logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuba basowa do auta do 300zł – opinie o Basswasbair 30cm 420W i alternatywy

WhiteDevil 12 Mar 2007 20:15 1311 14
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3671754
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Odradzam ci tego typu wynalazki kup wzmaka i do tego porządny głośnik w skrzyni.
  • REKLAMA
  • #3 3671763
    kivlov
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    popieram zdanie przedmówcy
    lepiej kupić głośnik lanzar 10" dać zrobić komuś wyliczoną obudowę chyba ze sam sie za nią weźmiesz i do tego jakiś wzmacniacz dobry
  • #4 3671770
    WhiteDevil
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czyli mówicie że kiepsko to zagra?Myślałem że dosyć to zagra jeśli wzmak wewnątrz jest już na przetwornicy. A może polecilibyście mi coś z allegro do 300 zł bo nie znam się za bardzo na tym ?
  • #5 3671838
    kivlov
    Poziom 26  
    do 300zł ze wzmacniaczem nie warto nawet sie pchać w subwoofer lepiej kupić jakieś 16 w drzwi do auta i zagra lepiej np phonocary i jeszcze ci zbiegnie na wzmacniacz
  • #6 3671880
    michgur
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ale zauważ jedną rzecz w przypadku tej "tuby". Zamontowany jest w niej bezpiecznik 10 A ! Z tego co ja wiem to
    napięcie • prąd = moc
    Napięcie we aucie to 12V prąd max na wzmacniacz to 10 A to daje 120W
    Biorąc pod uwagę to że sprawnośc końcówki mocy to ok 50% to przy maksymalnym graniu tego subwoofera na końcówce mocy wydzieli się 60W(przeciętna żarówka)CZyli czystej mocy muzycznej zostaje 60W a nie jak to pisze 420 W
    Uwaga na takich sprzedawców! Mnie to tak denerwuje jak przychodzi ktoś do sklepu z głośnikami i prosi o głośnik lub wzmacniacz 500 wat. Jak by miał trochę teorii to by nigdy tak nie powiedział.
    Ale wracając do zakupu to powiem że podoba mi się ten sprzęcik:D (panowie tutaj chodzi żeby kupić coś gotowego a nie konstruować i sie bawić z budową)Nie jest za drogi i ma fajne dodatki takie jak na przykład te pasy do zamocowania!
    Zaletą jest to, że masz kartę gwarancyjną!
  • REKLAMA
  • #7 3671887
    WhiteDevil
    Poziom 10  
    No właśnie chodzi o to że mogę dac tylko 300zł na suba więcej mi szkoda dawać ponieważ będzie ona grała w maluchu. Jakieś 3miesiące temu zakupiłem na allegro tube dibeisi jakaś ok. 100wat i do tego wzmacniacz blow adrenaline xt-100 (niby 2x70wat) i niestety imponującej mocy to nie ma :( teraz chciałbym coś droższego kupić i mocniejszego ale żeby to znów nie były pieniądze w błoto wyrzucone.
  • #8 3671917
    kivlov
    Poziom 26  
    to ja odpowiem ze za 300zł to i tak będzie wydane w błoto:( no naprawdę chciałbym pomoc ale no nie znajdziesz nic w tej cenie
  • #9 3671948
    WhiteDevil
    Poziom 10  
    To ile by kosztowała taka tuba żeby już było w miarę ładnie grane ?
  • #10 3672084
    michgur
    Poziom 17  
    Powiem ci tak, że za sam wzmacniacz bedziesz musiał wyrzucić ok 600 zeta ale to już baaardzo dobrej jakości wzmak. Głośnik następne 300 zeta itak ok tysiąca i masz świetny sprzęcik który bedzie miał co do powiedzenia na dyskotekach:D
    Pozdrawiam i życzę udanego zakupu Michgur:D
  • #11 3672144
    kivlov
    Poziom 26  
    nie no wystarczy ze kupisz blaupunkta tha 280 za 249zł do tego skrzynie z głośnikiem pioneer 306c bo wiem ze są gotowce na allegro (a z lanzarami nie widziałem) i będzie całkiem miło grało
  • #12 3672151
    WhiteDevil
    Poziom 10  
    No ja znowu dyskoteki nie mam zamiaru robić :P ale chciałbym żeby było przynajmniej jakoś słychac ten bas na zewnątrz samochodu. I co ja mam kupić żeby koszty były jak najniższe :(
  • REKLAMA
  • #13 3672176
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    wzmaka solinga sl 109 i do tego jakiegoś stxa taniej już nic lepszego się nie da zdziałać
  • #14 3674951
    WhiteDevil
    Poziom 10  
    Dobra moge już wydać 300zł na wzmacniacz a z tubą się pomyśli. Narazie chce kupić wzmacniacz. Co polecacie bo zastanawiam się nad tym blaupunktem tha 280 co kivlov polecał. Może jakieś inne "mocniejsze" propozycje :] ?
  • #15 3675305
    michgur
    Poziom 17  
    Powiem wam szczerze, że nie wiem kto słucha cały czas na full mjuzika w aucie, no chyba że w wieku 50 lat chce sie nic nie słyszeć:D. Jak to ma być do słuchania muzyki w aucie to spokojnie wystarczy wmontować jakieś głośniczki 16 cm w półke do tego jakieśradio samochodowe i ładnie wszystko gra. Jeżeli maluch ma podskakiwać od basu to przoponuje kupić Altusy 110 wywalić siedzenia z tyłu i wstawić tam na stałe kolumny:D a z przodu na przednim siedzeniu wzmacniaczjakiś domowy a pod maską agregat taki do 1kW i mamy sprzęt taki że w maluchu nie da się wysiedzieć.:D
    Jeśli chodzi ci tylko o bas w aucie to tak jak pisłaem przedtem jakieś 16-stki albo 20-stki i po sprawie. Gwarantuje ze bez cydowania i bawienia sie w wymyślanie to żedziesz miał wystarczający bas zwłaścza że maluszek ma małą budę. Na full nie podkręcisz bo nie wysiedzisz w aucie.
    pozdrawiam michgur:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu tuby basowej Basswasbair 30cm 420W do samochodu w cenie do 300 zł. Uczestnicy odradzają zakup gotowych tub subwooferowych w tej cenie, wskazując na niską rzeczywistą moc wynikającą z ograniczeń prądowych (bezpiecznik 10 A, co przekłada się na około 60 W mocy muzycznej) oraz niską jakość dźwięku. Zalecają zamiast tego zakup osobnego wzmacniacza i porządnego głośnika w odpowiednio dobranej obudowie, co zapewni lepsze efekty akustyczne. Wskazano, że za około 300 zł nie da się kupić dobrego subwoofera ze wzmacniaczem, a inwestycja w lepszy sprzęt to koszt około 1000 zł (600 zł wzmacniacz + 300 zł głośnik). Jako alternatywy polecano głośniki 16 cm do drzwi (np. Phonocar), gotowe zestawy z głośnikiem Pioneer 306c i wzmacniaczem Blaupunkt THA 280, a także wzmacniacz Solinga SL 109. Podkreślono, że w małym samochodzie (np. maluch) lepszy bas uzyska się przez dobre głośniki i wzmacniacz niż przez tanie tuby subwooferowe. Wskazano również, że bas na zewnątrz auta będzie słyszalny przy odpowiednio dobranym sprzęcie, ale nie za 300 zł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA