logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8515: Błąd could not identify chip ffff przy programowaniu zegara VFD

gbr3 11 Mar 2007 15:45 1367 7
REKLAMA
  • #1 3667069
    gbr3
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam.Postanowiłem wykonać zegar na lampie vfd projektu ivanka 89. Płytkę wykonałem ale zaprogramowanie to juz co innego.Zrobiłem sobie własny programator ale i to nie pomaga połączenia w 100% poprawne w bascomie wyświetla "could not identify chip ffff" gdy naciskam write buffer to flash rom dochodzi do writing rom i nic.To juz któreś z kolei podejście chodzi tak od pół godziny i ani jedna kreska nie naszła. POMOCY!
  • REKLAMA
  • #2 3667161
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    99% to błąd w podłączeniu. Jeszcze wykonaj zerowanie procka, może to coś pomoże, jak oczywiście połączenia będą OK.
  • REKLAMA
  • #3 3667182
    gbr3
    Poziom 15  
    ok zlutuje programator z płytką kablami bo z tą wtyczką to ciężko sie połapac

Dodano po 16 [minuty]:

Wyskakuje to samo a czy system może mieć coś z tym wspólnego?
  • #4 3667284
    genetix
    Poziom 24  
    podłącz sobie gołego procka do programatora i zobacz, czy czyta signature. jeśli tak, to:

1. sprawdź zasilanie
    2. sprawdź obwód resetu
    3. sprawdź kwarc lub źródło taktowania CPU

powodzenia.
  • #5 3667414
    gbr3
    Poziom 15  
    nie czyta dodam że to mój pierwszy projekt na µc więc prośił pym tak krok po kroku łopatologicznie:D może ja coś źle robie
  • REKLAMA
  • #6 3667983
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jeżeli procesor jest z innego układu wyjęty, być może ma zablokowany reset itp...
    Zakładam, że kupiłeś nową kość.
  • #7 3668143
    gbr3
    Poziom 15  
    kupiłem nową ale pruduje na wszystkie sposoby i nic nie działa

Dodano po 46 [minuty]:

oto schemat programatora. Może on nie jest do tego µc?Atmega8515: Błąd could not identify chip ffff przy programowaniu zegara VFD
  • REKLAMA
  • #8 3668519
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Schemat jest zupelnie porawny i jest obslugiwany przez PonyProg. Sam go tez stosuje.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas próby zaprogramowania mikrokontrolera Atmega8515 do projektu zegara na lampie VFD pojawia się błąd "could not identify chip ffff". Problem najprawdopodobniej wynika z błędnego podłączenia układu lub nieprawidłowego działania programatora. Zalecane jest sprawdzenie poprawności połączeń, wykonanie zerowania procesora, a także weryfikacja zasilania, obwodu resetu oraz źródła taktowania (kwarcu). Testowanie programatora z "gołym" mikrokontrolerem pozwoli ustalić, czy odczyt sygnatury jest możliwy. Schemat programatora używanego w projekcie jest poprawny i kompatybilny z oprogramowaniem PonyProg. Problem nie wydaje się być związany z systemem operacyjnym. Wskazane jest lutowanie programatora bezpośrednio do płytki przewodami, aby wyeliminować problemy z wtyczkami. Mikrokontroler jest nowy, więc blokada resetu lub uszkodzenie układu raczej nie występują.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA