logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG SyncMaster 171c - dioda świeci, brak obrazu po podłączeniu do PC

DJiM 11 Mar 2007 12:28 1940 9
REKLAMA
  • #1 3666383
    DJiM
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam Serdecznie. Otrzymałem od kuzyna z niemiec taki oto monitor jak w temacie. Podłanczajac go do sieci dioda led świeci na zielono po dłuższym czasie na przemian. Podłanczajac go do komputera widać delikanie migniecie tak jak miał by sie uruchomić jednak czarny obraz jest. Po odłączeniu kabla od karty graficznej dalej ciemny obraz. Prosil bym o porade co mogło sie uszkodzic. Od czego zaczać.
  • REKLAMA
  • #2 3670771
    Pprotektor
    Poziom 11  
    Witam!
    Na sam początek może warto by było rzucić okiem na płytę monitora, sprawdź czy nie ma zimnych lutów, jakiś uszkodzonych elementów, itp...
    Jak sprawdzisz, to napisz... :-)
  • REKLAMA
  • #3 3690563
    DJiM
    Poziom 17  
    Sprawdziem i nie widac zeby co kolwiek wygladało na uszkodozne i zimnych lutów nie ma.
  • #4 3720293
    DJiM
    Poziom 17  
    Prosze o pomoc w sprawie tego monitora
  • #5 3727431
    Jacek.Chojno
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Sprawdź pod światło czy jest treść na ekranie, jeżeli jest to masz uszkodzony inverter.
  • REKLAMA
  • #6 3730671
    Jacek.Chojno
    Poziom 11  
    Sprawdź także czy tranzystor Q1 w zasilaczu załącza 12V na inwerter.
  • REKLAMA
  • #7 3741045
    piwek1985
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    sprawdz przede wszystkim elementy głównego zasilacza akie jak tranzystory kluczujące, diody itp. sprawdz także tranzystor kluczujący trafo wn
  • #8 3747066
    DJiM
    Poziom 17  
    Sprawdze i napisz, sprawdzałem pod swiatło i nie było tekstu (obrazu)
  • #9 3747383
    Jacek.Chojno
    Poziom 11  
    Czy przetwornica jest na układzie S0241 w obudowie TO-220 5 pin?. Powinny z niej wychodzić dwa napięcia 12V , 5V i załączane 12V z tranzystora Q1.
  • #10 3776334
    DJiM
    Poziom 17  
    Z Q1 otrzymuje 13,6V pomiedzy D a G i S a G a pomiedzy G a uziemieniem 17,6 V

Dodano po 9 [minuty]:

z IC1TO-220 5PIN otrzymuje 4,75V i na jednej nózce 0,56V 12 V nie ma.

Dodano po 8 [minuty]:

Koledzy nie wiem co sie stało, ale podłaczyłem wszystkie wtyczki prócz tej głównej do matrycy. Zaswieciła sie mi matryca. Podłaczyłem wtycze i monitor działa jak narazie.

Dodano po 12 [minuty]:

w obudowie nie działa ;/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada monitor SAMSUNG SyncMaster 171c, który po podłączeniu do zasilania świeci diodą na zielono, a po podłączeniu do komputera obraz jest czarny z delikatnym migotaniem. Po odłączeniu kabla sygnałowego obraz pozostaje czarny. Wskazano konieczność sprawdzenia płyty głównej monitora pod kątem zimnych lutów i uszkodzonych elementów, jednak ich brak został potwierdzony. Zalecano również sprawdzenie obecności obrazu pod światło, co mogłoby wskazywać na uszkodzony inwerter – w tym przypadku brak widocznego obrazu pod światło sugeruje problem z podświetleniem. Sugerowano kontrolę tranzystora Q1 w zasilaczu, który powinien załączać napięcie 12V na inwerter, oraz elementów głównego zasilacza, takich jak tranzystory kluczujące i diody. Użytkownik podał pomiary napięć przy tranzystorze Q1 i układzie scalonym S0241 (obudowa TO-220 5 pin), gdzie brakowało napięcia 12V na wyjściu. Po odłączeniu wszystkich wtyczek oprócz jednej do matrycy, podświetlenie matrycy zaskoczyło, jednak po ponownym podłączeniu monitor działał niestabilnie. Problem najprawdopodobniej dotyczy zasilania inwertera lub samego inwertera podświetlenia matrycy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA