logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TC26B3EE trzeszczy i ma zniekształcony dół ekranu

Robert_sw 12 Mar 2007 19:55 1360 6
REKLAMA
  • #1 3671629
    Robert_sw
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    mam telewizor jak w temacie, problem polega na tym, że czasem coś trzeszczy w głośniku tzn tak jakby niedostrojony program, a po chwili znowu wszystko OK. a 2 problem polega na tym że jak są napisy na dole ekranu to są one zniekształcone, jakby przeciagane w jedną strone.
    Czy ktoś już spotkał sie z czyms takim?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3671666
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Witam,myślę że TV wymaga drobnej regulacji,należy odnalesc filtr Arcz i lekko go dostroić.
  • REKLAMA
  • #3 3672325
    Robert_sw
    Poziom 13  
    ROMKOJ napisał:
    Witam,myślę że TV wymaga drobnej regulacji,należy odnalesc filtr Arcz i lekko go dostroić.

Tylko jak go zlokalizować:|
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3672434
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Przy IC101 filterek L104 (pin9 powinno być 3,8V).
    Jak chcesz schemat to podaj e-maila.

:arrow: No i po co? Masz przyciski pod każdym postem to korzystaj z nich!
    j.
  • REKLAMA
  • #5 3676703
    Robert_sw
    Poziom 13  
    Panowie a od czego jest ten filtr?
    wczoraj troche poeksperymentowałem i zauważyłem jak zmniejszyłem kontrast, to poprawiły sie te napisy (na dole ekranu), juz się mniej zniekształcają, czasem nawet wogule.
    pozdrawiam
  • #6 3677244
    jarek6814
    Poziom 17  
    Polecam serwis ,bo jesli nie masz pojecia o P,CZ to lepiej nic nie krec,dobra rada .:idea:
  • #7 3680110
    Robert_sw
    Poziom 13  
    jarek6814 napisał:
    Polecam serwis ,bo jesli nie masz pojecia o P,CZ to lepiej nic nie krec,dobra rada .:idea:

tym że coś źle "pokręce" to sie nie przejmuje, TV dostałem bo poprzedni właściciel juz miał dość napraw i go wyrzucił. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Panasonic TC26B3EE wykazuje dwa problemy: okresowe trzeszczenie w głośniku, przypominające niedostrojoną modulację, oraz zniekształcenia napisów wyświetlanych na dole ekranu, które są rozciągnięte w jedną stronę. Zalecana jest drobna regulacja filtru Arcz, który znajduje się przy układzie scalonym IC101, konkretnie filtr L104 na pinie 9, gdzie powinno być napięcie około 3,8 V. Eksperymenty wykazały, że zmniejszenie kontrastu poprawia jakość wyświetlania napisów, redukując ich zniekształcenia. W przypadku braku doświadczenia z elektroniką sugerowane jest skorzystanie z serwisu, aby uniknąć dalszych uszkodzeń urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA