logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prędkościomierz cyfrowy do malucha i nie tylko :)

11 Mar 2007 19:47 2367 4
REKLAMA
  • #1 3667979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3669962
    DooBLER
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

Ja też miałem podobny pomysł i od kilku miesięcy przygotowuję się powoli do realizacji.

Lepszym rozwiązaniem niż silniczek będzie transoptor - czujnik szczelinowy, który działa jak ten w myszce kulkowej.

Ja w swoim projekcie wykorzystam uC atmega 16 lub 32 (lub 16 i 32) prędkość także chcę wyświetlacz na trzech wyświetlaczach led.

Mój projekt będzie trochę bardziej rozbudowany bo chcę do tego dodać wyświetlacz alfanumeryczny 4x20znaków i możliwość zapisywania danych na karcie pamięci.

Jak na razie kompletuję części i tworze podstawy oprogramowania.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3673524
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3673581
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Hmmmm może to i nawet niegłupi pomysł z tym silniczkiem... szczególnie, jeśli chodzi o możliwość wykonania przez laika. Myślę, że do wyjścia silniczka podłączyć wystarczy woltomierz panelowy na ICL7107, wyskalować i powinno w miarę dobrze mierzyć jak na tak proste rozwiązanie. Możesz nawet zrobić prosty test podłączając pod silniczek multimetr uniwersalny...
  • #5 3673634
    jack-s
    Poziom 12  
    Dość ciekawy pomysł z tym silniczkiem i icl, jedyne co mogę doradzić to na wejściu dodaj kondensator z jakimś układem rozładowania abyś miał stabilne pomiary i zasil ten układ pomiarowy przez diodę o małym spadku napięc np. PIN.
REKLAMA