logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6210 - jak odblokować kod zabezpieczający po aktualizacji softu?

lukaheya 12 Mar 2007 21:23 2207 10
REKLAMA
  • #1 3672116
    lukaheya
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    kupiłem ostatnio niemiecka 6210 i wgrałęm 4 razy coraz wyzszy soft i ciagle ten sam problem z nia mianowie włączam nokie i wyskakuje kod zabezpieczajacy od 3 lat to robie i zawsze 12345 po sofcie i smigał

niewiem co za kod mam wcisnac co wogule z nia sie dzieje i tak samo kupiłem ja z tym samym problemem 12345 nie szedł BŁAD wywalało

na 112 zadzownie z niej ale ciagle widnieje kod zabezpieczajacy
    resety porobione po sofcie
    pomocy
  • REKLAMA
  • #2 3672171
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Wynika z tego, że masz zablokowany licznik błędów, poczekaj 10 minut i wpisz jeszcze raz, lub wygeneruj master code i wpisz bez czekania.
  • #3 3672185
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    wcale nie musi być 12345 zczytaj ten cod ew wprowadz s.c.główny 10cyfrowy
  • REKLAMA
  • #4 3672459
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Sorry, ale nie lubię nie wiedzieć, co to jest s.c.główny 10cyfrowy: Czy to jest master code, o którym napisałem wyżej?
  • REKLAMA
  • #5 3672699
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    nawet jak odczytasz kod jaki jet to i tak go nie przyjmie telefon. Masz zablokowany kicznik błędnie wprowadzonych prób. Najszybciej to wgraj full flasha ze znanym kodem i wtedy go odblokujesz . Full flash ma się rozumieć z epromem. W tym modelu nie wyresetujesz licznika błędnie wpisanych prób.
  • #6 3672753
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Nie masz racji, wystarczy poczekać 10 minut, i tel przyjmie kod. Na master code nie trzeba czekać wcale. Przestrzegam Cię przed wgrywaniem full flasha z EEpromem, bo to klonuje wszystkie ważne parametry, m.in. radia - możesz mieć problemy z zasięgiem, parametrami baterii, ładowania. A jeżeli już musisz sl€chać głupich rad, bezwzględnie wcześniej zrób back-up eepromu, abyś miał powrót do fabrycznych ustawień.
  • #7 3672773
    wntl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    zrób reset full factory w knoku i niebedzie chciało kodu wcale ;p
  • #8 3672777
    contel
    Poziom 14  
    Kod i licznik błedów jest zapisany w epromie,jak wgrasz nowy,zapiszesz na nowo imei i zliczysz sumy kontrolne telefon bedzie chodził.
  • #9 3672866
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Kolego, czy znasz znaczenie słowa KLON? Owszem, będzie chodził, ale wszystkie misterne procesy strojenia wszystkich bloków telefonu pójdą w pizdu, dla głupiego kodu, którego wasze niedouczenie nie potrafi pokonać.
  • REKLAMA
  • #10 3672970
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    istotnie w obszarze eepromu zapisane są paramerty podczas strojenia telefonu.W starszych modelach noki np 1610 czy 3110 można było edytujac obszar $000 do $1DF uzyskać lepsza czułość lub gorszą.
    W nowszych modelach prawdopodobnie też tak jest ale nie robiłem tego (zresztą trzeba by poszukać gdzie to jest) .W N6210 nie jest to tak trudne.
    Zgadzam sie z tym że EEprom powinno się wczesniej zgrywać a co do kodu to wystarczy np knok ew inny program
  • #11 3682408
    lukaheya
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dziekuje wszystkim za zyczliwą pomoc

FranekDolas kolega o takim nicku postawił mój fon w pare minut

jak zrobił----

kazał wykasowac czesc flescha ERASE FLESCH

i ponownie wgrac całosc na nowo telefon działa i delanie

serdecznie wszystkim dziekuje

dziekuje najmocniej

temat zamkniety

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zablokowanego kodu zabezpieczającego w telefonie Nokia 6210 po wielokrotnej aktualizacji oprogramowania. Standardowy kod 12345 nie działa, a telefon wyświetla błąd. Dyskusja wskazuje, że licznik błędnych prób jest zablokowany i konieczne jest odczekanie około 10 minut przed ponownym wpisaniem kodu lub użycie master code (s.c. główny, 10-cyfrowy). Wgranie pełnego flasha z epromem może odblokować telefon, ale niesie ryzyko sklonowania parametrów radia i problemów z zasięgiem oraz baterią, dlatego zaleca się wykonanie kopii zapasowej epromu przed taką operacją. Reset full factory może usunąć wymóg kodu. Ostateczne rozwiązanie, które zadziałało, polegało na wykasowaniu części flasha (ERASE FLASH) i ponownym wgraniu całego oprogramowania, co przywróciło pełną funkcjonalność telefonu bez blokady kodu zabezpieczającego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA