logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder Mediasat BCT1530 - brak sygnału wizji i fonii, reaguje na pilota

silvant 11 Mar 2007 19:27 1948 21
REKLAMA
  • #1 3667870
    silvant
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    help! Mam problem z 1530 tzn. po próbie uruchomienia dekoderka na wyswietlaczu jasniej zapala sie zegar i to wszystko nie wychodzi z niego sygnał wizji i fonii ,a najdziwniejsze jest to ze reaguje na pilota tzn.przecodzi w snby i po próbie uruchomienia przechodzi w w/w stan.Probowałem juz prawie wszystkiego jtag ,oryginalny firmware ,itp.Moze ktoś już mial taki problemik?
  • REKLAMA
  • #2 3667901
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    A sprawdziłeś kabelek łączący tuner z TV?
  • #3 3667972
    silvant
    Poziom 13  
    Kable sa oki ,nie jestem laikiem,problem jest z odbiornikiem
  • REKLAMA
  • #5 3668065
    silvant
    Poziom 13  
    Stało sie po zmianie softu, niejednokrotnie zmieniałem w nim soft i nic takiego nie miało miejsca
  • REKLAMA
  • #7 3668162
    silvant
    Poziom 13  
    juz to robiłem, normalnie sie wszystko wgrywa przyjmuje wszystko ,tylko na kazdym jest dokładnie to samo, jtag sprawdziłem jest ok,komunikacja tez jakis syfik musi w nim siedzieć.
  • #8 3668277
    rubit
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Słuchaj naj łatwiej sprawdzić czy to soft. Na wyświetlaczu powinno ci się przełaczać P1-P2-P3 itak dalej
    jak tak to prawdopodobnie masz uwalony scalak od grafiki albo zasilacz
  • #9 3668316
    silvant
    Poziom 13  
    no właśnie nic sie nie przełacza staje na rozświetlonym zegarze, wgrywałem mu juz nawet org soft i kicha,za kazdym razem to samo,nigdy sie nie spotkałem z takim przypadkiem, zaznaczam ze tuner chodził ok
  • REKLAMA
  • #10 3668347
    rubit
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    to jest soft ściągni sobie komplet soft-eeprom -liste i wgraj ale pweny

nie rozumiem poco męczysz go JTG jeżeli komunikatuje sie przez COMi LPT
  • #11 3668500
    silvant
    Poziom 13  
    własnie nastepny zestawik przetestowałem i......................to samo podczas uruchamiania wyświetlacz mignie rozjasnia sie i tu stoi powinien dalej przejsc do p1,p2 ,p3 itd.totalna kicha nie wiem w czym rzecz
  • #13 3668653
    silvant
    Poziom 13  
    metoda 1:jtag
    -tryb serwisowy k2002 na wysw dlo
    -odpalam jtag conect clear flash otwieram z pliku nast write mieli komunikat done
    -wylaczam wszycho odpalam pioniero tryb k2002 zakladka eprom pozniej czytaj odczyta otwieram zawartosc eproma z pliku no i zapisz pojawia sie komunikat ze eprom zapisany poprawnie i po tych operacjach tunek powinien sie odpalic i mesem mogłbym wgrac liste
    ,tylko niestety zatrzymuje sie na zegarze,probowalem takze drugą metodą poprzez piniero1530 wgrac soft ,oczywiscie wszystko sie wgrywa ale po uruchomieniu takze to samo, metode reanimacji tez przerobiłem i jak myslisz ,oczywiscie to samo.
  • #15 3669361
    meloch
    Poziom 29  
    rubit napisał:
    Słuchaj naj łatwiej sprawdzić czy to soft. Na wyświetlaczu powinno ci się przełaczać P1-P2-P3 itak dalej
    jak tak to prawdopodobnie masz uwalony scalak od grafiki albo zasilacz

Dźwięku też nie ma - to znaczy, że padł tez drugi scalak? Trochę dziwne.

Dopiero po wgraniu listy będziesz mógł przełączać P1-P2-P3 itd.
    Wygląda na to, że soft wgrywa się poprawnie, więc wgraj listę i spróbuj pilotem przełączać kanały.
  • #16 3669516
    silvant
    Poziom 13  
    przetestowałem kilka list i to samo zatrzymuje sie na zegarze a najdziwniejsze jest to ze pilotem moge go wylaczyć w stby i wlaczyc ale do stopnia rozświetlonego zegara nie przechodzi na P1-P2-....
  • #17 3670919
    meloch
    Poziom 29  
    Jeśli wgranie oryginalnego softu nie pomaga, to faktycznie może być jakiś problem z elektroniką.
  • #18 3671547
    silvant
    Poziom 13  
    tylko jaki problem?,zupelnie nie wiem za co się wziąść, tymbardziej ze tunek chodził jak cos mi sie uda zdziałać wrzuce na fora, mile widziane jakieś pomocne sugestje.
  • #20 3675230
    kiki99
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Wez wgraj soft ktory kiedys juz chodzil u Ciebie ale wszystko czyli soft, liste i eeprom. Sprobuj to wszystko zrobic jtagiem od poczatku do konca. Poczxytaj na necie o sposobach ratowania 1530 bo jest ich kilka. Ja stawiam na soft ktory jest zly lub blednuie siemwgrywa.
  • #21 3736068
    silvant
    Poziom 13  
    Temat zamkniety, pozbyłem się tej nieszczęsnej 15,wielkie dzieki za podpowiedzi ,wydaje mi się że problem tkwił gdzieś w elektronice.
  • #22 3743744
    meloch
    Poziom 29  
    Temat zamkniesz żółta kłódką na dole.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dekodera Mediasat BCT1530, który po próbie uruchomienia zatrzymuje się na rozświetlonym zegarze na wyświetlaczu i nie generuje sygnału wizji ani fonii, mimo że reaguje na pilota (przełącza się w tryb standby i z powrotem). Użytkownik próbował wielokrotnie wgrywać oryginalny i różne inne softy za pomocą JTAG oraz programów Piniero, sprawdzał komunikację i pamięć EEPROM, jednak problem pozostaje niezmieniony. Nie występuje przełączanie się na P1, P2, P3 itd., co sugeruje uszkodzenie sprzętowe, najprawdopodobniej układu graficznego lub zasilacza. Próby wgrywania różnych list kanałów również nie przyniosły efektu. Dyskusja wskazuje, że problem nie leży w kablach ani w oprogramowaniu, a raczej w uszkodzeniu elektroniki dekodera. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na pozbycie urządzenia, uznając usterkę za sprzętową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA