMA
  • #1 4381586
    t240
    Poziom 12  
    Witam
    W komputerze po włączeniu uruchamiaja sie wiatraczki i dysk oraz świeci dioda power i nic po za tym sie nie dzieje, zero reakcji na monitorze. Zasilacz sprawdzilem na innym komputerze i działa bez problemu, innych cześci sprawdzić nie mam jak. Co może być nie tak.
    Kondensatory na płycie sa dobre. Odłączylem wszystko i wyciągłem ram i grafike ale nadal to samo.
    Cytat:
    Płyta to: Gigabyte ga-k8nmf-9
    procek atlon 64 3000
    grafika Geforce 7300
    i do tego zasilacz 350w noname
    Czy zasilacz może za slaby chociaz na moim dziala?
  • REKLAMA
  • #2 4381619
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    Sprawdz swoją kartę graficzną na innym kompie,
    może uszkodzona i sprawdz dokładnie połączenia
    między kompem a grafiką ,popatrz może pin któryś uszkodzony.
    A od kiedy to się stało czy nagle.
    A monitor sprawny.
  • #3 4381655
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4381692
    t240
    Poziom 12  
    Marcin230 napisał:
    A czy o dodatkowym gniazdku na płycie nie zapomniałeś?

Jezeli chodzi Ci o dodatkowowe gniazdo zasilania to jest i bylo podlaczone.
    Reset biosu nic nie pomaga
    Karta jak by byla uszkodzona, albo jak by jej niebylo to głośniczek wydalby jakis dzwięk a tu jest cisza.
    Zapomniałem dodać ze komputer nie jest mój więc nie znam jego przeszłosci.
  • #5 4381860
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4383015
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Czesto mam tak ze jak VGA zle siedzi to komp "stoi" ale nie piska ze z VGA jest cos nie tak.
    Zaczynasz od plyty, procesora i zasilacza (powinno piszczec), dokladasz ram (powinno inaczej piszczec), grafike i tak dalej az dojdziesz co nie dziala.
    Warto wyjac plyte z obudowy i odpalac wszystko "na stole" - czasem cos sie przesunie i srubka zwarcie robi albo jak kolega pisal cos sie stalo z przyciskami czy gniazdkami na front panelu.
    Proszę poprawić post.
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    Stosowanie slangu jest niedozwolone.
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #7 4511617
    KrzysztofK
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Mam podobną sytuację z trzema płytami Gigabyte. Wszystko startuje oprócz płyty. Podmieniałem wszystko. Brak dźwięku POST.
  • REKLAMA
  • #8 4512382
    t240
    Poziom 12  
    U mnie była spalona płyta, co dokładnie płycie dolegało niepotrafie powiedziec, pozostałe podzespoły były sprawne.
  • #9 4512582
    Dragon_MK
    Uczeń
    Ocena: 49
    Mam podobną sytuacje tylko że u mnie od wcisnięcia power komp sie włacza dopiero po upływie około 10min, na początku jest to samo co u t240, Dzisiaj wymieniłem zasilacz karte sprawdzałem na innym kompie i działa ona bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer uruchamia się – wiatraki i dysk działają, dioda power świeci, ale brak obrazu na monitorze i brak sygnałów dźwiękowych POST. Zasilacz sprawdzono na innym komputerze i działa poprawnie. Kondensatory na płycie głównej są w dobrym stanie. Odłączono wszystkie urządzenia peryferyjne, wyjęto pamięć RAM i kartę graficzną, problem pozostaje. Sugerowane jest sprawdzenie karty graficznej na innym komputerze oraz dokładne połączeń między kartą a płytą główną, w tym dodatkowego gniazda zasilania. Zalecane jest także testowanie komputera bez podłączonych urządzeń zewnętrznych, reset BIOS-u oraz sprawdzenie przycisku RESET i kabli front panelu. Wskazano możliwość uszkodzenia płyty głównej, co potwierdzono w podobnych przypadkach, gdzie brakowało dźwięków POST mimo wymiany podzespołów. Warto uruchamiać płytę poza obudową, aby wykluczyć zwarcia. Problemy z kompatybilnością karty graficznej z monitorem CRT na złączu D-SUB również mogą powodować brak obrazu. W jednym przypadku opóźnione uruchomienie komputera sugeruje problem z zasilaniem lub płytą główną.
REKLAMA