logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 - jak wgrać SWUP po użyciu apuaUtilsLite1.7?

andrekk25 12 Mar 2007 18:17 1167 10
REKLAMA
  • #1 3671200
    andrekk25
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Mam c65 który miał sim locka na ere, postanowiłem mu go wywalić więc użyłem sst 6.50. Robilem juz kiedyś c65 i zapomniałem ze sst uwala no i tak też się stało siemens padł. Wyświetlało klasycznie "wrong software" pobawiłem się apuaUtilsLite1.7 no i udało się fon wstał :) Wszystko było by ok gdyby nie fakt że nie boge mu teraz załadować zadnego swupa a przed zabawą z apuaUtilsLite1.7 wchodził prawie każdy. Teraz wyskakuje komunikat "Secured update not possible, device not prepared." Jak sobie z tym poradzic? Ma ktoś pomysł jak mu w prosty sposób załadować pl menu?
  • REKLAMA
  • #2 3671233
    tjkmedia
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Może full flash polski i bedzie działać.
    Najlepiej pod sst
  • REKLAMA
  • #3 3671463
    andrekk25
    Poziom 16  
    Niestety mi cos z tym sst nie wychodz nawet przy tp nie startuje. SST mam w wersjach 5.32 5.38 i 6.50 żaden nie chce ruszyć albo coś jest nie tak :(

Dodano po 7 [minuty]:

dodam ze podczas kazdej operacji wyswietla sie serwice mode
  • #4 3672244
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    może tp nie jest jednak przecięty
  • #5 3672279
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    W c65 sie nie tnie TP, tylko łączy z masą. :)
  • #6 3672282
    Repciu
    Poziom 27  
    :D racja

Dodano po 6 [sekundy]:

:D racja
  • REKLAMA
  • #7 3672357
    KanekS
    Poziom 29  
    Zrób TP, przejdz w Service Mode w Papua Utils, przelicz wszystkie klucze i powinno działać. :)

PS: Repciu, każdemu się może zdarzyc pomylka. :)
    Tak mi się własnie przypomniało, kiedyś przyszedł do mnie gościu, że mu nie chce wyjsc TP właśnie w C65, rozbieram telefon, a tam mega cięcie, głębokość 2 milimetry, długość 3 mm, oczywiscie z telefonu nic, bo naruszył wewnetrzne sciezki. xD
    Prawie płyte przedziurawił. a właśnie w tym modelu się łączy punkt z masa.

Podobnie dziś mi kumpel dał uszkodzona płyte od C60 na czesci dla mnie, wszytko tam dobre, oprócz TP - jakis szpec go robił nożyczkami, wyrył jeszcze większego rowa niż w wyżej wymienionym C65, oraz uszkodził kilkanście rezystorków, wyrywając je razem z padami lutowniczymi.
    W sumie dobrze, że istnieja takie idiotyczne przypadki, bo dzieki temu zarobiłem dawce z którego można poprzekładać złącza SIM, ładowania, układy BGA, itd. :D :D :D
    Jak mu pokazałem jak zrobiłem TP w jego C60 - to zbielał chłopak, cięcie praktycznie niewidoczne, a TestPoint zrobiony, bez najmniejszych uszkodzeń. :D
    Pozdro i miłej nocy zyczę. :)
  • REKLAMA
  • #8 3672388
    Repciu
    Poziom 27  
    ja robie skalpelem do papieru w s55 zrobilem ostatnio :D
  • #9 3672440
    KanekS
    Poziom 29  
    andrekk25 - wgrywaj SWUP-a na załączonym telefonie, z odznaczonymi SKIP-ami i powinno się wgrać.
    A jak nie, to próbuj wgrywac fulla.
  • #10 3672501
    andrekk25
    Poziom 16  
    Więc tak: w sst jak robie tp nie rusza a i bez tp taka sama reakcja tyle ze w fonie wyskakuje service mode, w papu... zrobilem tp odpalil caly proces poszed ok i teraz jak powtarzam cala procedure w papu.. juz nie prosi o zrobienie tp taj jak za pierwszym razem. Swupy wgrywam na wszystkie sposoby i ciagle wyskakuje "Secured update not possible, device not prepared" czy poza sst jest inny program do c65 jak np joker czy friere gdzie fula wgrywa sie banalnie prosto?
  • #11 3673067
    andrekk25
    Poziom 16  
    ok panowie udało się :) pokombinowałem z paup smieniając klucze i za każdym razem odpalałem swupa aż ruszył jest polak i wszystko gra. Teraz już wiem ze sst jest do bani a sim lock to tylko przez Papua Utils :) Pozdrawiam temat uważam za zamknięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telefonu Siemens C65 próbował usunąć sim lock na sieć Ery za pomocą SST 6.50, co spowodowało błąd "wrong software" i unieruchomienie urządzenia. Udało się przywrócić telefon do życia za pomocą apuaUtilsLite1.7, jednak pojawił się problem z wgraniem oprogramowania SWUP – wyświetlał się komunikat "Secured update not possible, device not prepared." Próby użycia różnych wersji SST (5.32, 5.38, 6.50) nie przyniosły efektu, a telefon wchodził w tryb serwisowy. W dyskusji podkreślono, że w modelu C65 TP (test point) nie jest przecinany, lecz łączony z masą, co jest kluczowe do prawidłowego przygotowania telefonu do aktualizacji. Zalecano wykonanie TP, przejście w Service Mode w Papua Utils, przeliczenie kluczy i wgrywanie SWUP z odznaczonymi opcjami SKIP lub wgrywanie pełnego oprogramowania (full flash). Ostatecznie problem rozwiązano poprzez manipulację kluczami w Papua Utils i wielokrotne próby wgrywania SWUP, co pozwoliło na poprawne załadowanie polskiego menu i pełną funkcjonalność telefonu. Wnioskiem jest, że SST jest niewystarczające do usunięcia sim locka w C65, a skuteczne narzędzie to Papua Utils.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA